Freeridovat nad chorvatským Záhřebem? Pár dnů v roce ano

Freeridovat nad chorvatským Záhřebem? Pár dnů v roce ano

Přímo nad chorvatským hlavním městem je v masívu Medvedica lyžařské středisko Sljeme, které se rozkládá v nadmořských výškách od 617 do 1035 metrů. Z centra Záhřebu je to přitom po silnici 15 km s dojezdem téměř k horním hranicím vleků. V posledních letech sněhové podmínky umožňují jízdu mimo sjezdovky jen pár dnů nebo několik málo týdnu v roce.

První lednový víkend 2015 proběhnul nad Záhřebem tradiční závod Světového poháru žen ve slalomu speciál. Sněhu byla spousta nejenom na sjezdovkách, ale také mimo ně. Bohužel, o týden později se výrazně oteplilo a začalo intenzivně sněžit. Při návštěvě Sljeme 15. ledna 2015 to zdálky vypadalo, že se bude dát zalyžovat všude možně. Na místě samém optimismus ubyl, když podél cesty ze Záhřebu sníh začal asi až od 650 metrů. Do batohu jsem kromě lavinové výbavy strčil stoupací pásy, což se při pohledu na druhou stranu kopce s vleky ukázalo jako příliš optimistické. Hodně sněhu bylo pouze na červené sjezdovce, zelené sjezdovce (připravené na víkend) a na horní sjezdovce s kotvovým vlekem.

Jelikož to bylo v pracovní den, byly puštěny pouze trojsedačka obsluhující hlavní FIS homologovanou červenou sjezdovku a kotvový vlek. Původni nápad chvíli se rozjezdit na sjezdovkách a přejít do volného terénu vzal rychle za své, když se mimo sjezdovky ukázala být souvislá sněhová pokrývka nedostatečná. Hodně sněhu bylo pouze na staré nefungující sjezdovce, a v okolních lesích se daly najít přerušované sjezdy. Paradoxem bylo, že jediné stopy mimo sjezdovky byly pod trojsedačkou – jeden lyžař a jeden snowboardista, kde bylo sněhu do deset centimetrů. Asi měli hodně kameňácké vybavení, neboť trčící kameny, dřevo a občasná tráva neumožňovaly použití normálního vybavení.

Na kotvovém vleku fungovala i lyžařská škola pro dospělé, kousek od dolní stanice i dětská lyžařská škola. Zábavné bylo, že zrovna ve čtvrtek přijeli na Sljeme trénovat i členové Chorvatské horské služby, z nichž polovina lyžovat uměla dobře, ale zbytek jezdil spíše v pluhu. Pokud se dostanete do Záhřebu, na Sljeme se zastavte.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: