V silném větru na skialpech na japonskou sopku Yotei (1893 m)

V silném větru na skialpech na japonskou sopku Yotei (1893 m)

V rámci skialpového a freeridového výletu na japonský ostrov Hokkaido na přelomu ledna a února 2015 jsme si na poslední lednový den vybrali za cíl téměř 1900 metrů vysokou sopku Yotei. Předpověď počasí byla docela špatná, ale v sobotu bylo nakonec až na silný vítr krásně.

Tato sopka leží přímo naproti lyžařského střediska Niseko, které je v současné době asi světově nejpopulárnější japonské freeridové středisko. O Niseko a „neporušených“ prašanových svazích bude více v jiném článku. Sopka Yotei je široko daleko nejvyšší a minimálně o půl kilometru převyšuje okolní kopce jako je například nejvyšší místo Niseko – Annapuri. Výstupy na tuto sopku jsou možné ze všech světových stran. Naše smíšená česko-slovenská skupina zvolila nejbližší výstup od našeho aktuálního ubytování, tj. jižní cestu z Makkari. Výstup má celkové převýšení necelých 1700 metrů a časová náročnost se může měnit v závislosti na aktuálních podmínkách. Kromě skialpové nebo freeridové výbavy je samozřejmostí základní lavinová trojice. Navíc jsme s výjimkou jednoho účastníka všichni vybaveni lavinovými batohy ABS a Snowpulse-Mammut.

Od auta jsme vyráželi o půl osmé ráno z výšky necelých tři sta metrů nad mořem. Stejný nápad na sobotu mělo ještě pár dalších lidí, kteří přijeli před námi. Během výstupu jsme je celkem brzy předběhli. Začátek jižní cesty na Yotei je krásnými březovými lesy, kdy jsou břízy místo listí zasypány spoustou sněhu. Dole nefouká a do toho se začíná projevovat slunce. První část výstupu s malým převýšením můžeme absolvovat jenom v tričku. Výše naopak oblékáme vše, co máme v batozích, když o pár set výškových metrů výše už fouká naplno.

Přes slunečné počasí je vítr natolik nepříjemný, že brzy přicházejí ke slovu lyžařské brýle, kapuce a kukly. Sníh se také mění, což má za následek, že někteří sundávají lyže ve výšce 1300 metrů kvůli tvrdému uklouzanému podkladu. Šlapu na lyžích do výšky 1600 metrů, kde je také přidělávám na batoh. Poslední dva lyžníci sundávají lyže ve výšce asi 1800 metrů. K vrcholu docházíme postupně všichni pěšky. Původní nápad lyžovat do kráteru zhatil silný vítr odhadem o rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině. Na jižním okraji kráteru bylo možné normálně stát jenom v krátkých chvilkách, kdy vítr trochu polevil.

Sjezd začal přemrznutým ledovým „květákem“, který se po pár desítkách metrů změnil ve výborný sníh. Nadýchaný japonský prašan to díky větru nebyl, ale lyžování stejně nemělo chybu. Vzhledem k velkému převýšení sjezdu se sníh postupně měnil v další druhy sněhu až k samotnému úpatí, kde byla teplota jen těsně pod nulou. Výstup a sjezd nám zabral včetně všech přestávek a přibližně dvaceti minut na vrcholu 5:20 hodiny.

Další fotografie: FOTOGALERIE SKIALP NA SOPCE YOTEI (1893 m)

Výlet na ostrov Hokkaido podpořili Tilak, Boatpark, Namche a Total Outdoor.

Zkušenosti čtenářů

Bob

Ahoj, chtěl bych se zeptat účastníků výletu, kteří jezdí ATK Raider – Jaký jsou první dojmy? Díky za případnou odpoveď.

Jan

Vázání ATK Raider 12 se tady v Japonsku osvědčilo. Na ovládání patky je nutné si zvyknout – většinou rukou, i když i hůlkou to jde někdy měnit. Úvod k vázání je tady http://www.tulenipasy.cz/skialp-lyze-boty/16809-atk-raider12-hlinikovy-cukrik/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: