Rozšířená recenze, aneb japonské zkušenosti s freeridovými botami Roxa X-Face

Rozšířená recenze, aneb japonské zkušenosti s freeridovými botami Roxa X-Face

Na zimní sezónu 2014-2015 připravila italská firma Roxa nové freeridové boty Roxa X-Face pro klasická i „pintechová“ vázání. Tyto boty jsme měli na vyzkoušení během freeridového a skialpinistického výletu na japonský ostrov Hokkaido na přelomu ledna a února 2015. Jaké jsou naše zkušenosti?

Proč zrovna japonské zkušenosti s Roxa X-Face?

I přes zkoušení velikosti 27,5 působí Roxa X-Face na první pohled předimenzovaně svým velkým skeletem a výškou s vnitřní botkou Intuition, z čehož by se dala odhadnout i velká hmotnost. Opak je pravdou, a při prvním osahání X-Face jsem nevěřícně kroutil hlavou nad nízkou hmotností, která je někde úplně jinde než u klasických freeridových bot. Reálně odpovídá hmotnost X-Face lehkým modelům čistě skialpinistických lyžáků. X-Face mají navíc vyměnitelné podrážky RoxStep, takže jsou kompatibilní se všemi klasickými sjezdovými, freeridovými, skialpinistickými i „pintech“ vázáními.

Roxa X-Face má klasické čtyřpřezkové uspořádání, kdy nárt je stahován dvěma asymetrickými přezkami a přes kotník se stahuje další přezkou. Komín má kromě klasické volně nastavitelné přezky (úplně volně, pokud máte křížový šroubovák) ještě 40 mm široký velcro pásek pro maximální utažení na sjezd. Tři přezky (dvě na nártu a jedna na komínu – viz fotky) umožňují velký rozsah ať už hrubého nebo jemného dotažení. Velký rozsah nastavení dotažení je i u třetí přezky, jejíž řešení je obdobné jako u skialpinistických skeletů Scarpa.

Skelet X-Face má podle výrobce flexi 80, což ho řadí z hlediska sjezdu mezi „měkké“ boty, kterými mohou pravověrní freerideři vyznávající hodnotu 130 poněkud opovrhovat. Z osobní zkušenosti vyplývá, že při přiměřeném zapnutí všech čtyř přezek a dotažení velcro pásku je Roxa X-Face na jakékoliv ježdění dolů po všech stránkách naprosto vyhovující. Na ostrově Hokkaido jsme měli terény a podmínky různorodé. Jezdili jsme různé sklony svahů ať už na volných pláních, v lese nebo ze sopek, přičemž sníh byl od hlubokého nadýchaného prašanu přes velmi tvrdý „beton“ až po přemrzlý „květák“.

Při lyžování jsem si na Roxy zvyknul téměř okamžitě, když na kopci stačilo přepnout vzadu na sjezd, dotáhnout dvě přezky společně s velcro páskem, a mohlo se jet. V prstových rukavicích šlo dopínání přezek i přepínání chůze-sjezd snadno.

Při stoupání ať už na lyžích nebo pěšky mi trvalo trochu déle, než jsem si na X-Face zvyknul. Bylo to hlavně tím, že je X-Face výrazně vyšší než klasické skialpové skelety. Brzy se ukázalo, že pro mou velikost nohy (27,5) a stavbu lýtka (větší obvod) je Roxa s vnitřní vložkou Intuition plně vyhovující jak pro stoupání, tak pro sjezd. Jediný problém jsme zaznamenali, když si boty vzal kolega s menším obvodem lýtka a nepřenastavili jsme (neměli jsme po ruce křížový šroubovák) horní přezku na komínu skeletu. I při dotažení tak měl lýtko ve skeletu volně.

Porovnání bylo možné se skialpovými vychozenými Scarpa Maestrale nebo novými Scarpa Spirit (určenými i pro vázání SkiTrab TR2). Oproti Scarpám je Roxa X-Face na první pohled jednoznačně mohutnější a pevnější freeridovou botou, která však svou hmotností poráží klasické skialpové boty.

Roxa X-Face Ski Boots – 2015 by Freeskier Magazine

Klady:

  • vynikající hmotnost
  • pohodlná bota pro stoupání i rovinatý přesun jak na lyžích, tak pěšky s dostačujícím předozadním rozsahem pohybu při přepnutí do „walk“ módu
  • pevnost při přepnutí na sjezd
  • velký rozsah nastavitelnosti přezek, s pomocí šroubováku je možné horní přezku rychle přestavit z tenkého lýtka až na hodně objemné
  • žádné otlaky, odřeniny, nic
  • vynikající poměr cena/výkon

Zápory:

  • během dvou týdnů nebyl zjištěn žádný

Závěr

V případě Roxa X-Face se jedná o velmi pohodlnou a pevnou botu jak pro freeridové aktivity, tak pro skialp. V případě skialpu je možné dobré využití během jednodenních výletů, na vícedenní přechody je lepší použít přímo skialpové boty.

Vlastnosti:

Intuition – pohodlné, odolné a teplé vnitřní botičky Intuition® od renomované kanadské firmy Intuition Sports
Nastavitelný náklon a canting
100 mm šířka
Flexe 80, tj. měkké botky
Tři hliníkové přezky a jedna „drátěná“
3D M.A.M.S. (Morphologically Adjustable Malleolus System) – tepelné tvarování skeletu zvláště kolem kotníku
RoxStep – pro „pintech“ vázání, možnost záměny části podrážek pro klasické sjezdové vázání
RoxGrip – gumový mezikus mezi dvěma částmi podrážky pro bezpečnější pěší pohyb v náročnějším terénu
Kompatibilita se všemi „pintech“ vázáními a sjezdovými vázáními

Údaje výrobce:

Roxa X-Face
freeridová bota vhodná pro klasická a „pintech“ vázání
Velikost: 24,5-30,5
Doporučená cena: 9390 Kč
Výrobce: Roxa X-Face
Dodavatel: Boatpark

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: