Pozvánka na druhý ročník Československého firnového memoriálu v Norsku 2016

Pozvánka na druhý ročník Československého firnového memoriálu v Norsku 2016

V Norsku dlouhodobě žije větší množství Čechů a Slováků, kteří se přes kalendářní rok většinou nemají moc příležitostí se setkat. Po předchozí úspěšné premiéře se letošní celonorské firnové setkání uskuteční pod záštitou Komise tradičního skialpinismu ČHS a tulenipasy.cz v oblasti Hurrungane ve dnech 13. až 17. května 2016.

Přerovský freerider a skialpinista Martin Kulda Kulíšek proto inicioval pokusné první setkání na prodloužený lyžařský víkend v květnu 2014. V roce 2015 se už firnový memoriál zapropagoval více a při prvním ročníku se sešla velmi povedená parta Čechů a Slováků (podrobněji v článku První československý firnový memoriál 2016 v Norsku v relaxačním duchu).

„Přidejte se na sváteční pošlapáníčko v nejhezčí části norských nejvyšších hor Jotunheimen. Na své si přijde každý, kdo má rád sníh a bude se s ním chtít před létem adekvátně rozloučit. V oblasti Hurrungane ho v tomto období bývá ještě dost. Po večerech budou probíhat přednášky a poté volná zábava u ohně ­ zážitků ze zimy máme asi všichni dost. Po předchozích zkušenostech je ověřeno, že někteří jsou schopni rekapitulovat až do brzkých ranních hodin,“ představuje firnový memoriál Martin Kulda Kulíšek.

Propozice

Kdy: 13.­17. 5. 2016, v pátek už chceme být v horách na první výšlap a v úterý dát ještě závěrečný výstup a návrat domů (16. a 17. 5. je v Norsku státní svátek = volno)

Kde: Hurrungane, místo setkání a táboření bude upřesněno podle počasí v horách, ale nejspíše to bude jedno z těchto míst:

  • Kozí ostrov tu 61°51’10.8″N 8°35’41.8”E (kousek od Lom)
  • Liasanden resteplass 61.679650, 8.226717 (oblíbené odpočívadlo)
  • Tindenvegen 61.484756, 7.740999 (velitelský můstek)

Program

  • Od pátku do úterý skialp a splitboard podle aktuálních podmínek.
  • Po dohodě s organizátory budou po skončení lyžařských nebo snowboardových aktivit různé metodické aktivity – bude upřesněno před začátkem. Zatím navržená témata jsou: jištění na strmém svahu, pohyb po ledovci, záchrana z ledovcové trhliny, omrzliny, podchlazení, apod.

Co s sebou

  • Nutná výbava a výstroj: skialp nebo splitboard komplet, lavinový set, stan, dobrý spacák, věci na vaření, dobrou náladu
  • Doporučená výbava a výstroj: lavinový batoh, čelovka

Adresa akce na FB, s aktuálním info o akci na FB

Přihlášení na stránce události na FB nebo u autora článku.

Pro inspiraci> fotky z nultého ročníku.

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: