Při závodě Nahoru a dolů 2017 vystoupal Petr Novák desetkrát na Medvědín

Při závodě Nahoru a dolů 2017 vystoupal Petr Novák desetkrát na Medvědín

V sobotu 1. dubna 2017 se v rámci Špindl sportuje konala zajímavá skialpinistická akce Den Nahoru a Dolů. Je to sice závod, ale je určen pro všechny příznivce skialpinismu, neboť se nemusí se závodit, jelikož start je v průběhu celého dne.  Cílem je vystoupit co nejvícekrát na Medvědín a sjet dolů. K úspěšné účasti stačí už jen jeden výstup a sjezd.

Fotogalerie Nahoru a dolů  2017 >>

Oficiální start je v 8.30 h a cíl je v 16 hodin. Každý může začít, kdy chce. Stačí zdolat jen jeden okruh na Medvědín a už jste splnili podmínku účasti. Dostáváte se tak do velkého losování, kde byly velmi hodnotné ceny i super skialp Ski Trab lyže Altávie. Kdo chce závodit, tak se zde opravdu vyžije. Záleží jen na závodníkovi, kolikrát za tuto dobu zdolá okruh dlouhý něco přes šest kilometrů. Okruh zahrnuje jak prudké stoupání do sjezdovky, tak mírné sklony pro běžkaře nebo i trochu z kopce. Start byl na černé sjezdovce u spodní stanice lanovky. Druhý kontrolní bod byl na vrcholu Medvědína. Letos bylo měření pomocí čipů, což bylo mnohem komfortnější než manuální měření a zaznemenávání kol.

V roce 2016 se mi závod velice líbil, a i když jsem letos neplánoval účast, tak jsem nakonec startoval. Předchozí program byl přitom náročný, když po skončení závodů Bokami Západných Tatier 2017 jsem hned přejížděl do Švýcarska, kde jsme denně zdolávali v průměru dva tisíce vyýškových metrů. V pátek po túře rychle balíme a přejíždíme do Krkonoš, jelikož počasí se ve Švýcarsku kazí, zatímco ve Špindlu má být hezky.

Po devíti kolech v roce 2016 pokus o deset kol

Ráno jdu o půl osmé na start a ani nevím, jestli mám sílu tam dojít. Příjezd pozdě v noci a potom jsem už nemohl usnout. To teda nebude nic moc, ale přesto jsem se rozhodl zvýšit loňský rekord o jedno kolo. V loni jsem dal devět kol a letos chci zkusit deset. Je to reálné? Ano, je, ale záleží na mnoha okolnostech. První stoupání do prudké černé sjezdovky jdu opravdu pomalu a citím se hodně unaven.

Konečně jsme na cestě směrem na Haldy. Tam už to jde lépe a v půlce stoupání nasadím svoje tempo, jelikož každá minutka bude dobrá. Paráda, po prvním kole mám čas 43 minut a dvě minuty k dobru. Na deset kol musí být jedno kolo v průměru 45 minut. To by mohlo vyjít. Makám, co to jde a podpora všech je neskutečná. Všichni fandí o sto šest.

Vlivem tepla se sníh mění na kaši

Některé účastníky předcházím už podruhé, ale podmínky se stále zhoršují. Velké vedro roztápí sníh na kaši a do skluzu pásů je třeba dávat čím dál více energie.  Šesté a sedmé kolo je docela krize, ale stále vidím šanci, že to dám. Horší je že sjezd se proměnil ve vodní lyžování. To jsem hodně ztrácel, i když jsem si mohl vybrat, kudy pojedu dolů. Červená nebo černá? Osm kol jsem dal po červené, ale poslední dvě po černé, i když byla zavřená, ale svítilo tam méně slunce. Výbava od Ski Trabu maká na sto procent, ale tělo už stávkuje. Každé kolo si beru na občerstvovaččce ionťák enervit, tabletu a banán, ale cítím ke konci, že by to ještě něco chtělo. Dostávám tyčinku od Soni a mám ještě gel v záloze.

Bez gelu poslední stoupání už bolelo

Gel si nechávám na poslední kolo, jenže na tu přípravu jsem měl málo času. Když jsem gel vytáhnul, zjistil jsem, že to je jen obal po Bokami Západných Tatier. A je zle. Už jdu na morál, ale poslední kolo už nahoru nikdo nejde a sjezdaři využili ohraničený pruh pro nás a rozjezdili stopu, což bylo o mnoho náročnější prorážet v této mokré kaši novou stopu.

Jdu na maximum a stále věřím, že to vyjde. Na poslední desátý Medvědín vystoupám zcela vyčerpán, a mám jen dvě minuty na sjezd. To není dobré. Jedu co to jde, ale nohy už fakt neposlouchají a hlava říká hlavně se nerozsekat!

Paráda, jsem dole, ale bohužel po limitu. Moderátor hlásí o tři minuty a podle mých hodinek o jednu a něco. Start byl o něco později, ale cíl byl přesně v 16 hodin. Měl jsem měl slíbeno, že to bude posunuto na celkový čas 7:30  hodin. I tak by to nevyšlo, ale já jsem spokojen. Přichází pan Dunka a gratuluje k výsledku, ale moc to nevnímám.

Celkově nastoupáno 5049 metrů na 63,5 km za 7: 31 :16!

Výsledky

Závodníci – 18 účastníků

  1. Petr Novák (SkiTrab), 10 výstupů, nahoře 15:59, dolů v cíli už po limitu
  2. Radim Berka (Kozákov CZSA), 8 výstupů a sjezdů, v cíli 15:41:34 h
  3. Adéla Hamáčková (SAC Špindlerův Mlýn), 6 výstupů a sjezdů, v cíli 14:51:58 h

Příchozí – 105 účastníků:

  1. Juraj Surovič, 7 výstupů a sjezdů, v cíli 15:44:23 h
  2. Marek Jiřička, 6 výstupů a sjezdů, v cíli 14:46:22 h
  3. Žaneta Beranová, 6 výstupů a sjezdů, v cíli 15:02:49 h

FOTO: Jiří Novotný – Špindl sportuje

Podpora Davida Novák a Petra Nováka: Hipoxico.cz, Namche.cz, SkiTrab.cz, Dynafit, Sapa LPJ, Miloš Homolka, HellyHansen.cz, Pieps, Jídelna zahrada, Pomoca, Composit Airplanes a TuleniPasy.cz.

Petr Novák se účastní skialpinistických závodů v kategorii veterán, a v závodech často vítězí. Se synem Davidem Novákem skončili v hlavní kategorii na třídenních závodech Bokami Západných Tatier 2016 na vynikajícím čtvrtém místě. Na svém kontě má několik českých prvosjezdů od Kamčatky po Kyrgyzstán a na lyžích také sjížděl osmitisícovku Shisha Pangmu (vzhledem k podmínkám nelyžoval z vrcholu, ale po sestupu z výšky 7500 m). V dubnu 2016 Petr Novák vyhrál dva mezinárodní skialpinistické závody ISMF na Kamčatce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: