Lékaři a záchranáři na kurzu horské medicíny nacvičovali vrtulníkovou záchranu v Bad Tölz 12. června 2017

Lékaři a záchranáři na kurzu horské medicíny nacvičovali vrtulníkovou záchranu v Bad Tölz 12. června 2017

Druhou částí Mezinárodního kurzu horské medicíny je už tradičně bavorské výcvikové středisko horských záchranářů v Bad Tölz – Zentrum für Sicherheit und Ausbildung Bergwacht Bayern, v němž se kurzisté měli možnost podrobně seznámit s vrtulníkovou a výškovou záchranou.

Fotogalerie KHM Bad Tölz 2017 >>

Výcvik v Bad Tölz měli na starosti instruktor Martin Zauner a technici Rofl Frasch a Marth Harald, kteří se naplno věnovali devatenácti účastníkům. Bezpečnost kolem vrtulníku byla nejprve podrobně vysvětlena instruktorem v rámci přednášky, která byla následována praktickou ukázkou činnosti kolem vrtulníku. „Abychom všichni dobře viděli a mohli i fotit, tak jsme občas k nelibosti instruktorů překročili vyznačený prostor. Všichni jsme si vyzkoušeli nástup do vrtulníku, znakové/posunkové komunikace s pilotem, slanění sami, slanění ve dvojici, let s figurínou ve vaku, let s živým kamarádem ve vaku (jak let jako lékař tak let jako pacient), let s nákladem (batohem),“ říká k průběhu dne v Bad Tölz David Halata.

„Každý ze skupiny měl v obří hale kromě letu vrtulníkem možnost zažít i let na navijáku včetně v ošetření a evakuace zraněného z terénu. Zatímco jedna část skupiny si užívala volný let v prostoru, druhá skupina byla plně zaneprázdněna dvěma dalšími instruktory práce a záchrany ve výškách – Janem Hájkem (letecká společnost DSA) a Martinem Riedlem. Pod jejich vedením účastníci nacvičovali slaňovací techniky a záchranu na laně,“ shrnuje organizátorka Mezinárodního kurzu horské medicíny Kristina Höschlová.

Závěrečná letní část Mezinárodního kurzu horské medicíny proběhne v Jizerských horách v září 2017.

První ročník Mezinárodního kurzu horské medicíny 201: Perfektní vrtulníkový výcvik Mezinárodního kurzu horské medicíny v německém Bad Tölz.

Foto: David Halata

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: