Babky (1566 m) – sedlo Pedúvratie

Babky (1566 m) – sedlo Pedúvratie

Snadno dostupné vyhlídkové výstupy a sjezdy s výhledem na hlavní hřeben Západních Tater

Slovensko

Země
Slovensko
Další země
Slovensko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
12 km
Vhodné měsíce
I, II, III, IV, XII
Obtížnost sjezdu
S1
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1566 m n. m.
Max. sklon svahu
30 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
nízké, ojedinělý výskyt lavin
Spaní na chatách
ne

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Jalovec - Bobrovecká Vápenica - Babky

Podrobný popis

Východní svahy mezi vrcholem Babky a sedlem Predúvratie nacházející se nad Jaloveckou dolinou patří mezi skialpinistické areály v Západních Tatrách. Převýšení výstupu není nijak závratné, takže je oblast vhodná pro začátečníky.

Skialpinistický areál Babky

Travnaté svahy se sklánějí do doliny nepříliš prudce, v nižší partii jsou vylepšeny o řídký les. Podl lavinové mapy Slovenska se na těchto svazích může jen výjimečně vyskytnout lavina. Oblast Babky – sedlo Predúvratie je tak vhodná k tréninku začátečníků k jízdě volným terénem za proměnlivých sněhových podmínek, nácviku obtížné jízdy mezi stromy, práci s lavinovým přístrojem, apod.

Do oblasti se lze snadno dostat jak s využitím vlastního auta, tak s pomocí vlaku a autobusu. V případě auta je možné jej zanechat v obci Jalovec a dále pokračovat podle stavu sněhu pěšky nebo na lyžích. Libovolným rychlíkem směřujícím z České republiky do Košic se dostaneme do Liptovského Mikuláše, kde jsou autobusové a vlakové nádraží hned vedle sebe. Autobusy odtud odjíždí jak do Jalovce, tak do Žiarské doliny.

Při delší variantě přes ústí Žiarské doliny první hodinu jedeme po rovině červeně značenou tatranskou magistrálou pod rozložitým úpatím Široké (1890 m). V ústí Jalovecké doliny je nutné překonat dva mostky. Na rozcestníku se žlutou značkou jdoucí do Jalovecké doliny pokračujeme vlevo, abychom po chvíli přišli k dalšímu rozcestníku se zelenou značkou. K němu zdola přichází již zmiňovaná žlutá značka, po níž je možné se sem dostat při druhé variantě příchodu z nedalekého Jalovce.

Vzhůru na Babky

Od tohoto místa začíná samotný výstup na Babky, jenž vede po dlouhou dobu po místní zpevněné lesní silnici. V případě návštěvy v druhé polovině dubna bude nutné počáteční úsek absolvovat pěšky. Celkem rychle nabíráme výškové metry, přičemž z jihu a západu traverzujeme kolem výstupku Sokol (1316 m) na jižním hřebenu Mnícha. Ve výšce kolem 1250 metrů se u dalšího rozcestníku odděluje modrá značka, která vymezenou skialpinistickou oblast ohraničuje zdola a hřebenu dosahuje v sedle Predúvratie. Pokračujeme dále původní zelenou značkou a řídnoucím lesem stoupáme prudce vzhůru. Postupně les zcela mizí a otevírá se pohled na severně se zvyšující hřeben Babky – sedlo Predúvratie – Sivý vrch.  Tím jsme se dostali do samotného skialpinistického areálu Babky, kde volba jednotlivých různě dlouhých sjezdů závisí jen na našem výběru.

Celkem mírný sklon většiny možných sjezdů je ideální pro začínající skialpinisty s dosud nevelkými zkušenostmi s lyžováním v neupraveném terénu.

Nejjednodušší a nejrychlejší možností návratu do výchozího bodu, jímž je rozcestník na začátku Jalovecké doliny, je využití výstupové trasy ke sjezdu. Zajímavější je ovšem sjezd lesem do Jalovecké doliny kotlem některého z potoků. V tomto případě se jedná o náročný sjezd vylepšený o průjezd kolem různě velkých skalek. V samotné dolině pokračujeme do výchozího bodu po břehu Jaloveckého potoka.

Přístup na začátek

obec Jalovec

Rozpis po dnech

Z Jalovce nebo ústí Žiarské doliny je výsutp na Babky na 2-2,5 hodiny.

Další túry v okolí

Sivý vrch

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: