Skialpinistická túra na Žiarské sedlo (1917 m)

Skialpinistická túra na Žiarské sedlo (1917 m)

Základní skialpinistická túra ve skialpinistickém ráji v Žiarské dolině

Slovensko

Země
Slovensko
Další země
Slovensko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Vhodné měsíce
I, II, III, IV, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1917 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Spaní na chatách
ano
Povolení, poplatky, omezení, zákazy
Skialpinistické aktivity jsou povoleny do poloviny května

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

ústí Žiarské doliny - Žiarská chata - Žiarské sedlo

Podrobný popis

Jednou ze dvou základních túr v oblasti Žiarské doliny je výstup a sjezd z 1917 metrů vysokého Žiarského sedla mezi vrcholy Plačlivé (2125 m) a Smrek (2072 m). Túra do Žiarského sedla je ideální pro ty, co se skialpy začínají.

Nejvýznamnější skialpinisticky využívanou částí Západních Tater je Žiarská dolina, jejíž rozvoj začal s vybudováním a postupnou přestavbou Žiarské chaty nacházející se ve výšce 1325 metrů. Chata se stala přirozenou základnou a východiskem do široké doliny v centrální části Roháčů.

U rozcestníku v Žiarském sedleU rozcestníku v Žiarském sedle

Z ústí doliny ve výšce 870 metrů je to na Žiarskou chatu těsně přes pět kilometrů, které jsou v létě po asfaltové silnici. Částečně souběžně vede ve vyšší části doliny Stará Žiarská cesta zkracující výstup po asfaltu. Z úzkého hustě zalesněného údolí se postupně otevírá výhled do centra Žiarské doliny s dominantním Smutným sedlem.

Na ideálním místě mimo lavinové dráhy stojí Žiarská chata (1325 m), kterou je možné využít k přenocování. Kousek nad chatou je stanice horské služby, kde je možné zjistit aktuální sněhové podmínky a lavinovou předpověď.

Od Žiarské chaty do Žiarského sedla 1917 m

Z chaty vystoupáme na otevřenou planinu ohraničenou zleva i zprava potočními koryty. Terasu obcházíme z pravé strany, stejně jako boční masív Prostredného grúňa (1820 m) vybíhajícího z hlavního hřebene k jihu. Nad údolím potoka Smrečianka se držíme letní turistické značky, přičemž se stáčíme k východu, abychom se v závěrečném stoupání stočili k severovýchodu. Druhou možností výstupu je přejetí na druhý břeh potoka Smrečianka a stoupání v jeho ose k Žiarskému sedlu. Sklon stoupání se zvětšuje, po dosažení hrany svahu se stáčíme doprava a mírně se svažujícím svahem ohraničeným z obou stran skalami dosáhneme Žiarského sedla.

Výstup od chaty do Žiarského sedlo trvá v závislosti na tom, jak moc se kocháme okolní horskou nádherou do půl druhé hodiny.

Ze Žiarského sedla je první variantou pohodový nenáročný sjezd po výstupové trase, jenž je možné v nižší partii u potoka Smrečianka vylepšit o skákání ze sněhových návějí na dno potoka. Druhou možností je absolování úvodní pasáže ve směru turistické značky a kolem horní stanice bývalého lyžařského vleku sjet na planinu vedoucí k chatě. Náročnější variantou je sjezd po druhé straně potoka Smrečianka, kde je za nižšího stavu sněhu možné i prodírání skrz kosodřevinu a brodění potoka.

Povyražení při brodění potoka SmrečiankaPovyražení při brodění potoka Smrečianka

Přístup na začátek

Rychlíkem do Liptovského Mikuláše, odtud autobusem k ústí Žiarské doliny. Autem na odstavné parkoviště v ústí Žiarské doliny

Ubytování a jídlo

Žiarská chata

Další túry v okolí

Smutné sedlo, Plačlivé, Prostredný grúň, Smrek, Hrubá kopa, Tri kopy, Lúčné sedlo, Baníkov

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: