Hrubá kopa (2166 m) – vyhlídkový skialpový vrchol

Hrubá kopa (2166 m) – vyhlídkový skialpový vrchol

Vyhlídkový vrchol Hrubá kopa se svojí výškou 2166 metrů jen těsně zaostává za výraznějšími vrcholy, kterými jsou sousední Baníkov (2178 m) a na druhé straně doliny Baranec (2184 m).

Slovensko

Země
Slovensko
Další země
Slovensko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
17 km
Vhodné měsíce
I, II, III, IV, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2166 m n. m.
Max. sklon svahu
37 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano, otevřený široký svah
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Ústí Žiarské doliny – Žiarská chata – Hrubá kopa

Podrobný popis

Vyhlídkový vrchol Hrubá kopa se svojí výškou 2166 metrů jen těsně zaostává za výraznějšími vrcholy, kterými jsou sousední Baníkov (2178 m) a na druhé straně doliny Baranec (2184 m). Mezi Hrubou kopou a Smutným sedlem je další významné skialpinistické hřiště – Tri kopy.

Začátek sjezdu z Hrubé kopy po hřebenuZačátek sjezdu z Hrubé kopy po hřebenu

Nejvýznamnější skialpinisticky využívanou částí Západních Tater je Žiarská dolina, jejíž rozvoj začal s vybudováním a postupnou přestavbou Žiarské chaty nacházející se ve výšce 1325 metrů. Chata se stala přirozenou základnou a východiskem do široké doliny v centrální části Roháčů.

Přístup:
Rychlíkem do Liptovského Mikuláše, odtud autobusem k ústí Žiarské doliny.
Autem na odstavné parkoviště v ústí Žiarské doliny

Časová náročnost:
Ústí Žiarské doliny – Žiarská chata 60 minut
Žiarská chata – Hrubá kopa 1,5-1 3/4 h

Z ústí doliny ve výšce 870 metrů je to na Žiarskou chatu těsně přes pět kilometrů, které jsou v létě po asfaltové silnici. Částečně souběžně vede ve vyšší části doliny Stará Žiarská cesta zkracující výstup po asfaltu. Z úzkého hustě zalesněného údolí se postupně otevírá výhled do centra Žiarské doliny s dominantním Smutným sedlem.

Na ideálním místě mimo lavinové dráhy stojí Žiarská chata (1325 m), kterou je možné využít k přenocování. Kousek nad chatou je stanice horské služby, kde je možné zjistit aktuální sněhové podmínky a lavinovou předpověď.

V širokém svahu pod sedlemV širokém svahu pod sedlem

Občas oblouk nevyjde a skončí to pádemObčas oblouk nevyjde a skončí to pádem

Mira brousí dole kopcom pod Hrubou kopouMira brousí dole kopcom pod Hrubou kopou

Za panoramatickými výhledy na Hrubou kopu

Ze Žiarské chaty vyrazíme do doliny v její ose vysoko nad potokem Smrečianka. Brzy se odbočí vlevo ke strmějšímu výstupu na Terasu, kde se dobře využijí kratší strmé traverzy. Z Terasy přecházíme dále vlevo pod vrcholem Prostredný grúň (1820 m). V krásné dolině vyniká nejnižší místo Smutné sedlo, do něhož vede za krásného počasí skialpinistická dálnice. Smutné sedlo necháváme po pravé ruce a přecházíme severozápadním směrem pod Trema kopami k hlavnímu svahu ze sedla mezi Hrubou kopou a Tremi kopami.

Výjezd ze svahu pod Hrubou kopouVýjezd ze svahu pod Hrubou kopou

Za obvyklých podmínek je do sedla mezi Hrubou kopu a Tri kopy vyšlapaná ukázková skialpinistická stopa s různě dlouhými traverzy v krásně ukloněném svahu. Traverzy umožňují rychlé nabírání výškových metrů, takže v sedle jsme za chvíli. Pokud není hřeben vyfoukán na led, tak ze sedla pokračujeme na tuleních pásech přímo na západ na vrchol. Variantou za méně vhodných sněhových podmínek je připnout lyže na batoh a jít po svých.

Z Hrubé kopy do sedla mezi Hrubou kopou a Treťou kopou

Hrubá kopa je ideálním vrcholem s dalekými panoramatickými výhledy nejenom na nejbližší slovenská pohoří. Po dostatečném pokochání se krásou slovenských hor se připravíme ke sjezdu, který je veden ve výstupové trase. Z vrcholu sjíždíme nejprve východním směrem do sedla mezi Hrubou kopu a Tri kopy. Následně sjezd stáčíme na jih, přičemž si v širokém svahu snažíme najít nerozježděný sníh. Maximální sklon sjezdu jen lehce přesahuje 35 stupňů, takže sjezd je za vhodných sněhových podmínek vhodný i pro začínající skialpinisty.

Nákres sjezdu z Hrubé kopyNákres sjezdu z Hrubé kopy

Sjezd na dno doliny pod Kopami má přibližně 350 výškových metrů. Následně přejíždíme přes dno doliny západně od Prostredného grúňa. Dále pokračujeme JZ směrem z Terasy dolů k Žiarské chatě. Od chaty jedeme po přístupové cestě až na parkoviště.

Přístup na začátek

Rychlíkem do Liptovského Mikuláše, odtud autobusem k ústí Žiarské doliny. Autem na odstavné parkoviště v ústí Žiarské doliny

Ubytování a jídlo

Žiarská chata, Žiarska dolina 226, 032 05 Smrečany

Další túry v okolí

Tri kopy, Baníkov, Smutné sedlo, Žiarské sedlo, Plačlivo, Baranec

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: