Baranec (2184 m) – impozantní skialpový sjezd

Baranec (2184 m) – impozantní skialpový sjezd

Baranec je třetí nejvyšší vrchol Západních Tater, jeho mohutný trojúhleníkový masív uzavírá Žiarskou dolinu z východu a jeho středem vede krásná linie sjezdu

Slovensko

Země
Slovensko
Další země
Slovensko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
18 km
Vhodné měsíce
II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S3
Expozice sjezdu
E2
Nejvyšší bod
2184 m n. m.
Max. sklon svahu
48 °
Převažující sklon svahu
40 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano
Ledovec
ne
Horolezecké úseky
nejsou
Převýšení
730 m

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Ústí Žiarské doliny - Žiarská chata - Žiarske sedlo - Smrek - Baranec - Žiarská chata - Ústí Žiarské doliny

Podrobný popis

Baranec je třetí nejvyšší vrchol Západních Tater a jeho mohutný trojúhleníkový masív uzavírá Žiarskou dolinu z východu. Do Žiarské doliny spadá z jeho vrcholu široký svah s krásným sklonem dosahujícím maxima na hodnotě 48 stupňů a převýšním k potoku 730 m!

Žiarská dolina je nejvýznamnější skialpinisticky využívanou částí Západních Tater a jejím přirozeným centrem je Žiarská chata nacházející se ve výšce 1325 metrů.

Přístup:
Rychlíkem do Liptovského Mikuláše, odtud autobusem k ústí Žiarské doliny.
Autem na odstavné parkoviště v ústí Žiarské doliny

Časová náročnost:
Ústí Žiarské doliny – Žiarská chata 60 minut
Žiarská chata – Baranec 2,5 h

Výhled z pod Barance na Baníkov a Hrubou kopu
Výhled z pod Barance na Baníkov a Hrubou kopu

Z ústí doliny ve výšce 870 metrů je to na Žiarskou chatu těsně přes pět kilometrů, které jsou v létě po asfaltové silnici. Částečně souběžně vede ve vyšší části doliny Stará Žiarská cesta zkracující výstup po asfaltu. Z úzkého hustě zalesněného údolí se postupně otevírá výhled do centra Žiarské doliny s dominantním Smutným sedlem.

Na ideálním místě mimo lavinové dráhy stojí Žiarská chata (1325 m), kterou je možné využít k přenocování. Kousek nad chatou je stanice horské služby, kde je možné zjistit aktuální sněhové podmínky a lavinovou předpověď.

Od Žiarské chaty přes Žiarské sedlo na Baranec

Z chaty vystoupáme na otevřenou planinu ohraničenou zleva i zprava potočními koryty. Terasu obcházíme z pravé strany, stejně jako boční masív Prostredného grúňa (1820 m) vybíhajícího z hlavního hřebene k jihu. Nad údolím potoka Smrečianka se držíme letní turistické značky, přičemž se stáčíme k východu, abychom se v závěrečném stoupání stočili k severovýchodu. Druhou možností výstupu je přejetí na druhý břeh potoka Smrečianka a stoupání v jeho ose k Žiarskému sedlu. Sklon stoupání se zvětšuje, po dosažení hrany svahu se stáčíme doprava a mírně se svažujícím svahem ohraničeným z obou stran skalami dosáhneme Žiarského sedla.

V Žiarském sedle se stáčíme na jih a hřebenovkou stoupáme na Smrek (2072 m) a z něj přes další sedlo na vrchol Barance (2184 m). Vrchol Barance nabízí svému návštěvníkovi jeden z nejkrásnějších panoramatických výhledů v Západních Tatrách.

Severní sjezd z Barance k potoku Smrečianka

Sjezd z Barance dosahuje svým sklonem a celkovým převýšením přes 700 výškových metrů na dno doliny parametrů krásného velehorského strmého sjezdu. Široký strmý svah má omezení v tom, že sněhové podmínky tady jsou málokdy ideální. Svah je vyfoukán a trčí z něj kameny často i v době, kdy je v ostatních částech Žiarské doliny sněhu až nadbytek.

Sjezd z Barance při pohledu z Hrubé kopy
Sjezd z Barance při pohledu z Hrubé kopy

POZOR: V současné době je tento přímý sjezd z Barance zakázán z důvodu ochrany přírody. Jedinou možností je sjezd „Jarním žlabem“ označený na miropeto.sk písmenem F: širokou plání a širokým žlabem – S2, E1 se sklonem 33-38 stupňů.

Autor skialpinistického průvodce pro Žiarskou dolinu – Miro Peťo velmi trefně uvádí, že nejobtížnějším místem je krátký strmý žlábek. V tomto žlábku může být za nižšího stavu sněhu i malý ledopád, nebo mohou ze sněhu trčet kameny. Pokud jsou podmínky v žlábku nevhodné ke sjezdu, je možné jej menší oklikou objet. Po dojetí na dno doliny a překonání potoka Smrečianka se pokračuje klasicky na Žiarskou chatu.

Přístup na začátek

Ústí Žiarské doliny - Žiarská chata

Ubytování a jídlo

Žiarská chata, Žiarska dolina 226, 032 05 Smrečany

Další túry v okolí

Smutné sedlo, Hrubá kopa, Tri kopy, Baníkov

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: