Klasická skialpová túra na Malou Mojstrovku (2333 m) ve Slovinsku

Klasická skialpová túra na Malou Mojstrovku (2333 m) ve Slovinsku

Prvotním vyšším skialpinistickým kopcem v Julských Alpách je Mala Mojstrovka vypínající se nad sedlem Vršič (1611 m). Nejčastější výstupovou lyžařskou trasou je výstup přes Škrbinu v Grebencu a následně pěšky či na lyžích hřebenem až na vrchol.

Slovinsko

Země
Slovinsko
Další země
Slovinsko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
19 km
Vhodné měsíce
I, II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2333 m n. m.
Max. sklon svahu
40 °
Převažující sklon svahu
35 °
Lavinové nebezpečí
ano, jak při výstupu do Škrbiny v Grebencu, tak od ní na vrchol
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

parkoviště (cca 950 m) – Koča na Gozdu (1226 m) – sedlo Vršič (1611 m) - Škrbina v Grebencu (cca 1900 m) - Mala Mojstrovka (2333 m) – celkem cca 1500 m

Podrobný popis

Nástupním místem je cesta vedoucí z Kranjske gory do sedla Vršič. Už hluboko v údolí autem projíždíme kolem cedulí „Pozor – snežni splazovi“, takže to vypadá, že část cesty je ohrožována lavinami. Auta necháváme na „zimním“ parkovišti v druhé serpentině. Cesta na sedlo Vršič je plná serpentin a traverzů, což nám na skialpech nevadí, neboť na mnoha místech je možné zkrácení strmým výstupem v lese. V případě na sníh slabší zimy (situace v březnu 2017) je sedlo Vršič otevřené, tažke je možné vyjet autem až do výšky 1611 metrů. Pokud se předpokládá vícedené pobyt v oblasti Vršiče, je možné přespat na chatě Koča na Gozdu (1226 m).

Výstupová trasa do Škrbiny v GrebencuVýstupová trasa do Škrbiny v Grebencu

Do Škrbiny v Grebencu

Výstup od chaty Koča na Gozdu byl popsán ve skialpové túře na Velkou Mojstrovku. Ze sedla Vršič po pár desítkách rovinatých metrů začíná výstup nabývat na strmosti, přičemž nejstrmější je horní úsek do Škrbiny v Grebencu (cca 1900 m). V závislosti na sněhových podmínkách je možné až do Škrbiny v Grebencu vystoupit na tuleních pásech. V případě předchozí periody hezkého počasí se může stát, že celý svah pod Škrbinou je rozšlapaný od pěšáků, a proto může být bezpečnější absolvovat závěrečný úsek pěšky s lyžemi připevněnými na batohu.

Stoupání z mlhyStoupání z mlhy

Na vrchol Male Mojstrovky

Ve Škrbině fouká silný vítr, zdržujeme se jen po nezbytně dlouhou dobu, než dojdou i poslední opozdilci. Následuje pěší výstup strmě po hřebeni, kde se mohou hodit i stoupací železa. Pokud je dostatek sněhu, tak je možné jít i na tuleních pásech. Držíme se stále hřebene z jeho levé strany, výše výstup přechází v traverz až téměř do spádnice z vrcholu. Závěrečná část je přímo vzhůru na vrchol Malé Mojstrovky (2332 m). Na Malou Mojstrovku je samozřejmě možné vystoupit i na tuleních pásech, když se natraverzuje do kotle a na pláně mezi Malou Mojstrovkou a Velikou Mojstrovkou. Širokým svahem potom v různě dlouhých traverzech můžeme pokračovat na pásech až na vrchol.

Závěrečný úsek na Malou MojstrovkuZávěrečný úsek na Malou Mojstrovku

Výhled na Velkou Mojstrovku ze svahu Male MojstrovkyVýhled na Velkou Mojstrovku ze svahu Male Mojstrovky

Vrcholová fotka v březnu 2017Vrcholová fotka v březnu 2017

Vrchol Male Mojstrovky nabízí kruhový výhled nejenom na velkou část Julských Alp, ale také do Itálie a Rakouska. Ukázkové jsou potom výhledy do sousední doliny Tamar a Planica, včetně skokanských můstků v závěru doliny Planica. Dominantou výhledů je na východě skalnatý Prisojnik (2547 m).

Z vrcholu směrem do doliny PlanicaZ vrcholu směrem do doliny Planica

Sjezd v Drevesnico

Z vrcholu Male Mojstrovky spousta místních sjíždí jen částečně do kotle mezi Malou a Velkou Mojstrovkou, aby následně natraverzovali na začátek Škrbiny v Grebencu. Je to škoda, protože si téměř nezalyžují. Ze Škrbiny v Grebencu je sice krásný strmý svah do sedla Vršič, ale ten bývá částo rozšlapán od pěších. Nejlepší sjezdová a zároveň vyhlídková trasa je sjezd přímo z vrcholu na Veliko planino – Drevesnico, kdy se jedná o sjezd kolem 900 výškových metrů!

Vrcholový úsek z Male MojstrovkyVrcholový úsek z Male Mojstrovky

Sjezd z Male Mojstrovky do mlhySjezd z Male Mojstrovky do mlhy

Sjezd z Male Mojstrovky do mlhySjezd z Male Mojstrovky do mlhy

Během sjezdu se střídají různé sklony a orientace svahů, k tomu se mění kvalita sněhu a může dojít i na průjezd hustou kosodřevinou. V závěru nad dolinou je potřeba natraverzovat doleva a napojit se na lesní stezku, která lyžaře vyvede z lesa na pláň pod sedlo Vršič. Na pláni se nasazují tulení pásy a stoupá se zpátky do sedla.

Přístup na začátek

parkoviště (cca 950 m) – Koča na Gozdu (1226 m) – sedlo Vršič (1611 m) - Škrbina v Grebencu (cca 1900 m) - Mala Mojstrovka (2333 m)

Ubytování a jídlo

Koča na Gozdu (1226 m), Erjaževa koča pod Vršičem

Další túry v okolí

Velika Mojstrovka (2366 m) a Nad Šitam Glava (2080 m)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: