Vyhlídkový 1905 metrů vysoký vrchol nad lyžařským střediskem Zare Lazaresvski

Vyhlídkový 1905 metrů vysoký vrchol nad lyžařským střediskem Zare Lazaresvski

Bezejmenný vrchol nad lyžařským střediskem Mavrovo není příliš dominantní oproti sousedním dvoutisícovkám, ale zato nabízí rychlý skialpový výlet pro doplnění lyžařských aktivit v Mavrovu.

Makedonie

Země
Makedonie
Další země
Makedonie
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
9 km
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1905 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano
Povolení, poplatky, omezení, zákazy
není pořeba žádné povolení, poplatek pouze v případě použití lanovky

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Koncová stanice dvojsedačky z Mavrova – krátký sjezd na planinu mezi kotvové vleky – na tuleních pásech do 1900 m, sjezd na letní silnici do historické vesnice Galičník (1560 m) – výstup zpátky do 1900 metrů a sjezd přes lyžařské středisko až kousek nad Mavrovské jezero ke konci sněhu

Podrobný popis

Bezejmenný vrchol nad lyžařským střediskem Mavrovo není příliš dominantní oproti sousedním dvoutisícovkám, ale zato nabízí rychlý skialpový výlet pro doplnění lyžařských aktivit v Mavrovu. S lyžováním stačí skončit hodinu až dvě před koncem provozní doby střediska a v pohodě se stihne minimálně jeden sjezd.

Sjezdová trasa červeně, výstupová trasa modřeSjezdová trasa červeně, výstupová trasa modře

Makedonie nabízí spoustu krásných pohoří vhodných pro skialpinistické aktivity různorodé obtížnosti. Jedním z ideálních nástupních míst je Mavrovo, resp. největší makedonské lyžařské středísko Zare Lazarevski. Z náhorní planiny v horní části tohoto lyžařského střediska je na tuleních pásech dostupná řada vrcholů od 1900 metrů.

Cesta k Mavrovskému jezeru

Většina cesty je shodná s cestou do nejsnáze dostupného makedonského pohoří Šar plani (Šar planina – Titov vrv). Z  Brna se přejede přes Maďarsko směrem na Bělehrad. Cestou ze Srbska se nezajede do hlavního makedonského města Skopje, ale po silnici E65 se pokračuje na Tetovo. Od Tetova pokračuje typická makedonská dálnice až ke Gostivaru. Dále už se postupně stoupá do hor. Z hlavního tahu na Ohrid se odbočí na horskou silnici směrem na Debar. Přejede se přes hřeben a při klesání do Mavrovi Anovi se otevře výhled na jezero Mavrovo (cca 1200 m podle aktuální výšky hladiny v jezeře).

Zároveň s výhledem na jezero Mavrovo jsou na jižním okraji jezera vidět hlavní strmější sjezdovky lyžařského střediska Zare Lazarevski. Už z tohoto pohledu je možné odhadnout, zda budou dobré sněhové podmínky i pod hranicí lesa, nebo bude vhodné se na skialpech pohybovat jenom nad lesem.

Z Mavrova nahoru na skialpech nebo lanovkou?

Zarytí skialpinisté určitě otázku z titulku řešit nebudou a budou šlapat rovnou na pásech. Na druhou stranu nechat se vyvézt za ekvivalent 3 EUR (v zimě 2017) přibližně 400 výškových metrů stojí za úvahu i pro ně. My jsme ve skupině zvolili výjezd lanovkou do výšky přibližně 1650 metrů, odkud jsem kousek přejeli a odbruslili k poslední kotvě orientované ve směru západ-východ.

Skupinka vyhlíží kudy je vhodné se pustit dolůSkupinka vyhlíží kudy je vhodné se pustit dolů

Ve výšce 1900 metrů nás bylo hodněVe výšce 1900 metrů nás bylo hodně

Skalka tam, skalka sem, sníh parádníSkalka tam, skalka sem, sníh parádní

Z lyžařského střediska nad hranici 1900 metrů

Po nasazení tuelních pásů se šlape víceméně po rovině ke dvěma souběžně vedeným kotvovým vlekům směřujícím na jihozápad. Od dolní stanice delšího odbočujeme mimo upravenou sjezdovku k výstupu na hřeben nad posledním nefunkčním kotvovým vlekem. Hřebene dosahujeme ve výšce necelých 1900 metrů a po něm docházíme na nevýrazný vyhlídkový vrchol. Vrchol je sice svým tvarem nevýrazný, ale zato nabízí dokonalý kruhový výhled nejenom na oblast NP Mavrovo, ale také na řadu vzdálenějších pohoří. Mezi nimi samozřejmě dominuje masív nejvyššího makedonského vrchol Golem Korab (2764 m) na hranicích s Albánií.

Úsek pod skalkamiÚsek pod skalkami

Sjezd necelých 400 výškových metrů

Z vrcholu je samozřejmě několik variant sjezdů. Pro pozdější návrat do Mavrova posléze využijeme pláň přecházející ve sjezdovku. Základní zajímavý sjezd začíná objetím skalního masívu pod vrcholem (viz nákres sjezdu ve fotce) a následně nepřerušovaně svahem o stálem sklonu až do údolí. Alternativou může být najetí do terénního zářezu v horní třetině sjezdu (ve fotce uprostřed) a dojezd mezi keříky do údolí.

Dole kopcom v plné rychlostiDole kopcom v plné rychlosti

Stoupání zpátky k vrcholuStoupání zpátky k vrcholu

Kolem nás trčí ze sněhu řada kamenůKolem nás trčí ze sněhu řada kamenů

Z vrcholu a ze skály není na začátek sjezdu dobře vidět. Po objetí skály se otevírá pohled do údolí s dlouhým krásným svahem. Po počátečních obloucích na zjištění kvality sněhu to rozjíždíme čím dál tím vyšší rychlosti středními oblouky v co nejsymetričtějším provedení.

Pod skalkami to je místy i trochu strmějšíPod skalkami to je místy i trochu strmější

Sjezd zakončujeme u letní cesty (1560 m) vedoucí od jezera Mavrovo do historické obce Galičnik. Silnice je pod vysokou vrstvou sněhu, takže jen nasazujeme tulení pásy a vybíráme si vhodnou výstupovou trasu. Nakonec jsme poodešli dále do strmějšího terénu s vylepšením o skalní úseky (ve fotce značeno modře). V horní třetině byl výstup díky skalkám pěkně zábavný.

Ke stoupání na tuleních pásech je i pěší alternativaKe stoupání na tuleních pásech je i pěší alternativa

Plato těsně pod vrcholemPlato těsně pod vrcholem

Na nevýrazném vrcholu při pomalu zapadajícím slunciNa nevýrazném vrcholu při pomalu zapadajícím slunci

Dostoupáme na vrchol a čekáme na klesající slunce, aby krásně vystínovalo okolní hory. Před námi je ještě sjezd do Mavrova.  Před námi je krásný dlouhý sjezd plání k dolním stanicím kotvových vleků. Pár desítek metrů musíme nastoupat pěšky, abychom u koncové stanice sedačky z Mavrova mohli nasadit lyže na závěrečný sjezd. Vzhledem ke sněhovým podmínkám sjíždíme důsledně jen a pouze po sjezdovce, protože ve volných terénech není dostatek sněhu na zakrytí různých terénních nerovností.

Přístup na začátek

Brno – Bratislava – Budapešť – Bělehrad – Niš - Kumanovo – Skopje – Tetovo – Gostivar - Mavrovo, z Brna necelých 1250 km

Ubytování a jídlo

kolem Mavrovského jezera je řada ubytovacích kapacit

Další túry v okolí

Medenica (2163 m), Govedarnik (2011 m), několik bezejmenných vrcholů kolem střediska Mavrovo s výškou v rozmezí 1800-1900 m

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: