Heukuppe (2007 m) – na skialpech na nejvyšší vrchol Raxalpe

Heukuppe (2007 m) – na skialpech na nejvyšší vrchol Raxalpe

Nejvyšším vrcholem Raxalpe je Heukuppe (2007 m), která je pro obyvatele nedalekého rakouského hlavního města považována za „domácí“ vídeňský kopec. Skialpový výstup na Heukuppe je možné absolvovat jako jednodenní výlet nebo je možné jej zahrnout do víkendového skalpování i na dalších zajímavých okolních terénech.

Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
8 km
Vhodné měsíce
I, II, III
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2007 m n. m.
Max. sklon svahu
40 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano, pod chatou Karl-Ludwig-Haus
Spaní na chatách
ano
Povolení, poplatky, omezení, zákazy
není omezení
Počet lidí za rok
tisíce

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

parkoviště Preiner Gscheid - údolí vedle chaty Waxriegerlhaus (1361 m) - Karl-Ludwig-Haus (1804 m) - Heukuppe (2007 m)

Podrobný popis

Nejvyšším vrcholem Raxalpe je Heukuppe (2007 m), která je pro obyvatele nedalekého rakouského hlavního města považována za „domácí“ vídeňský kopec. Skialpový výstup na Heukuppe je možné absolvovat jako jednodenní výlet nebo je možné jej zahrnout do víkendového skalpování i na dalších zajímavých okolních terénech.

Úvodní „sjezdovková“ část je bezproblémová i za tmy bez čelovky, neboť široký průsek lesem je jasně rozpoznatelný i za tmavé noci. Přibližně tři sta výškových metrů nad parkovištěm les po stranách ustupuje a otevírá se výhled na hlavní hřeben. Po pravé straně je přitom vidět chata Waxriegerlhaus (1361 m), která je ideální jak pro občerstvení, tak pro přespání (ještě lépe s kartičkou OEAV). Pokud se vyráží na výlet na Heukuppe v dopoledních hodinách, tak chatu necháváme za sebou a rychle stoupáme ve spádnici docela širokého údolí.

Vrchol Heukuppe za zhoršené viditelnostiVrchol Heukuppe za zhoršené viditelnosti

Sjezd z Heukuppe k chatě Karl-Ludwig-HausSjezd z Heukuppe k chatě Karl-Ludwig-Haus

Strmý úsek s traverzem pod chatou Karl-Ludwig-HausStrmý úsek s traverzem pod chatou Karl-Ludwig-Haus

Fotogalerie Heukuppe >>

Ve svahu je patrná klasická letní výstupová stezka, ale v zimním období závisí volba výstupové trasy na aktuálních sněhových podmínkách. Pokud vyrazíte na Heukuppe v hlavní sezóně o víkendu, tak se vám může stát, že v tomto hlavním svahu budete předbíhat davy vídeňských sněřničářů, jak se jednou stalo i nám.

Strmě k chatě Karl-Ludwig-Haus

Výstup poměrně strmými traverzy ve spádnici hlavního svahu má i nezanedbatelnou výhodu v tom, že se každý důkladně seznámi i s následnou sjezdovou trasou zpátky do údolí. Pokud by se někomu zdálo, že výstup je příliš strmý, vždy je možné se prodrat mezi kosodřevinou na klasickou letní výstupovou trasu.

Ve výšce necelých 1700 metrů výstup uhýbá doleva, neboť ve spádnici je to na lyže už příliš strmé. Po levé ruce se navíc objevuje řetěz znemožňující případný pád přes skály do údolí. Krátkými traverzy na lyžích nebo přímo na botách s lyžemi na zádech se rychle nabírají zbývající výškové metry ve strmém svahu k chatě Karl-Ludwig-Haus. Tato chata byla před pár lety renovována, takže na ní dnes už nezažijete situace, kdy v hlavní restaurační místnosti byly na lavicích naváty sněhové závěje.

Sjezd hlavním kotlem je dlouhý a krajinově parádníSjezd hlavním kotlem je dlouhý a krajinově parádní

Mezi lyžníky a snowboardisty se pletou i vídenští sněžničářiMezi lyžníky a snowboardisty se pletou i vídenští sněžničáři

Hlavní kotel pod chatou Karl-Ludwig-HausHlavní kotel pod chatou Karl-Ludwig-Haus

Od chaty je to na vrchol Heukuppe dvě stě výškových metrů po mírně ukloněné pláni. Vzhledem k převládajícím silným větrm se může stát, že přímo okolo chaty a nad chatou je sněhu minimum a většina sněhu je naváta ve skalnatých zářezech kousek od chaty. Samotný vrchol je oproti okolnímu terénu relativně nevýrazný. Pokud na Heukuppe stoupáte v mlze, tak vrchol poznáte jen podle stavby z dálky připomínající kapličku.

Sjezd z Heukuppe

Sjezd na lyžích je přibližně podél výstupové trasy. Prvních dvě stě výškových metrů je na rozložování mírnými svahy s případným povyražením v zářezech s navátým sněhem až po chatu Karl-Ludwig-Haus. Úsek pod chatou může být v závislosti na aktuálních sněhových podmínkách náročnější díky sklonu a řetězům. Vhodnou variantou může být netraverzování na sever do spádnice hlavního zářezu celého údolí a tím se pustit přímo dolů. Pokud to nohy (a skupina lyžníků) dovolí, tak se jedná o sjezd přes 400 výškových metrů v nádherném terénu s výbornými vyhlídkami.

Sjezdové trasy od chaty Karl-Ludwig-Haus do údolíSjezdové trasy od chaty Karl-Ludwig-Haus do údolí

Pokud nebyla zastávka na občerstvení na Karl-Ludwig-Hausu, tak by určitě stálo za to odbočit k občerstvení v dolní části údoli do leva na chatu Waxriegerlhaus. Od této chaty je potom sjezd na parkoviště po sáňkařské dráze nebo po „sjezdovce“ krásně sjízdné i v nočních hodinách.

Výlet na Heukuppe je doporučitelný pro každého, kdo by se chtěl podívat na „domácí“ hory Vídeňáků.

Přístup na začátek

Přístup k začátku z dálnice A2 Vídeň – Graz odbočka u Neukirchenu na S6, dále na Gloggnitz na B27 a v Reichenau an der Rax doleva na L135 přes Prein an der Rax na parkoviště v sedle v 1070 metrech Preiner Gscheid

Ubytování a jídlo

Waxriegerlhaus (1361 m) a Karl-Ludwig-Haus (1804 m)

Další túry v okolí

výstupy a sjezdy v údolí pod chatou Karl-Ludwig-Haus

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: