Windberg (1903 m) – skialpový okruh na nejvyšší vrchol Schneealpen

Windberg (1903 m) – skialpový okruh na nejvyšší vrchol Schneealpen

Na nejvyšší vrchol Schneealpen je více variant přístupů. Jednou z nich je krásná túra kombinující potoční koryto, strmé lesy a parádní vyhlídky nad hranicí lesa. Vyhlídky jsou samozřejmě ukázkové jen za dobré viditelnosti, která se může v těchto horách rychle měnit. Z parkoviště v údolí Karlgraben ve výšce 800 metrů šlapeme po značené turistické stezce 441 za dobrých sněhových podmínek na lyžích přímo od auta.

Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
17 km
Vhodné měsíce
I, II, III
Obtížnost sjezdu
S1
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1903 m n. m.
Max. sklon svahu
30 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
na popsané sjezdové trase ne, při výstupu v řídké části lesa je možná nestabilita svahu po intenzivním sněžení
Spaní na chatách
ano
Povolení, poplatky, omezení, zákazy
ne
Počet lidí za rok
stovky

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

parkoviště Karlgraben - rozcestník Brunwiesse - Windberg - Schneealpen Haus - Brandhöhe - Neuberg an der Mürz - Kalgraben

Podrobný popis

Na nejvyšší vrchol SchneeAlpen je více variant přístupů. Jednou z nich je krásná túra kombinující potoční koryto, strmé lesy a parádní vyhlídky nad hranicí lesa. Vyhlídky jsou samozřejmě ukázkové jen za dobré viditelnosti, která se může v těchto horách rychle měnit. Z parkoviště v údolí Karlgraben ve výšce 800 metrů šlapeme po značené turistické stezce 441 za dobrých sněhových podmínek na lyžích přímo od auta.

Z údolí Karlgraben jdeme rovnou na tuleních pásechZ údolí Karlgraben jdeme rovnou na tuleních pásech

Při výstupu se občas objevují skalnaté vyhlídkyPři výstupu se občas objevují skalnaté vyhlídky

Nekonečný počet otoček a traverzů na krásném lesním svahuNekonečný počet otoček a traverzů na krásném lesním svahu

Fotogalerie Windberg (1903 m) >>

Strmým lesním svahem s mnoha traverzy

Od výšky 900 do přibližně 1500 metrů je výstup se zajímavým sklonem, takže si všichni mohou dokonale procvičit otočky a traverzy ve strmém svahu. Tento výstup je možné doporučit i úplným začátečníkům, pokud jsou sportovně nadáni. Množství otoček a traverzů ve strmém svahu brzy přestanou počítat a perfektně se adaptují. Se zmenšující se výškou stromů a hranicí lesa se objevují impozantní výhledy na impozantní skalnatý vrchol Rauhenstein (1770 m) tyčící se přímo nad výstupovou trasou.

Výhledy nad hranicí lesaVýhledy nad hranicí lesa

Traverz pod skalnatým vrcholem Rauhenstein (1770 m) Traverz pod skalnatým vrcholem Rauhenstein (1770 m)

Vyhlídka s vrcholem Rauhenstein (1770 m) v pozadíVyhlídka s vrcholem Rauhenstein (1770 m) v pozadí

Traverzem se dostáváme do kotle Karlboden obklopeného z obou stran částečně skalnatými svahy a srázy. Zářezem mezi Karleckem (1768 m) a skalnatým severojižním hřebenem se nastoupá k rozcestníku Brunwiesse, odkud je patrná rozsáhlá planina, z níž je výrazným vrcholem Windberg (1903 m). Výstup na něj závisí na aktuálních sněhových podmínkách. Nejrychlejší samozřejmě může být stoupání od rozcestníku Brunwiese přímo na vrchol.

Stoupání zářezem pod Karleckem (1768 m)Stoupání zářezem pod Karleckem (1768 m)

Z Windbergu na Schneealpen Haus

Sjezd z Windbergu je JV východním směrem na planinu s řadou staveb, mezi nimiž se trochu v dáli vyjímá chata Schneealpen Haus (1784 m). Tato chata má obvykle v zimě otevřenou vstupní místnost pro provizorní odpočinek. Kousek od Schneealpen Hausu začíná krásný JV orientovaný kolem směřující na Altenberg an der Rax. Za dobrých podmínek z pohledu viditelnosti, lavinového nebezpečí a dostatečné sněhové pokrývky je tady řada nádherných sjezdů mezi skalami směrem na Altenber an der Rax.

Vrchol Windberg (1903 m)Vrchol Windberg (1903 m)

Náhorní planina Schneealpen s chatou v pozadíNáhorní planina Schneealpen s chatou v pozadí

Chata Schneealpen HausChata Schneealpen Haus

Pokud jste ale nechali auto v Karlgrabenu, tak je nejlepší možností rovinatý přesun JZ směrem po náhorní planině. Samotný sjezd začíná až od Brandhöhe (1758 m), resp. od Kutatschhütte (1650 m), do té doby je to jen mírně zvlněná náhorní plošina. Následně se sjíždí na jih podle podmínek v lese či volném místě mimo les do přibližně 1000 m nad mořem. Odutd podle možností do Neuberg an der Mürz. Tady je vhodné nechat zbytek skupiny a vydat se ve skeletech pro auto více než 5 km daleko po silnici ke Karlgrabenu.

Přístup na začátek

Přístup k začátku z dálnice A2 Vídeň – Graz odbočka u Neukirchenu na S6, dále kolem Gloggnitz do Mürzzuschlag, kde se odbočuje na B23 a projet Neuberg an der Mürz a krátce za ním odbočit na sever do údolí Karlgraben

Rozpis po dnech

Karlgraben – traverz pod Rauhenstein (1770 m) – podejítí Karlecku (1768 m) – roczestník Brunwiesse – Windberg (1903 m) – Schneealpen Haus (1784 m) – Brandhöhe (1758 m) – Neuberg an der Mürz

Ubytování a jídlo

provizorní přespání je možné v chatě Schneealpen Haus, dále penzióny v údolí

Další túry v okolí

Vrcholy na náhorní planině Schneealpen a sjezdy z těchto vrcholů skalnatými žlaby a svahy.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: