Pedigtstuhl (1902 m) – krásné jižní svahy z hřebene Waxriegel

Pedigtstuhl (1902 m) – krásné jižní svahy z hřebene Waxriegel

Z vrcholu Predigtstuhl v Raxalpe spadají do velkého kotle pod Karl-Ludwig-Hausem východně a jižné orientované kolmé skalní stěny, které přecházejí v krásné skialpové terény. Z vyhlídky nad kotlem není úvodní úsek sjízdný, což nevadí, neboť po menším přesunu na východ se otevírají krásné terény pod skalami nabízející pláně nebo terénní zářezy k úžasným sjezdům.

Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
8 km
Vhodné měsíce
I, II, III
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1780 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano
Povolení, poplatky, omezení, zákazy
ne
Počet lidí za rok
stovky

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Z parkoviště Preiner Gscheid (1070 m) po sjezdovce – sáňkařské dráze, která protíná přístupovou cestu v serpentinách až ke hranici lesa ve výšce necelých 1200 metrů, kde se také otevírají výhledy na hlavní hřeben s dominantním Predigtstuhlem (1902 m).

Podrobný popis

Z vrcholu PredigtstuhlRaxalpe spadají do velkého kotle pod Karl-Ludwig-Hausem východně a jižné orientované kolmé skalní stěny, které přecházejí v krásné skialpové terény. Z vyhlídky nad kotlem není úvodní úsek sjízdný, což nevadí, neboť po menším přesunu na východ se otevírají krásné terény pod skalami nabízející pláně nebo terénní zářezy k úžasným sjezdům.

Na jižních a východně orientovaných svazích je možné lyžovat i v době, kdy náhorní planina Raxalpe mezi chatou Karl-Ludwig-Haus a Habsburghausem je větrem vyfoukaná. Za špatné viditelnosti a silného větru na náhorní planině, jsou svahy pod skalami vhodné za dobrých podmínek pro opakované výstupy a sjezdy s převýšením 400-4500 výškových metrů.

Stoupání těsně pod hřebenem WaxriegelStoupání těsně pod hřebenem Waxriegel

Fotogalerie Skialp sjezdy Waxriegel >>

Základnou je chata Waxriegerlhaus

Na parkovišti Preiner Gscheid necháme auto, a přímo z parkoviště je možné šlapat na tuleních pásech k chatě Waxriegerlhaus. Úvodní „sjezdovková“ část je obvykle tvrdá a uježděná, protože se používá jako hlavní přístupové i sjezdové místo pro nejvyšší vrchol Raxalpe – 2007 metrů vysokou Heukuppe. Přibližně tři sta výškových metrů nad parkovištěm les po stranách ustupuje a otevírá se výhled na hlavní hřeben. Po pravé straně se před námi objevuje chata Waxriegerlhaus (1361 m), od níž můžeme strmým lesním porostem nastoupat na boční východní hřeben od Predigtstuhlu.

Chata je situována na ideálním vyhlídkovém místě a mj. nabízí i výborné občerstvení. V případě víkendového pobytu v Raxalpe je tato chata také vhodná na přespání s kartičkou OEAV.

Od chaty pod Predigtstuhl

Od chaty stoupáme poměrně strmě lesem k hřebenu Waxriegel, ale brzy se objevují výborné výhledy na obě strany bočního hřebene. Za horších sněhových podmínek nebo při zledovatělém podkladu se může stát, že některé úseky bude nutné jít pěšky s lyžemi na batohu. Nad hranicí lesa jsou výhledy panoramatické s tím, že na krátkou vzdálenost je výhled jen ve směru výstupu, zatímco všemi ostatními směry je vidět do velké dálky.

Nedobrovolné ustlání si na sněhu s Preiner Wandem v pozadíNedobrovolné ustlání si na sněhu s Preiner Wandem v pozadí

Pěšky na hřebenu WaxriegelPěšky na hřebenu Waxriegel

Nástup ke sjezdu BNástup ke sjezdu B

Pro lyžařské aktivity není nutné vystupovat až na vrchol Predigtstuhl, stačí skončit u výrazného skaliska. Podle stavu sněhu je možné udělat ski depo nad nebo pod tímto skaliskem – na fotografii označeno trasami A a B.

Sjezdy pod Predigstuhlem

Z bočního východního hřebene pod Predigstuhlem vede řada zajímavých sjezdů a za ideálních podmínek je možné rozjezdit svahy stopa vedle stopy. Ze všech možných variant sjezdů jsou ve fotografii zakresleny pouze dva sjezdy, které v horní části začínají po obou stranách výrazného skalního útvaru a v dolní části svahů se spojují.

Sjezdové trasy A a B z bočního hřebene WaxriegelSjezdové trasy A a B z bočního hřebene Waxriegel

V okolí dvou vyznačených sjezdových tras je k dispozici řada variant terénními zářezy, mezi kosodřevinou nebo stromy. Za husté mlhy a případně při možné zvýšené nestabilitě sněhové pokrývky je velmi vhodné si vybrat sjezdové trasy v hustším keřovém a lesním porostu dále po hřebenu ve směru k chatě Waxriegerlhaus

Začátek sjezdu B z hřebene WaxriegelZačátek sjezdu B z hřebene Waxriegel

Sjezd z hřebene WaxriegelSjezd z hřebene Waxriegel

Ukázková pádová technika v dolní části sjezdu z WaxriegelUkázková pádová technika v dolní části sjezdu z Waxriegel

Výlet do Raxalpe je doporučitelný pro každého, kdo by se chtěl podívat na „domácí“ hory Vídeňáků.

Přístup na začátek

Přístup k začátku z dálnice A2 Vídeň – Graz odbočka u Neukirchenu na S6, dále na Gloggnitz na B27 a v Reichenau an der Rax doleva na L135 přes Prein an der Rax na parkoviště v sedle v 1070 metrech Preiner Gscheid

Rozpis po dnech

Z parkoviště Preiner Gscheid (1070 m) po sjezdovce – sáňkařské dráze, která protíná přístupovou cestu v serpentinách až ke hranici lesa ve výšce necelých 1200 metrů, kde se také otevírají výhledy na hlavní hřeben s dominantním Predigtstuhlem (1902 m). U rozcestníku v cca 1340 metrech je možné se nechat zlákat k odbočce doprava na chatu Waxriegerlhaus (1361 m) a dále po hřebenu Waxriegel.

Ubytování a jídlo

Waxriegerlhaus

Další túry v okolí

Heukuppe (2007 m)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: