Lysá hora (1323 m) – skialpový okruh s parádním sjezdem

Lysá hora (1323 m) – skialpový okruh s parádním sjezdem

Na nejvyšším vrcholu Beskyd se do roku 2000 dalo lyžovat na jedné z nejtěžších sjezdovek v České republice. Ekoteroristi se zasadili o likvidaci vleku Velký sever a dnes je tak na Lysé pouze malá jižní sjezdovka. Skialpinistům nabízí Lysá hora spoustu možností pro výstuy i sjezdy.

Beskydy – Česko

Země
Česko
Další země
Česko
Pohoří
Beskydy
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
12 km
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1323 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ne
Spaní na chatách
ano
Horolezecké úseky
nejsou
Počet lidí za rok
tisíce

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Ostravice – (alternativa přes Butořanku)- Lukšinec – vrchol Lysé hory – po bývalé sjezdovce Velký sever a dále lesem - Řepčonka

Podrobný popis

Na nejvyšším vrcholu Beskyd se do roku 2000 dalo lyžovat na jedné z nejtěžších sjezdovek v České republice. Ekoteroristi se zasadili o likvidaci vleku Velký sever a dnes je tak na Lysé pouze malá jižní sjezdovka. Skialpinistům nabízí Lysá hora spoustu možností pro výstuy i sjezdy.

Výstup na Lysou horu, v pozadí je Skalka-OndřejníkVýstup na Lysou horu, v pozadí je Skalka-Ondřejník

Lysá hora nabízí nepřeberné množství krajinově zajímavých výstupů a sjezdů. Mezi celoročně nejčastěji využívanou trasu patří výstup z Ostravice (415 m), do níž se snadno dostaneme vlakem Českých drah z nedalekého Frýdlantu nad Ostravicí, případně autem z téhož směru, či naopak od lyžařského střediska Bílá. V dřívějších dobách se auto nechávalo na parkovišti přímo v Ostravici, zatímco dnes se autem zajíždí o přibližně 1,7 km dále na parkoviště u lanového centra.

Z Ostravice na Lysou horu

Vydáme se od hlavní silnice v Ostravici pěšky s lyžemi připevněnými na batohu po červené turistické značce, která naznačuje vzdálenost 8,5 kilometru k vrcholu. Místní komunikací vedoucí nad rychle tekoucím přítokem Ostravice, potokem Sepetný, znatelně stoupáme vzhůru. Cesta je v zimním období obvykle kryta inertním posypem znemožňujícím pohyb na tuleních pásech. Až u lanového centra je za normální zimy jistota použití tuleních pásů.

Pokračujeme strměji dále a půl kilometru za zatáčkou o sto osmdesát stupňů můžeme odbočit prudce vlevo do svahu s mnohdy patrnou stopou od skialpů. Odtud lesem přímo na východ rychle nabíráme výšku, abychom se s červenou značkou potkali v traverzu těsně pod rozcestím Lukšinec (950 m). Druhou možností je místo odbočky jít dále po červené turistické značce přes Butořanku, a kolem chat se dále dostat na traverzovou cestu vedoucí k rozcestí Lukšinec. Od rozcestí pokračujeme kousek po značce, abychom se záhy oddělili opět východním směrem a mimo značku nastoupali přímo na boční hřeben oddělující údolí Mazáku od Malenovic.

Výstup na Lysou horu za krásného počasíVýstup na Lysou horu za krásného počasí

Závěr na vrchol Lysé hory

Po bočním hřebenu společně se značkou přejdeme k závěrečné části výstupu a vrchol obejdeme z jihu s vyústěním u Bezručovy chaty. Vrchol Lysé hory je v dnešní době přeplněn různými budovami, nejnověji se přestavuje bývalá chata Velký sever a chata Horské služby. Víceméně jedinou částí Lysé Hory, která zůstala v původním stavu, je ohraničený pozemek kolem meteorologické stanice.

Nejlepším vyhlídkovým místem na Beskydy je oblast betonového monolitu. Odtud se nabízí nádherný panoramatický výhled na beskydské vrcholy Smrk, Kněhyně, Čertův Mlýn, Radhošť a Ondřejník-Skalka. Pohled bude krásný možná ještě pár let, načež bude zřejmě navždy narušen dementním nápadem na stezku v korunách stromů v oblasti Tanečnice (1084 m). Z druhé strany zastavěného vrcholu Lysé Hory jsou potom nad horní stanicí vleku jih (reálně je to východ) parádní výhledy na Malou Fatry, Západní Tatry, apod.

Sjezd z Lysé hory na Řepčanku

Po vynadívání se na okolí a případném občerstvení se v některé z chat sundáme tulení pásy a přípravíme se ke sjezdu. Alternativ je mnoho. Na plnohodnotný okruh s výborným lyžováním se začíná na bývalé sjezdovky Velký sever, která byla při převýšení 400 metrů a délce kolem 1000 metrů parádním členitým terénem. Členitost terénu byla v poslední době významně zvýšena v horní části sjezdovky, tzv. Jarní, kde byly vybudováne kamenné traverzy pro pěší turisty. Dají se využít k odrazům pro menší skoky.

Od konce bývalé sjezdovky (děkujeme ekoteroristům z OS Beskydčan) vjíždím severním směrem do lesa, kterým se mírně klesajícím traverzem napojíme na lesní cestu. Po této cestě dojedeme do údolí řeky Mohelnice v místní části obce Krásná – Řepčonka (600 m). Z Řepčanky dojedeme autobusem do Frýdku-Místku.

Přístup na začátek

vlakem, busem nebo autem do Ostravice

Přístup z konce

busem nebo autem z místní části obce Krásná - Řepčonka

Rozpis po dnech

Ostravice – (alternativa přes Butořanku)- Lukšinec – vrchol Lysé Hory – po bývalé sjezdovce Velký sever a dále lesem – Řepčonka

Ubytování a jídlo

řada chat na vrcholu Lysé Hory, např. Bezručova chata

Další túry v okolí

Smrk, Ondřejník, Travný

Zajímavé vybavení

Zkušenosti čtenářů

Moravan

Autor tady nadává na „ekoteroristy“ a přitom sám nabádá k porušování lesního zákona.
§20 lesního zákona 1j) (1) V lesích je zakázáno mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: