Krásná vyhlídková skialpová túra na Velikou Mojstrovku (2366 m)

Krásná vyhlídková skialpová túra na Velikou Mojstrovku (2366 m)

Slovinské Julské Alpy jsou plné krásných vyhlídkových kopců a jedním z těch, které jsou lehce dostupné na lyžích a nabízejí fantastické panoramatické výhledy je Velika Mojstrovka vypínající se nad v zimě zavřených sedlem Vršič (1611 m).

Slovinsko

Země
Slovinsko
Další země
Slovinsko
Počet dní
2
Vhodné měsíce
I, II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2366 m n. m.
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Výstup: parkoviště (cca 950 m) – Koča na Gozdu (1226 m) – sedlo Vršič (1611 m) - Škrbina v Grebencu (cca 1900 m) - Velika Mojstrovka (2366 m) – celkem cca 1500 m Sjezd: Velika Mojstrovka (2366 m) – Drevesnico (1420 m) – sedlo Vršič (1611 m) - Koča na Gozdu (1226 m) - parkoviště (cca 950 m) – celkem cca 1700 m

Podrobný popis

Při skialpovém výletu na Velikou Mojstrovku je nutné se rozhodnout, zda chce člověk v této oblasti Julských Alp pobýt na více než jeden den skialpování. Pokud ano, je vhodné si zajistit ubytování na některé z chat. My jsme využili pohostinnosti Koči na Gozdu (1226 m). V případě nedostatku času je samozřejmě možné zvládnout bez problémů výlet na Velikou Mojstrovku v rámci jednoho dne.

Nástupním místem je cesta vedoucí z Kranjske gory do sedla Vršič. Už hluboko v údolí autem projíždíme kolem cedulí „Pozor – snežni splazovi“, takže to vypadá, že část cesty je ohrožována lavinami. Auta necháváme na „zimním“ parkovišti v druhé serpentině. Cesta na sedlo Vršič je plná serpentin a traverzů, což nám na skialpech nevadí, neboť na mnoha místech je možné zkrácení strmým výstupem v lese.

Do Škrbiny v Grebencu

Ideální občerstvovací zastávkou je Koča na Gozdu, od níž až do sedla Vršič pokračujeme převážně mimo silnici v lesním porostu. Sedlo Vršič je ukázkovým vyhlídkovým místem a zároveň výborným východištěm na několik pěkných skialpových túr na okolní sedla a vrcholy. Za první postupový cíl si nad sedlem Vršič volíme Škrbinu v Grebencu (cca 1900 m). Škrbina v Grebencu je postupovým cílem pro výstupy jak na Velkou, tak i na Malou Mojstrovku. Tato část má parametry klasického lavinového svahu, a proto je při lavinovém nebezpečí lepší se jí vyhnout.

Výstup do Škrbiny je poměrně prudký, takže někteří místo výstupu na tuleních pásech dávají přednost pěšímu stoupání přímo vzhůru. Z naší skupiny je pěší výstup výjimečný, téměř všichni stoupají na tuleních pásech s tím, že se strmostí svahu jsou u některých k vidění i zajímavé „kreace“ při otáčení se v traverzech.

Na vrchol Velike Mojstrovky

Ve Škrbině fouká o sto šest, a tak se zdržujeme jen po nezbytně dlouhou dobu, než dojdou i poslední opozdilci. Následuje pěší výstup kus po hřebeni, který je relativně strmý a není na něm dostatek sněhu na delší traverzy. Nad tímto úsekem je možné přímo po hřebenu stoupat dále na vrchol Malé Mojstrovky (2332 m) nebo natraverzovat na pláň mezi Malou Mojstrovkou a Velikou Mojstrovkou.

Z pláně pod Velikou Mojstrovkou pokračuje výstup traverzy přímo ke skalnímu prahu vysoko nad námi. Pod skalním prahem přecházíme doprava, odkud už je to po ideálně ukloněném svahu na vrchol jen kousek. Vrchol Velike Mojstrovky nabízí dokonalý panoramatický rozhled na velkou část Julských Alp. Dominantou výhledů je samozřejmě skalnatý Prisojnik (2547 m) vypínající se na druhou stranu od sedla Vršič. Společnost nám kromě slunce a krásných výhledů dělá také menší hejno ptáků, kteří jsou zřejmě vycvičeni na konzumaci müsli tyčinek.

Sjezd v Drevesnico

Z vrcholu Velike Mojstrovky se nabízí několik variant sjezdů. Hodně traverzový (a vhodný pro sníženou viditelnost) je sjezd po výstupové trase s traverzem nad Škrbinu v Grebencu a ze sedla dolů na Vršič a dále přes Koču na Gozdu až dole k autu nad Kranjskou gorou.  Druhá varianta (využitá v našem případě dvěma členy Letky karpatských netopýrů) je přetraverzování na Malou Mojstrovku a z ní vhodným žlabem o sklonu přes 50 stupňů směrem na Vršič.

Nejlepší sjezdová a zároveň vyhlídková trasa je sjezd přímo z vrcholu na Veliko planino – Drevesnico, kdy se jedná o ničím nepřerušovaný sjezd přes 900 výškových metrů! Od vrcholu až po závěr pod sedlem Vršič se střídají různé sklony a orientace svahů, a díky tomu se mění i sníh. V zastíněných částech je možné i přes Velikonoce najít krásný prašan, zatímco jinde je tvrdý podklad a v samotném závěru pod 1600 metrů to může být díky slunci i rozmočená sněhová kaše. Do toho se nabízí najetí do keřového nebo řídkého lesního porostu, případně i nějaké to hopsnutí.

Přístup na začátek

Cesta: Praha – Kranjska gora přes České Budějovice cca 600 km, 6:30 h Brno – Kranjska gora přes Klagenfurt cca 520 km, 5:30 h

Ubytování a jídlo

Koča na Gozdu (1226 m)

Další túry v okolí

Klasická skialpová túra na Malou Mojstrovku (2333 m) ve Slovinsku

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: