Králický Sněžník (1424 m) – na skialpech na česko-polském pomezí

Králický Sněžník (1424 m) – na skialpech na česko-polském pomezí

Nejvyšším hraničním vrcholem mezi Českou republikou a Polskem je ve východní části země Králický Sněžník s výškou přesahující 1400 metrů. Pokud se vydaří počasí, nabízí vrchol Kralického Sněžníku nádherné výhledy západně na Krkonoše, zatímco na opačnou stranu to jsou Jeseníky, Beskydy a dále slovenské hory.

Česko

Země
Česko
Další země
Česko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
21 km
Vhodné měsíce
I, II, III
Obtížnost sjezdu
S1
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1424 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Dolní Morava - Králický Sněžník

Podrobný popis

Nejvyšším hraničním vrcholem mezi Českou republikou a Polskem je ve východní části země Kralický Sněžník s výškou přesahující 1400 metrů. Pokud se vydaří počasí, nabízí vrchol Kralického Sněžníku nádherné výhledy západně na Krkonoše, zatímco na opačnou stranu to jsou Jeseníky, Beskydy a dále slovenské hory.

Do masívu Sněžníku jsou dvě východiska, kdy nejbližší je na polské straně chata Schronisko na Sniezniku (1218 m), zatímco na moravské straně je to údolí řeky Moravy s lyžařským střediskem Dolní Morava. Nejlépe je dojet na některé z parkovišť v údolí Moravy. Podle aktuálního počasí, sněhových podmínek a rozpoložení výletnické skupiny můžeme zvolit několik přístupů na vrchol Kralického Sněžníku.

Z Dolní Moravy na Králický Sněžník

Z údolí Moravy se na vrchol Kralického Sněžníku můžeme dostat mnoha cestami v závislosti na aktuálním počasí a cílech skupiny. Jde-li nám o co nejvíce nalyžovaných výškových metrů v masívu Sněžníku a nevadí nám návrat po výstupové trase, je nejvhodnější volbou žlutá turistická značka vedoucí údolím podél řeky/potoka Moravy. Stoupání je zpočátku minimální, cesta prohrnutá, takže prvních pár kilometrů je možné i bruslit bez stoupacích pásů na lyžích.

Výstup na Králický SněžníkVýstup na Králický Sněžník

Naopak, je-li naším cílem především šlapání na pásech, můžeme zvolit značené cesty na východ od Morava. Červená turistická značka vede po lesní cestě přibližně v polovině svahu mezi údolím Morava a hraničním hřebenem. Po hřebenu potom vede zelená turistická značka ze sedla (a hraničního přechodu) Horní Morava přes Malý Sněžník (1337 m) na Schronisko Snieznik, případně asi kilometr před Schroniskem odbočit ze značky na východ a hraničním průsekem dostoupat na Kralický Sněžník.

Na zledovatělém podkladu je lepší dojít na vrchol Králického Sněžníku pěškyNa zledovatělém podkladu je lepší dojít na vrchol Králického Sněžníku pěšky

Na vrcholu je na mírném návrší vysoký kříž a informační tabule. Nedaleko je také socha slona a kamenné základy původní chaty. Bývalý sklep občas slouží jako provizorní přístřešek před nepřízní počasí nebo jako bivak. Na naší stranu vede z vrcholu tyčové značení po žluté turistické značce, což velmi pomáhá za tradičních zimních hustých mlh

Sjezd z Králického Sněžníku

Sjezd z Kralického Sněžníku má více variant. Nejjednodušší je po žluté značce, která vede zpočátku serpentinami a posléze po břehu pramenící řeky Moravy až na Horní Moravu. Skialpinisticky zajímavější je sjezd na lyžích kotlem podél pramenů Moravy. Jeho začátek je u pramenů Moravy, kdy zasněženým kotlem s občasným lavinovým nebezpečím sjíždíme jižním směrem.

Po většinu zimy je tady spousta sněhu, kdy poblíž hřebene může být podklad přemrzlý a zledovatělý, zatímco o kus níže je třeba hluboký prachový sníh. Kotlem, a následně lesní cestou se dá dojet k chatě Vilemínka, kousek od níž se objevuje žlutá značka. Cestou údolím můžeme využít ještě některého z bočních prudkých svahů a dosavadní sjezd doplnit krátkými úseky s převýšením přes sto metrů.

Několik krásných sjezdů je z vrcholu Králického Sněžníku na východ do Polska. Všechny jsou v horní části po zlomu svahu relativně prudké a postupně se v dobře projízném lesním porostu zmírňují.

Přístup na začátek

z Králik nebo Hanušovic po silnici 312

Ubytování a jídlo

Řada ubytovacích a stravovacích možností v rámci lyžařského střediska Dolní Morava

Další túry v okolí

Malý Sněžník, Klepáč (1144 m) s rozhlednou

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: