Velikonoční makedonský skialp se sněžením i deštěm

Velikonoční makedonský skialp se sněžením i deštěm

Prodloužený velikonoční víkend jsme jako mnoho dalších využili k výjezdu za provětráním se na skalpech. Zatímco mnozí zamířili do Alp, naše šestičlenná skupina vyrazila ze Vsetína nejprve na jih a posléze na jihovýchod, neboť za cíl jsme si vybrali Makedonii, kde hlásili dobré sněhové podmínky.

Makedonie

Země
Makedonie
Další země
Makedonie
Počet dní
1
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2500 m n. m.
Spaní na chatách
ne

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Středisko Popova Šapka a okolí

Podrobný popis

Po nočním přejezdu přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko jsme se krátce zdrželi na makedonských hranicích, abychom kolem Skopje pokračovali na Tetovo. V dolinách a na nižších kopcích nebylo po sněhu ani památky, takže ti z nás, kteří do Makedonie zavítali poprvé, začínali propadat trudomyslnosti. Ta je rychle přešla.

V Makedonii jsme už byli několikrát, a jako nástupní místo na pár skialpových dnů jsme si proto vybrali nejvýše položené lyžařské středisko Popova Šapka. V Tetovu bylo počasí už téměř letní, ale to se změnilo s rychlým stoupáním do hor. Napřed se kolem silnici objevovaly sněhové fleky, souvislý sníh a ještě výše vysoké sněhové bariéry. O sníh tedy nouze nebude.

V prázdném středisku Popova Šapka jsme rychle vyházeli věci z auta, a za krásného počasí jsme stoupali na pásech směrem k hlavnímu hřebenu. Ve středisku nebyla ani noha, s výjimkou pár lyžařů, kteří se věnovali catski. Nad hranicí zástavby Popovy Šapky tak byla jedinou známkou lidské činnosti až stopa od rolby na hřebenu vedoucí přes více než 2500 metrů vysoký vrchol Antena někam do dáli.

K vyzkoušení jsem měl novinkový skialpový set sestávající z lyží K2 Wayback 96, vázání Marker Kingpin a nových mohérových pásů K2. K tomu samozřejmě lavinový batoh ABS Vario 32. O získaných zkušenostech s touto novou výbavou bude více napsáno v dalších článcích tady na Tulenipasy.cz. Povětrnostní a sněhové podmínky v pohoří Šar planina, jehož je Popova Šapka součástí, nám umožnily stoupat na pásech a lyžovat na většině myslitelných typech sněhu. Chvílemi jsme se pohybovali v prašanu prašanu, přes různě měkký sníh, přemrzlý podklad ledově se lesknoucí odrazem slunečního záření až po tuhé naváté desky. K vyzkoušení lyží a vlastních lyžařských schopností jsme si nemohli nic lepšího přát.

Cestou do kopců jsme chodili na pásech přímo, do oblouku, traverzovali a otáčeli jsme se ve strmých svazích, používali jsme stoupací železa. Kromě toho jsme do strmých svahů stoupali pěšky a překonávali jsme menší převěje na hranách svahů. Na sjezdy byl výběr ještě lepší, kdy záleželo na každém z nás, jaký sněhový podklad a strmost svahu si vybere. Nejstrmější svahy jsme kvůli novému sněhu na tvrdém podkladu nejezdili, ale i tak jsme si strhli pár pěkných splazů.

Počasí se dost měnilo, takže jeden den jsme se opalovali na slunci, další den bylo husté sněžení, kdy nasněžilo až 40 cm sněhu… o den později nám pršelo, aby jsme se poslední den opět opalovali. Paráda!

Přístup na začátek

Do střediska Popova Šapka autem.

Další túry v okolí

Titov vrv (2748 m) – skialpinistický vyhlídkový vrchol v makedonském pohoří Šar planina

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: