Video upoutávka Norsk Torsk: S lyžemi nad fjordy

Video upoutávka Norsk Torsk: S lyžemi nad fjordy

Nejnovější film a přednáška z dílny Kejda Ski Teamu nám představí jedinečnost extrémního skialpu v norské jarní krajině. Originálními sjezdovými liniemi nad hlubokými fjordy a jejich temnými vodami, ve spletitém světě zasněžených ostrovů, nad nekonečnými rozlohami arktické tundry, okolo žulových monolitů i na blyštivých kontinentálních ledovcích a jejich nunatacích nás provedou bratři Švihálkové.

„Norsko je naší srdcovkou, byli jsme tam už poosmé. Film by měl být takovou oslavou krásy norské přírody,“ říká o filmu jeho tvůrce Ondra Švihálek. Norsko bratrskou dvojici Jiří a Ondra Švihálkovi uchvátilo a během sedmi týdnů se s lyžemi dostali na velký počet vrcholů, z nichž si podle aktuálních podmínek snažili vybrat co nejobtížnější sjezdy. Navštívili řadu významných norských pohoří: Jotunheimen, Sunnmøre, Romsdal, Lofoty, Lyngen a mnohá další. Za těmi několika minutami filmu se skrývá obrovský road-trip napříč celým Norskem, 10 380 kilometrů najetých autem, 21 významných vrcholů, 31 000 našlapaných výškových metrů, spousta napínavých situací, ale i spousta jedinečných panoramat a obrazů.

NORSK TORSK trailer od Ondrej Svihalek na Vimeo.

Jednou ze zastávek bylo i večerní a noční posezení v rámci Druhého ročníku československého firnového festivalu v Norsku v polovině května 2016 – do videa se z této zastávky nedostalo nic.

KEJDA SKI TEAM aneb brněnští rodáci Jiří a Ondra Švihálkovi (nar. 1989, resp. 1992)  patří k české špičce v extrémním a expedičním skialpinismu. V současné době jsou také frekventanty kurzu horských vůdců UIAGM. Na hory společně vyráží už přes deset let, během této doby absolvovali výstupy a sjezdy na čtyřech kontinentech, mají za sebou ale i lezecké výstupy všude po Evropě. Jejich skialpové expedice je zavedli téměř do všech koutů AlpTater, do všech norských pohoří, do pohoří Cordillera Blanca v Peru, nepálského Himaláje nebo do marockého Atlasu. Za sjezd tří peruánských šestitisícovek Nevado Copa, Tocllarahu a Ranrapalca v roce 2013 obdrželi ocenění za Výstup roku od ČHS. Jirka se v roce 2014 zúčastnil česko-slovenské expedice na osmitisícovku Dhaulagiri, kde vyvázl z lavinou zavaleného base campu. Více informací na: www.svihalekski.com a www.facebook.com/KejdaSkiTeam.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: