Skialp pro každého – jak a kde začít?

Skialp pro každého – jak a kde začít?

Jsou vám lyžařská střediska malá? Raději byste si prošlapávali vlastní stopu svahem? Různých návodů, jak začít se skialpem, je na internetu a v časopisech spousta. Netradičně Vám představíme skialp podle Vašich dosavadních zkušeností ve volném terénu.

Co je potřeba pro pohyb ve volném terénu?

Stejně jako pro jízdu na kole a pohyb na divoké vodě, je i pro zimní aktivity v horách potřeba základní vybavení. Při pohybu v horských oblastech s  výskytem lavin (v ČR Krkonoše, Jeseníky, částečně Beskydy a výjimečně i další pohoří) je nepostradatelná základní lavinová trojice – lavinový vyhledávač, sněhová lopata a lavinová sonda. Z pokročilé lavinové výbavy je možné v půjčovnách opatřit také lavinové batohy, které v poslední době zažívají obrovský boom.

Skialp pro začátečníky na Festivalu OBZORY 2021

Základy skialpu si (věční) začátečníci můžou osvojit pod vedením horského vůdce Romana Kozelky na Festivalu OBZORY o víkendu 13.-14. listopadu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Probereme bezpečnost na skialpech, jak vybrat vybavení a co je opravdu potřeba, kam se vydat na první výlety v Krkonoších, v Tatrách nebo Alpách. A podíváme se i na možné expedice do Bulharska či na Špicberky. Celý program a vstupenky najdeš na www.FestivalObzory.cz

Pro pohyb v zimních horách se nabízí řada možností s lyžemi, snowboardem (do kopce na sněžnicích) nebo dělenými snowboardy (splitboard a triboard). My se zaměříme na pohyb na lyžích – ať už s pevnou patou dolů kopcem (skialpinismus, skitouring apod.) nebo s volnou patou – telemarkové lyžování.

Půjčit si vybavení, nebo si pořídit vlastní?

Otázka je ryze řečnická, v případě úplných začátků při pohybu na skialpech je jasnou volbou půjčovna. Nejlepším řešením je vyzkoušet si různé vybavení a zjistit, co nám nejlépe vyhovuje.

Největší pozornost je potřeba věnovat výběru bot, protože ty jsou pro osobní pohodu během výletů rozhodující. Pokud je hlavním cílem chození a pohyb dolů kopcem je spíš nutností pro návrat do civilizace, jsou vhodné co nejlehčí dvou- nebo vícepřezkové boty, které v přepnutí na chůzi dovolují větší rozsah pohybu. V dnešní době se většina výrobců snaží snižovat hmotnost i u spíš sjezdových čtyřpřezkových bot, které lépe fixují nohu a umožňují větší požitek ze sjezdu.

U vázání je vhodné nejprve zvolit některý z modelů, jejichž ovládání se blíží klasickým sjezdovým vázáním, takže nenastane problém se zacvaknutím bot nebo vypnutím se. Při dalších výstupech je dobré vyzkoušet některá z vázání na bázi „pintech“ (v ČR se také používá pojem pastička) vycházející z původního patentu Dynafitu z roku 1982. (Skialpovým vázáním jsme se více věnovali v loňském SO4)

Pro první výlet je celkem jedno, jaké si půjčíte lyže a stoupací pásy. Lyže by měly mít přiměřeně nabroušené hrany a v pořádku skluznici, zatímco pásy by měly dostatečně lepit. V půjčovně si nechte vysvětlit a názorně předvést nasazování stoupacích pásů, přepínání vázání a bot ze sjezdu na chůzi (a obráceně). Pak už nezbývá než vyrazit na sníh.

Půjčovny skialpinistického vybavení

Jak začít s výstupy

Nasazování pásů za bezvětří je poměrně snadné, je potřeba očistit a osušit skluznici a podle způsobu uchycení zaháknout a přihladit pás. Při nasazování nebo naopak sundávání pásů pozor na to, aby pás nespadl lepivou stranou na cokoliv jiného než sníh. Spadne-li například do jehličí, máte o zábavu na večer postaráno. Sundávání pásů a jejich přenos na transportní fólii je za bezvětří také snadné, ovšem za silného větru se prokáže Vaše šikovnost.

Při chůzi po rovině nebo do svahu je vhodné maximálně využívat skluzu pásu, ve vyšlapané stopě lyže neztrácejí kontakt s podkladovým sněhem. V případě prošlapávání nové stopy v hlubokém sněhu je třeba nohy naopak zvedat nad úroveň sněhu, aby se zamezilo tahání předních částí lyží pod sněhem.

Zatímco chůze po rovině, do mírného svahu přímo nebo ve velkém oblouku je pro všechny snadná a klade jen minimální nároky na koordinaci, pohyb ve strmém terénu je obtížnější. Výstup v prudkém svahu vyžaduje nejen traverzování a přizpůsobení se podkladovému sněhu tak, aby nedocházelo k podkluzování, ale především je potřeba dobře zvládnout skialpinistické otočky i v exponovaném terénu.

Co může být na otočení o 180 stupňů obtížné? Na rovině nic. Při otočce ve strmém svahu je už ale třeba volit správný způsob otočení v závislosti na terénních a sněhových podmínkách. Nejrozšířenější je otáčení čelem k svahu, kdy se horní lyží otočíte do opačného sněhu o něco výš a přenesete na ni celou váhu. Potom zvednete spodní lyži, mírně nakopnete patou boty do vázání, aby se špička lyže zvedla, otočíte ji do nového směru a přinožíte těsně za horní nohou.

Otáčení na svahu na zledovatělém podkladu s výhledem na skalnatý uzávěr údolí
Otáčení na svahu na zledovatělém podkladu s výhledem na skalnatý uzávěr údolí

Jak začít se sjezdy

U sjezdů ve volném terénu velmi záleží na dosavadních zkušenostech. Pokud už máte průpravu z freeridu kolem sjezdovek například v Alpách, na skialpech se budete cítit skoro jako doma. Rozdíl bude jenom v botách.

Pokud jste nikdy mimo upravené sjezdovky nejezdili, je vhodné před pokusy na skialpinistických lyžích napřed zajet na jeden až dva víkendy do lyžařského střediska s možností freeridu ať už na pláních nebo v řídkých lesních porostech. Po takovém rozlyžování budou sjezdy ze sedel a vrcholů na skialpech úplným požitkem.

Máte-li dobrý základ v pohybu na běžkách, případně backcountry lyžích, je potřeba se pro skialp trochu přeorientovat a místo jízdy v pluhu se přeučit na snožné oblouky s úzkým nebo širokým vedením lyží.

Sjezd severky Mont Fort
Sjezd severky Mont Fort

Máme se bát lavin?

Ano, možnost pádu lavin je největším nebezpečím v zimních horách (na ledovci je na prvním místě možnost pádu do trhliny), a proto by ani začátečníci, ani pokročilí neměli tuhle problematiku podceňovat.  Ať už začnete teoretickým samostudiem, účastí na víkendových lavinových kurzech nebo vedením zkušenějšími kamarády, stále se budete učit: jak a co dělat v terénu, jak správně vyhodnotit možné lavinové riziko a jak je minimalizovat.

Doporučená literatura

  • Tištěné: Jan Pala, Iva Filová a kol., Hory a sníh, Epocha 2010, Publikace InfoHudy
  • Internet: TuleniPasy.cz (sekce Lavinová prevence), MountainSki.cz, WildSnow.com, TetonGravity.com

Kde začít?

Z Prahy je nejlepším místem skialpinistický areál Skialp nad Hrobem, do nějž se dostanete za hodinu. Nabízí se řada krásných výstupů jak ve dne, tak v noci, a k tomu sjezdy podle aktuálních podmínek. Jedinou malou nevýhodou je menší relativní převýšení pouhých 250 metrů, což nemusí vadit, protože takhle se dokonale nacvičí manipulace se stoupacími pásy. Další možností je návštěva Krkonoš a v nich pohyb po některé z oficiálně povolených skialpinistických tras.

Dostupnými místy z Brna nebo Olomouce je oblast Dolní Moravy, kde je i půjčovna se skialpovou školou. Pro nácvik sjezdů ve vzrostlém lesním porostu jsou fantastické Beskydy, nejvyšší vrchol Lysá Hora (1323 m) je za dokonalých zimních podmínek rájem pro skialpinisty. Stačí si jen vybrat.

Tento web má samostatnou sekci věnovanou skialpovým túrám: KATALOG SKIALPINISTICKÝCH TÚR, kde je možné si vybrat z řady túr nejenom v České republice, ale také na Slovensku.

Článek vyšel v tištěném časopise Svět Outdooru.

Zkušenosti čtenářů

Michal Skalka

V Krkonoších se může lyžovat nejen po ofiko skialpových trasách, ale po všech značených cestách. Nesmí se mimo cesty do lesa.

Jan Pala
Michal Skalka:

V Krkonoších pozor na Radka Drahného… uvedl jsem nepřesně „oficiálně povolené skialpinistické trasy“, správně mělo být „oficiálně doporučené skialpinistické trasy“.
Otázkou, kterou zatím žádný „zelený mužik“ nezodpověděl je, co je důvodem zákazu pohybu na lyžích ve vzrostlém lese, kde nehrozí s velkou oblibou propagované „uřezávání špiček stromků ostrými hranami lyží“.

Lucie
Jan Pala:

Je dobre nechat zviratum mista klidu.. 🙂

Jan Pala
Lucie:

Chápu to správně tak, že zvířátka si vybírají ke svému pohybu a nocování jen nejstrmější staré lesy?

Lukas
Jan Pala:

treba to, ze tam zimuje tetrivek a byt je jeho jmeno obecny, tak uz zas tak rozsireny neni. V zime je to plaseni zvere opravdu celkem problem jelikoz ta zije hlavne ze zasob, ktere jim musi vystacit do jara, no a asi si dovedete domyslet jak energeticky narocny je utek v zimnich podminkach a to treba 3x tydne.

Michal
Jan Pala:

Vaše otázky nemusí žádný „zelený mužík“ zodpovídat, protože máme lesní zákon 289/1995:
„§20 1 j) V lesích je zakázáno mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních.“
Je úplně jedno, jestli něco uřezáváte hranami. S policistou také nediskutujete o důvodech proč se nejezdí na opačné straně, i když by to přece mělo své výhody, které dle Vašeho názoru …
Přizpůsobit provoz svých koníčků si musíte Vy. To je pořád dokola to stejné jako s motorkáři, čtyřkolkáři, budovateli ilegálních singletrailů. Krajina není vaše hřiště a majitelé, zvířata a ostatní lidé nemají žádnou povinnost trpět vaše hobby ani pořád dokola argumentovat, že jim vaše zábava neprospívá.

Petr

Pokud se nepletu, tak v KRNAPu je povolen i lyžařský pohyb mimo značené cesty v nezalesněných plochách 2. a 3. zóny.
Už nevím, kde jsem to vyčetl, nicméně poukazuje na to i úvodní odstavec o skialpinismu na webu Krnapu.
http://www.krnap.cz/skialpinismus/

Ilona

Zdravím,
chtěla bych skialp vyzkoušet. Existuje možnost nějakého organizovaného kurzu/ výšlapu pro začátečníky?
Díky Ilona

Jan Pala
Ilona:

Je možné se přidat na výjezd do skialpinistického areálu Skialp nad Hrobem. Jsou tam různé výstupové a sjezdové trasy, jen krátké úseky vedou po lesních silnicích nebo stezkách

Kde a jak začít na skialpech - Česká republika | Tulení pásy

[…] úvodním článku k této problematice Skialp – jak a kde začít, byly rámcově uvedeny některé skialpinisticky zajímavé oblasti v České republice. Stejně […]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: