Arolla: trasa k Haute Route

Arolla: trasa k Haute Route

Arolla je známým lyžařským střediskem, nad nímž dominantně vyčnívá vrchol Pigne d’Arolla (3790 m), který patří ke klasickým cílům při vysokohorském skialpinistickém přechodu Haute Route z Chamonix do Zermattu. Spousta dalších vrcholů a sedel v okolí je vhodných pro skialpinistické výlety různého stupně obtížnosti.

V polovině dubna je už lyžařské středisko Arolla (cca 2000 m) pro nezájem lyžařů mimo provoz, ale vysněžené sjezdovky jsou dobře využitelné k nástupu do větších nadmořských výšek a na ledovce. Relaxačním skialpovým výletem může být výstup na pásech do sedla Pas de Cevres (2855 m). Z Arolly stoupáme nejprve po sjezdovkách a poté mírným terénem podél morén ledovce Tsijiore Nouoe. Výše v západním směrem stoupající dolině mohou být krásně vidět lyžařské stopy z vrcholu 3391 metrů (podle švýcarské mapy bezejmenného). Ze sedla mezi nepříliš převýšujícími vrcholyje na druhou stranu vidět do doliny s ledovcem Cheilon a k chatě CAS Dix.

Fotogalerie Na skialpech z Arolly >>

Co s sebou? Komplet lavinovou výbavu. Vzhledem ke spaní na chatách je velmi doporučitelný lavinový batoh. Jedná se o ledovcový okruh, takže nesmí chybět základní výbava pro pohyb na ledovci.

Na chatu Vignettes, případně až na Pigne d’Arolla (3790 m)

Plnohodnotným ledovcovým výletem je výstup na chatu Vignettes (3160 m) přes ledovec Piece a případně až na dominantní vrchol Pigne d’Arolla (3790 m), který kromě přechodu Haute Route patří k oblíbeným cílům I pro heliskiing. Výlet na vrchol Pigne d’Arolla (3790 m) je v jednodenní variantě vhodný pro fyzicky velmi zdatné jedince, neboť výškový rozdíl je díky terénu kolem 1900 výškových metrů.  Pokud se nechce člověk unavit v rámci jednoho dne, je vhodnější dvoudenní varianta s přespáním na chatě Vignettes. Ubytování na Cabanne des Vignettes je vhodné objednat předem, neboť díky strategické poloze v rámci Haute Route na ní bývá poněkud plno.

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Switzerland Winter

40 tipů pro zimní aktivity ve Švýcarsku

Přehledně na mapě Stáhněte si mapu Zimního Švýcarska najdete na ní pečlivě vybraných 40 tipůna ty nejlepší zimní radovánky, pro lyžaře i nelyžaře, skialpinisty, freeridery, bruslaře i sáňkaře, lázeňské typy i šílené blázny… prostě pro všechny milovníky zasněžených hor. Všech 40 tipů popsaných v podrobných článcích s fotkami najdete na MojeSvycarsko.com

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: