Nej skialpové túry v okolí Štrbského plesa ve Vysokých Tatrách

Nej skialpové túry v okolí Štrbského plesa ve Vysokých Tatrách

Vysoké Tatry už jsou pořádné hory, nedá se jenom píchnout prstem do mapy a říct si: „Sem si vyšlápnem!“ Takový kopce už chtějí znalost terénu a vědět, co si můžete dovolit. Rosťa Tomanec z týmu Climbing Technology je v zimě v Tatrách jako doma, takže nám sepsal pár tipů na túry a sjezdy nedaleko Štrbského plesa.

Pokud se chystám na lyže ve volném terénu a je počasí, vždycky cestu protáhnu až do Vysokých Tater, protože tady jsou prostě ty nejlepší sjezdy. A nejčastěji vyrážím ze Štrbského plesa do Mlynické doliny. Za prvé, Štrbské pleso leží nejvýše, takže se odsud nejdéle šlape na lyžích od auta, za druhé, je tu sjezdovka, po které se dá vyšlapat od prosince do konce dubna vždycky a přejet traverzem do Furkotské. A za třetí, když už ani tu není sníh, tak v Mlynické je a je to hodinku pěšky z parkoviště.

Podle skialpinistickéo průvodce Miro Peťa

Pro málo zkušené nebo trénované skialpinisty bych na začátek doporučoval po sjezdovce a přejet do Furkotské doliny. V případě únavy anebo horšího počasí se vždy dá rychle dojet do bezpečí sjezdovky a Chaty pod Soliskom (1841 m). Ve Furkotské dolině je také mnoho cílů. Hned naproti sjezdovky leží Sedielkova kopa a Sedielkvý priechod, kde vede mnoho modrých i nějaký červený lehký sjezd podle klasifikace Mira Peťa (dále MP) a průvodce www.miropeto.sk (případně mého facebooku). Na pravé straně můžete vystoupat do Soliskového sedla anebo až na Mlynické Solisko a sjet si „modrý středně těžký“ (dále MST), respektive „modrý těžký“ (z vrcholu, dále MT) širokým a bezpečným žlabem, tedy ve stabilních sněhových podmínkách. Sjet můžete dokonce i na druhou stranu, což je mnohem delší sjezd, tedy do Mlynické doliny až pod vodopád Skok.

Z Bystrého sedla

Doporučuji však pokračovat Furkotskou dolinou až do Bystrého sedla na hřebeni nádherného Furkotského štítu, který máte celou cestu před očima jako dominantní bílou pyramidu. Na mačkách na něho můžete snadno vystoupit a zdatnější mohou nahoru vynést i lyže. Nejlehčí linie na obě strany budou MT, tedy S2+ E2 podle MP. Pokud se vyznáte v mezinárodní stupnici podle Traynarda, pak je třeba k MP klasifikaci 1,5 až 2 stupně přidat. Z Bystrého sedla je lyžování na obě strany v obtížnosti „modrý lehký“ (dále ML), S1+ E1. Tedy volný prostor a roztroušené skalky až dole v mírnějším sklonu.

Výhledy z Bystrého sedla a hlavně Furkotského štítu jsou překrásné. Ze štítu vidíte celé Tatry. Ale hlavně si prohlédnete úžasnou západní stěnu Štrbského štítu, který na tuto i jižní stranu poskytuje celkem lehké lyžování ve sklonu do 40°, na jih do 45° a obtížnosti S2 a S2+. Délka okolo 300 výškových metrů! Pokud jste zkušení skialpinisté, tak z Bystrého sedla můžete sjíždět i za mírně zhoršených lavinových podmínek. Ovšem předpokládá to dobrou znalost posouzení lokální situace.

1 Bystré sedlo, 2 Furkotský štít a modré sjezdy do Mlynické
1 Bystré sedlo, 2 Furkotský štít a modré sjezdy do Mlynické

Ve Štrbském kotli se pak ještě můžete rozhlédnout, kterou z nepřeberné nabídky linek si ještě dáte. V této malé a úzké Mlynické dolině je největší koncentrace žlabů a popsaných sjezdů stěnami i ze sedel ve Vysokých Tatrách. Výběr je opravdu ohromný ve všech obtížnostech až po nejvyšší level, který představuje „černý lehký“ sjezd technické obtížnosti S4 a expozice E3. Je to sjezd z vrcholu Hlinské věže (2340 m).

Nejdelší lehké sjezdy se nacházejí v ústí Mlynické doliny a krásně se tam projedete širokými „vanami“ a pláněmi asi 5 km až pod vodopád Skok. Tady na západ vede široký žlab do Soliskového sedla, můžete dokončit okruh do Furkotské doliny a na sjezdovku a na východ do Sedla nad skokom a vlevo od něho do Sedla nad Širokým žlabem mezi Malou Baštu a Prednou Baštu. Tyto sjezdy mají až 500 výškových metrů! Sklon do 40° a obtížnost S2, MST.

Pokud už si troufáte na „červené lehké“ linky, což už jsou pořádné extrémy, pak doporučuji spektakulární žlab ze Sedla nad červeným. Je zde volný prostor, expozice sice E2, ale to je za tu hloubku. Konstantní obtížnost S3, sklon 45°, dostatečná šířka a úctyhodné převýšení půl kilometru na dno doliny. Žlab poznáte podle širokého ústí a přehledu celého žlabu už zespodu. Nachází se asi 15 minut stoupání nad vodopádem Skok. Čeká vás překrásná scenérie skalních věží a útvarů a okouzlující výhledy ze sedla. Sjezd si můžete zpestřit výšlapem na Satanovu věžičku na severu anebo lezením na Prednou Baštu na jihu od sedla. Predná Bašta se dá jet těsně z pod vrcholu.

Od vodopádu Skok po žluté značce trošku krosovou jízdou v úzkém koridoru vyšlapané stezky dojedete pohodlně zpět pod sjezdovky Štrbského plesa. V Mlynické dolině v nejlepších podmínkách udělám až pět sjezdů za den!

Bonus na konec: Mengusovská dolina

Výšlap na Žabí plesa je vždy po sněžení prošlapán jako první a i v „čerstvé trojce“ se dají jezdit ze sklonu do 25° z muld nad Žabími plesy relativně bezpečné sjezdy. Druhý den po dni volna od sněžení už borci popisují panenské svahy ze Západní Volí štrbiny, což je už sklon do 40° a více vpravo z Východní Volí štrbiny, kde už to pěkně stoupá až téměř ke 45°! Krásné mírné sjezdy vedou i všude pod Kópkami naproti ve stínu, jen je třeba sledovat sklon. No a když to vůbec nejde – množství nového sněhu, jako nyní 27. prosince, tak v lese nad hotelem Popradské pleso to jde vždy.

Mengusovská dolina
Mengusovská dolina

A tajný tip?

Když už nic, tak si vyšlapejte po cestě z Tatranské Polianky na Sliezský dom. Borci a borkyně tam šlapou i klidně večer s čelovkami. Je to po cestě sedm kilometrů! Takže jakmile sněží, tak i tady v prašánku a bezpečně. Jediné nebezpečí tu hrozí, že ratrak vám to odhrne.. I tady můžete na mnoha místech vlítnout do lesa a zase se na cestu vrátit anebo jet to celé po značce lesem! I ve velké vánici jsme tu s ženou skvěle po tmě a bez čelovek zajezdili. Sníh svítí sám, tak co…

Článek byl převzat od Climbing Technology – Nej skialpové túry ve Vysokých Tatrách.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: