David Novák vyhrál SkyRace na Lysohorském čtyřlístku 2016

David Novák vyhrál SkyRace na Lysohorském čtyřlístku 2016

V sobotu 4. června 2016 se uskutečnil na svazích na Lysé hoře (1323 m) a v jejím okolí čtvrtý ročník závodu Lysohorský čtyřlístek, jehož součástí byla i krátká trať Skyrace pro mladší věkové kategorie. Tato krátká trať měla délku asi 29 kilometrů a převýšení téměř 2000 výškových metrů.

Při Skyrace nás čekala dvakrát Lysá, tři kopce a dva seběhy. Úžasná příroda a úžasné kopečky. Ráno vstáváme v době, kdy závodníci na dlouhé trati už dávno běží. To je celkem fajn. Obloha slibuje krásný den, takže jsme rádi, že předpověď nevyšla a začínáme se pořádně těšit. Rychle se nasnídám, nahodím na sebe obleční, trochu se rozhýbu a jdu k místu, odkud nás odvézou na start. Zbožňuju tuhle skvělou přátelskou atmosféru na těchto závodech. Jsme na místě, krátké rozběhání a jde se na to. Podáme si ruce, popřejeme hodně štěstí, zbývá posledních pár vteřin před startem.

Mládežnický Skyrace

Vybíhá se svižným tempem a v čele se usadíme já a Adam Chloupek, závodník do 23 let, který mi dělal společnost po většině závodu. A před námi za to vzal Ondra Nezval, kterého jsme ale pořád viděli a zůstávali jsme v klidu. Závod je ještě dlouhý. Plynule jsme ho předběhli a při prvním průběhu přes Lysou horu už jsme měli slušný náskok. Na občerstvovačce rychle něco do pusy a valíme dál přes čipovou kontrolu. Tento první seběh byl velice zajímavý, protože jsme se během něj párkrát ztratili a vraceli se. Později jsme zjistili, že někdo přeznačil kus tratě závodu a ztratilo se tam hodně lidí.

Toto ztracení kvůli přeznačení trati mělo za následek, že nás zezadu doběhl Tomáš Křivohlávek a po zbytek seběhu jsme běželi ve třech. Dole jsme se otočili zpátky k Lysé a začali opět Tomovi ubíhat. V tomto druhém kopci se mi začalo běžet čím dál líp a začal jsem se běžet i do prudších pasáží. Všimnul jsem si, že Adam trochu ztrácí, ale běželo se mi dobře, tak jsem si řekl, že budu udržovat tempo a uvidíme.

Závěrečné čtyři asfaltové kilometry

Po druhé na Lysé, znovu rychle něco k jídlu, zapít, čipnout proběhnutí a valit dolů.  Tam už jsem si užíval vítr ve vlasech a letěl dolů. Závěrečný kus po asfaltu byl teda hnusný a vymetal jsem každý centimetr čtverečný štěrku. A pak už jsem si říkal jen kopeček do cíle. Ale jak většina z vás ví, tak kilometr na konci není stejně dlouhý jako kilometr na začátku. Do cíle čtyři kilometry a já vůbec nevěděl, jaký mám náskok na Adama. S myšlenkou, že za chvilku vyběhne zpoza zatáčky a dýchá mi na záda, jsem se tlačil pořád dopředu. Asfalt má nevýhodu, že vypadá strašně blbě, když jdete pěšky, tak jsem radši nepřestával běžet. Ten konec byl strašně o hlavě a o psychice. Dotlačil jsem se do cíle, kde už sem toho měl fakt dost a s neskutečnou radostí zjistil, že jsem celkově vyhrál krátkou trať a to skoro o devět minut. Neskutečný závod, který jsem si moc užil a výhru si dal k narozeninám.

Dlouhá trasa Lysohorského čtyřlístku

Start závodu je situován pod jeden z nejpěknějších hřebenů Beskyd mezi Bílým křížemGrůněm – konkrétně na Armaturku. Odtud začneme ostrým výběhem na hřebenovku Gruň – Bílý kříž. A pak to začne… Poprvé Lysá a v nohách 15 km. Přes památník skautů – Ivančenu – se vydáme na nenápadný, ale krutý kopeček Kykulku a přes sedlo Kyčera do Krásné. A zase nahoru na Lysou přes Malchor. To už budeme mít za sebou 30 km. A budeme pokračovat seběhem přes Lukšinec a Butořanku kolem Mazáckých skal do údolí Ostravice. Doběhneme k vodní nádrži Šance a začneme zase stoupat přes Kobylanku zpátky na Lysou (43 km). Stále plni elánu budeme pokračovat opět přes Ivančenu a Hradovou do Malenovic a pak se kolem vodního pramene u Korýtka vydáme přes hostinec u Veličků a Lukšinec zase na Lysou (55,5 km). No, a nakonec už jenom seběh do údolí Poledňany a pozvolný výběh zpátky na Armaturku.

Skipark Gruň – Smrkovina – Ježánky – Lysá hora (15 km) – Malchor – Kykulka – Kyčera, sedlo – Krásná – Krásná, most (25 km) – Malchor – Lysá hora (30 km) – Lukšinec – Butořanka – Mazák (36 km) – Ostravice, hráz Šance – Kobylanka – Lysá hora (43 km) – Malchor – Ivančena – Hradová – Malenovice, u Korýtka (51 km) – Lukšinec – Lysá hora (55,5 km) – Zimný – Vyšní Mohelnice – Ježánky – Skipark Gruň (66 km).

Na Lysohoroskoém čtyřlístku startoval 283 mužů a žen ve všech věkových kategoriíích a k nim se přidalo 15 účastníků mládežnického Skyrace.

Celkové pořadí

  1. Kříž Zdeněk        1972      The North Face Czech Republic 06:44:03.70
  2. Žákovský Petr   1983      ADIDAS Outdoor Team                07:10:01.40         00:25:57.70
  3. Najvert Stanislav             1972      Adidas Team 07:16:59.30

8 Mertová Michaela       1976      Activity Lanškroun          08:00:12.40
9 Krejčiříková Denisa     1988      VZS Ostrava       08:17:59.40

Junioři 16-19 let

  1. Novák David      1998      Czech Skyrunning Team               02:29:58.20
  2. Nezval Ondřej  1999      BUFF®  02:54:59.50         00:25:01.30
  3. Mrklovský Ondřej           1998      REV58 Nový Jičín 03:29:50.70     00:59:52.50

Podpora Davida Novák a Petra Nováka: Hipoxico.cz, Namche.cz, SkiTrab.cz, Dynafit, Sapa LPJ, Miloš Homolka, HellyHansen.cz, Composit Airplanes, Vegetariánská jídelna Zahrada a TuleniPasy.cz.

Foto: falcon81

David Novák je juniorský reprezentant České republiky ve skialpinismu a skyrunning. V roce 2015 se zúčastnil Mistrovství světa ve skialpinismu a poté v létě i Mistrovství světa ve skyrunningu v kategorii kadet. Pochází z Vysokého Mýta, a stejně jako jeho otec Petr Novák je zaměřen hlavně na skimo. V roce 2016 jel David na ME ve skialpinismu a MS ve skyrunningu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: