Premiérový Kurz horské medicíny pro horolezce začíná na Jizerce v září 2018

Premiérový Kurz horské medicíny pro horolezce začíná na Jizerce v září 2018

V sobotu 8. září 2018 začíná v malebné osadě Jizerka další Kurz horské medicíny. Po předchozích ročnících, které byly výhradně určené pro lékaře nebo záchranáře s praxí, je tento kurz zaměřen na horolezce, organizátory expedic a všechny, kdo se pohybují v horském prostředí.

První Kurz horské medicíny pro horolezce je rozdělen do dvou částí. Základní část probíhá v osadě Jizerka v Jizerských horách a blízkém okolí. Zimní program Kurzu horské medicíny pro horolezce se bude konat ve francouzských Alpách v březnu 2019.

Účastníci jsou většinou horští záchranáři, průvodci, instruktoři nebo aktivní alpinisté, kteří mívají v horách zodpovědnost za druhé. Kurz horské medicíny® pod vedením MUDr. Kristiny Höschlové doposud úspěšně absolvovalo 36 českých i zahraničních lékařů, popř. profesionálních záchranářů. Mezi úspěšnými účastníky byl i lékař z Nového Zélandu Lékařští absolventi tak získali diplom horské medicíny uznaný mezinárodními společnostmi UIAA (Union internationale des associations d’alpinisme), ICAR (International Comission for Alpine Rescue) a ISMM (International Society for Mountain Medicine).

Kurz pro horolezceje veden převážně formou praktického výcviku. Ve čtyřech základních modulech se účastníci vyškolí v aspektech vysokohorské a expediční medicíny, v záchraně zraněných v nedostupném terénu, v záchraně podchlazených, lavinových obětí či primární péči o omrzliny.

Součástí kurzu je stáž na letecké záchranné službě, instruktoři kurzu jsou lékaři a záchranáři diplomovaní specializací horské medicíny. Výcvik probíhá ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje a Horskou službou České republiky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: