Východní svah Malé Mojstrovky (2333 m) na skialpech

Východní svah Malé Mojstrovky (2333 m) na skialpech

Zřejmě nejčastějším skialpinistickým cílem nad sedlem Vršič (1611 m) v Julských Alpách je vyhlídkový vrchol Malá Mojstrovka (2333 m). Kromě klasické trasy po jižním hřebenu je pěknou alternativou výstup a sjezd z východu krásnými svahy mezi Malou Mojstrovkou a vrcholem Nad Šitam glava (2080 m).

Slovinsko

Země
Slovinsko
Další země
Slovinsko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
15 km
Vhodné měsíce
I, II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2160 m n. m.
Max. sklon svahu
45 °
Převažující sklon svahu
35 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

parkoviště (cca 950 m) – Koča na Gozdu (1226 m) – sedlo Vršič (1611 m) – skály na východních svazích Malé Mojstrovky (2200 m) – celkem cca 1200 m

Podrobný popis

Nástupním místem na Malou Mojstrovku je cesta vedoucí z Kranjske gory do sedla Vršič. Už hluboko v údolí autem projíždíme kolem cedulí „Pozor – snežni splazovi“, takže to vypadá, že část cesty je ohrožována lavinami. Auta necháváme na „zimním“ parkovišti v druhé serpentině. Cesta na sedlo Vršič je plná serpentin a traverzů, což nám na skialpech nevadí, neboť na mnoha místech je možné zkrácení strmým výstupem v lese.

Sjezd východním svahem z pod Male MojstrovkySjezd východním svahem z pod Male Mojstrovky

V případě na sníh slabší zimy (situace v březnu 2017) je sedlo Vršič otevřené, tažke je možné vyjet autem až do výšky 1611 metrů. Pokud se předpokládá vícedené pobyt v oblasti Vršiče, je možné přespat na chatě Koča na Gozdu (1226 m).

Nákres sjezdu východním svahem z Male MojstrovkyNákres sjezdu východním svahem z Male Mojstrovky

Širokými svahy rychle vzhůru

Výstup od chaty Koča na Gozdu byl popsán ve skialpové túře na Velkou Mojstrovku. Ze sedla Vršič nedocházíme až k začátku klasické výstupové trasy na Malou Mojstrovku, ale bereme to rovnou kolmo na vrstevnice přímo vzhůru. Ze sedla vidíme neúplnou výstupovou trasu. Pokud je stopa vyšlapaná, držíme se jí s možnými alternativami výše nad sedlem. Pokud nemáme k dispozici žádnou výstupovou stopu, snažíme se ji vyšlapat tak, abychom co nejvíce využívali přirozeného zpevnění svahu ať už stromky, kosodřevinou nebo skalisky. Za vyššího stupně lavinového nebezpečí je celý svah potenciálně dost lavinózní.

Tady končíme, výše je moc trčících kamenů a nestabilní sníhTady končíme, výše je moc trčících kamenů a nestabilní sníh

Naše ski depo a stopy pěšáku mezi skalkami nad námiNaše ski depo a stopy pěšáku mezi skalkami nad námi

Duo Dušan a Mira ve sjezduDuo Dušan a Mira ve sjezdu

Pod vrchol Malé Mojstrovky

Svah má měnící se sklon, takže je možné si výstup vylepšit i o strmější pasáže. Výše se stoupá přímo k letní Hanzově poti na Malou Mojstrovku, zatímco doprava uhýbá výstupová trasa na vrchol Nad Šitam glava (2080 m). Pokračujeme přímo s tím, že z levé strany stále máme skalnaté svahy Malé Mojstrovky s několika sněhově-skalnatými žlaby. Za pěkného počasí v nich pobíhají nahoru a dolů lezci. Někteří využívají tyto žlaby také k výstupu s lyžemi na batozích. My však pokračujeme dále k hřebenu mezi Malou Mojstrovkou a Nad Šitam glava. Po dosažení hřebene se napojujeme na letní Hanzovu pot a podle stavu sněhu pokračujeme dále vzhůru.

Vaněc valí dole kopcomVaněc valí dole kopcom

V březnu 2017 byl sníh i v této nadmořské výšce už „kejdovitý“, takže jsme si závěrečný úsek se spoustou trčících skal odpustili a skončili jsme tam, kde se ještě dalo vystoupat na tuleních pásech.

Eliška v měkkém sněhuEliška v měkkém sněhu

Jiří mezi skalkamiJiří mezi skalkami

Honza vysoko nad dolinouHonza vysoko nad dolinou

Sjezd od Hanzovy poti do sedla Vršič

Na začátku sjezdu je možné zvolit průjezd mezi skalkami či je minout volnějším svahem. Při sjezdu se kromě čisté přímé linie nabízí řada různých alternativ s vyhledáváním strmějších míst, více členitého terénu, apod. Jedná se o více než pět set výškových metrů krásného lyžování do sedla Vršič. Dolní partie s porostem jsou vhodné i pro výstupy a sjezdy za špatné viditelnosti, případně menšího lavinového nebezpečí.

Mira níže ve sjezduMira níže ve sjezdu

Dušan ve sjezduDušan ve sjezdu

Pod námi silnice do sedla VršičPod námi silnice do sedla Vršič

Přístup na začátek

Praha – Kranjska gora přes České Budějovice cca 600 km, 6:30 h Brno – Kranjska gora přes Klagenfurt cca 520 km, 5:30 h

Ubytování a jídlo

Koča na Gozdu (1226 m)
Erjaževa koča

Další túry v okolí

Mala Mojstrovka klasicky, Velika Mojstrovka, Na Šitam glava

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: