Skialpinistické hřiště ve Spálené dolině – Salatín (2047 m)

Skialpinistické hřiště ve Spálené dolině – Salatín (2047 m)

Salatín (2047 m) je nejzápadnější vrchol hlavního hřebenu Západních Tater přesahující 2000 metrů nad mořem. Salatín patří díky krátkému nástupu od auta k nejoblíbenějším skialpinistickým vrcholům v Západních Tatrách.

Slovensko

Země
Slovensko
Další země
Slovensko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Vhodné měsíce
I, II, III, IV, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2047 m n. m.
Max. sklon svahu
45 °
Převažující sklon svahu
35 °
Lavinové nebezpečí
ano, na hřebenu mohou navíc být převěje
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

parkoviště u lyžařského střediska Spálená – horní stanice lanovek – sedlo mezi vrcholy Salatína - Salatín

Podrobný popis

Salatín (2047 m) je nejzápadnější vrchol hlavního hřebenu Vysokých Tater přesahující 2000 metrů nad mořem. Salatín patří díky krátkému nástupu od auta k nejoblíbenějším skialpinistickým vrcholům v Západních Tatrách.

Vrcholy Salatína jsou vlastně dva – od sebe je odděluje malé sedlo. Tímto sedlem vede nejčastější přístupová severozápadní zimní trasa od vrchní stanice lanovky přes Salatinskou dolinu na vrchol. Při využití lanovky je to do sedla a následně na vrchol necelé dva kilometry, což jinde na Slovensku zažijete jen stěží.

Sedlo ParichvostSedlo Parichvost

Přístup do Spálené doliny je nejčastěji autem od obce Zuberec na parkoviště lyžařského střediska Roháče – Spálená, kde potěší brzy ráno vstávající natěšené skialpinisty otevřené vytápěné toalety. Poté po okraji sjezdovky dodržujíce pravidla skialpinisty pohybující se po sjezdovkách vzhůru k vrcholné stanici lanovky. Od vrcholné stanice lanovky se nám po zdolání pár výškových metrů rozprostře pohled na spoustu možností pro skialpové tůry od Brestové přes sedlo Parichvost, Salatín a Zadní Salatín. V případě vybrání si vrcholu Salatín pokračujeme do sedla mezi Salatíny, kde velmi často zdoláváme závěrečný výšvih kvůli zvětšujícímu se sklonu s lyžemi na batohu.

Průměrné sklony 35 stupňů

Sedlo mezi dvěma vrcholy Salatína je kromě tradiční výstupové trasy také zároveň hlavním sjezdovým směrem. Při výstupu budete procházet přes sjezdové stopy vedoucí zpět do doliny. Miro Peťo označuje tento sjezd ve svém skialpinistickém průvodci jako modrý lehký se sklonem do 35 stupňů a převýšením do Salatinské doliny kolem 350 metrů. Svým sklonem se jedná o černou sjezdovku, tj. ideální svah také pro první skialpinistickou túru (sklon odpovídá také sklonu svahu ze Smutného sedla na jih do Žiarské doliny). Tento svah je vhodný na rozlyžování před najetím do žlabů vedoucích ze severozápadního vrcholu Salatína.

Samotný sjezd výstupovým sedlem je nenáročný – ideální pro začínající skialpinisty, pro zkušenější se nabízí sjezdy žlaby dle aktuálních sněhových podmínek. Pro druhý a další sjezd jsou za vhodných sněhových podmínek doporučitelné žlaby ze severozápadního vrcholu Salatína. Je jich několik vedle sebe a sklon se pohybuje v rozmezí přibližně 35 až 45 stupňů. Horní hranice strmosti se mění v závislosti na sněhových podmínkách.

Dva bližší žlaby se podle skialpinistického průvodce Miro Peťa označují jako Strmý žlab. Nejtěžší je žlab nejvzdálenější od sedla, který zahýbá a v dolní části je díky tomu skalní prah.

Přístup na začátek

Autem z Brna asi 320 km po trase Brno – Uherský Brod – Trenčín – Žilina – Kralovany – Dolný Kubín – Oravský Biely potok – Zuberec – Zverovka, z Prahy + 190 km

Ubytování a jídlo

chata Zverovka, restaurace v lyžařském středisku

Další túry v okolí

Brestová

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: