Dubnový skialp na rakouském vrcholu Hohe Veitsch (1981 m)

Dubnový skialp na rakouském vrcholu Hohe Veitsch (1981 m)

Co dělat, když povinnosti ve Vídni končí odpoledne a do večera je daleko? Světlo je v druhé polovině dubna už dlouho do večera, takže by se dal stihnout nějaký krátký skialpový výlet. Z Vídně je nejblíže do zajímavých hor na jih –Schneeberg, Rax a Schneealpen. Kousek dál na jihozápad je ještě rozsahem malá, ale zato krásné skalnatá oblast Veitschalpe s nejvyšším kopcem Hohe Veitsch.

Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Počet dní
1
Délka
9 km
Vhodné měsíce
I, II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1981 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Spaní na chatách
ne

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Pflanzlhütte - Graf Meran-Haus - Hohe Veitsch

Podrobný popis

Z S6 odbočuji na Mitterdorf im Mürztal a přes Veitsch vyjíždím autem na parkoviště vedle Pflanzlhütte (1040 m). Výše je sněhu poměrně dost, ale přímo okolo chaty a parkoviště bílá hmota nějak chybí. Ve skeletech a s lyžemi v ruce vyrážím v 16.30 h, což je podle tradičních měřítek poněkud pozdě na skialpový výlet. Nemělo by to vadit, neboť podle rozcestníku je to na Hohe Veitsch 2,5 hodiny. Po pár desítkách metrech pěšího přesunu nasazuji lyže, neboť na sjezdovce končící přibližně v 1400 metrech je ještě dost technického sněhu.

Západním směrem od vrcholu sníh chybělZápadním směrem od vrcholu sníh chyběl

Sníh je mokrý a částečné pokrytý jehličím a dalšími organickými kousky. Pořádný zbytek živé přírody je ale až na cestě vedoucí k dolní stanici nákladní lanovky pro chatu Graf Meran-Haus (1836 m) – částečně ohlodaný zbytek zvířecí nohy (viz foto). Odtud jsem se odchýlil od doporučené skialpové trasy částečně kopírující letní turistickou trasu 465, jelikož v kotli Hundsschupfen. Důvodem bylo focení zdálky viditelného poohýbaného a polámaného porostu v důsledku lavin a sněhu. Výstup zarosteným svahem byl po všech stránkách zábavný, a v jeho horní části jsem netraverzoval za hranu na „normálku“.

O kus výše jsem uviděl dva stoupající místní skialpinisty, kterým k „obzoru“ chybělo asi padesát výškových metrů. Celý svah na „normálce“ potvrdil oblíbenost této trasy, neboť byl pořádně rozlyžovaný. Po chvíli jsem se také dostal na náhorní plošinu Veitschalpe. Mírné svahy z Hohe Veitsch byly výborně vysněžené, ale v jiných místech to už nebyla žádná sláva.

Je libo kostičku?Je libo kostičku?

Změny způsobené sněhemZměny způsobené sněhem

Čerstvá podvečerní stopa na pláních pod vrcholemČerstvá podvečerní stopa na pláních pod vrcholem

Ve vrcholové oblasti Hohe Veitsch se ke krásným kruhovým výhledům přidala ještě fantastická hra mraků doprovázená sluncem nízko na obloze. Lyže jsem sundal až u vrcholového kříže. Po vynadívání se na okolí zbývalo sundat stoupací pásy, zapnout boty, nacvaknout se do vázání a začít sjezd. Sníh byl převážně v mokrém kašovitém stavu.

Když si mraky hrají...Když si mraky hrají…

Na horní rozsáhlé pláni jsem si vybral nerozježděnou část svahu. V přístupové části na náhorní plošinu byla jediná možnost sjezdu rozježděným svahem. Ze sněhového oraniště jsem co nejdříve uhnul na celkem hustě zarostené svahy vedoucí k dolní stanici nákladní lanovky. Zbývalo natraverzovat na východ a po technickém sněhu dojet k parkovišti. Na celý výlet volným tempem s častými zastávkami stačily necelé 2,5 h, takže to byla ideální předvečerní túra.

Sněhové podmínky v oblasti Hohe Veitsch vypadají na to, že skialpovat by se bez problémů mělo dát i minimálně do první poloviny května.

Přístup na začátek

Na parkoviště u Pflanzlhütte dojedete pohodlně autem.

Další túry v okolí

Vyhlídkový lesní průsek na skialpech naproti chatě Wariegerlhaus

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: