Strmý sjezd žlabem Stofferkarrinne v Totes Gebirge

Strmý sjezd žlabem Stofferkarrinne v Totes Gebirge

Východní Totes Gebirge nabízí dost možností pěkného lyžování. Popisovaná tůra je navíc krajinově vděčná a zahrnuje výrazný zážitek ze sjezdu strmým žlabem Stofferkarrinne.

Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
10 km
Vhodné měsíce
I, II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S4
Expozice sjezdu
E2
Nejvyšší bod
2000 m n. m.
Max. sklon svahu
50 °
Převažující sklon svahu
45 °
Lavinové nebezpečí
Ano, severovýchodní zastíněný žlab
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Od dolní stanice lanovky (810 m) výstupovou trasou na Wurzeralm (1400 m) (Spital am Pyhrn), po turistické cestě č. 218 obcházíme ze severu Mitterberg (1695 m) a Rote Wand (1872 m) do sedla mezi Rote Wand a hřeben Toter Mann. Výstup tupým hřebínkem Seeleithen na začátek hlavního hřebene (Speikwiese; hřeben dál na západ pokračuje k vrcholu Toter Mann). Sjezd vpravo výrazným zářezem Stofferkarrinne do údolí Stofferkar. Libovolně zpět na Wurzeralm. Výstup lze vést z Wurzeralmu i přímo do sedla pod Rote Wand.

Podrobný popis

Autem od Linze sjedeme z dálnice na Spital am Pyhrn a pokračujeme po Pyhrnpass Straße k lanovce vedoucí na Wurzeralm. Parkování je tu zdarma, nepotěší ale poplatek za skitouring na zdejší sjezdovce, který večer činí 10 €. Na Wurzeralm jsou to na lyžích dvě hodiny línějšího tempa. K přespání je vhodná chata Linzerhaus.

Mates ryje horní pasážMates ryje horní pasáž

Kolem Rotewandu k začátku sjezdu

Samotná túra začíná z Wurzeralmu, kde se nabízí skvělé výhledy na horizontálně členěné, mocné svahy Totter Mannu a Warschenecku a na výrazně zbarvenou stěnu Rote Wandu. Pokud chcete obhlédnout sněhové podmínky v údolíčkách na severní straně hor, je dobré sledovat následující výstupovou trasu. Nejprve mírným stoupáním ke Stubwiesalmu východně od Mitterbergu (1695 m), pak strměji na západ do sedla Hals-Sattel, odkud krátkým sjezdem a poté traverzem vlevo přecházejícím ve stoupání obejít Rote Wand (1872 m) až do jeho západního sedla.

Simonova degustaceSimonova degustace

Ve žlebu sníh nechybíVe žlebu sníh nechybí

Weisse Rausch při ústí žlabuWeisse Rausch při ústí žlabu

V traverzu a stoupání pozorujeme vpravo ostrý skalní hřbet padající z náhorní plošiny strmě do údolí Stofferkaru, který tvoří boční stěnu žlabu Stofferkarrinne (dále „žlab“) a úplně jej kryje před sluncem i před zvědavými pohledy z jihu či východu. Ze sedla pod Rote Wandem se směrem na západ zvedá hřebínek vedoucí nahoru na plošinu hlavního hřebene. Ten sledujeme, až se nám těsně pod vrcholem po pravé straně otevře výhled do žlabu.

Sjezd Stofferkarrinne

Online zdroje popisují sklon 50° v horní a 45° v dolní pasáži a délku 250 m. Žlab je obrácený na severovýchod a jak bylo zmíněno, jeho boční skalní stěna jej alespoň v zimním období úplně kryje před sluncem. Sjezd je podle toho nutné zvážit a posoudit sněhové podmínky včetně lavinového nebezpečí. Horní část sjezdu nabízí za dobrých podmínek dvě varianty. Vlevo od linie žlabu pohledem z kopce je pěkná strmá pláňka, která se po pár desítkách metrů pod končícím skalním žebírkem spojí se žlabem. Pláň je o něco širší než horní žlab, má podobný sklon a větší expozici díky skalnímu terénu, který začíná pod ní. Varianta plání je zároveň o něco delší.

Opojeni zážitkem ze skvělého sjezdu máme na výběr několik variant důstojného zakončení túry. Za úvahu stojí traverz z ústí žlabu svahem vpravo, opětovný výstup do sedla pod Rote Wand a výšlap dolní části hřebínku vedoucí na hlavní hřeben. Poté, co obejdeme první skalku (v hřebínku vpravo), je možné nahlédnout do širokého, méně strmého žlabu přecházejícího v širokou stráň spadající rovněž do Stofferkaru.

To je, oč tu běží – Stofferkarrinne od severo-severovýchoduTo je, oč tu běží – Stofferkarrinne od severo-severovýchodu

Zpět na Wurzeralm lze pokračovat přes dnes už dvakrát navštívené sedlo pod Rote Wandem, anebo sjíždět Stofferkarem níže směrem k Dümmlerhütte (toho času uzavřená kvůli rekonstrukci), níže traverzovat lesem vpravo a vzhůru, zkusit najít trochu prašanu v lesnaté východní stráni údolí Zickalmu. Údolím se pak přes sedlo Hals-Sattel vrátíme podél turistické cesty na začátek túry. V několika místech túry lze zařadit fakultativní výstup na působivý Rote Wand.

Přístup na začátek

Autem na parkoviště u lanovky vedoucí na Wurzeralm. Vlakem do Spital am Pyhrn, pak místní dopravou/stopem.

Rozpis po dnech

Večer příjezd pod lanovku a výstup na chatu, další den výstup na hřeben, sjezd žlabem a návrat k autu. Je možné absolvovat celou túru za jeden den.

Ubytování a jídlo

Doporučit se dá přespání na Linzerhausu (Wurzeralm), je však třeba počítat s cenovou politikou chaty Alpenvereinu kategorie 2, která zná jen ubytování s polopenzí a nelze zde platit kartou. Túra za popisovaným sjezdem se dá výborně podniknout i z Dümmlerhütte či Zellerhütte, které jsou však v sezóně 17/18 obě uzavřené.

Další túry v okolí

Rote Wand,Toter Mann, Warscheneck

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: