Vennspitze (2390 m) – skialpový kopec nad Brennerským průsmykem

Vennspitze (2390 m) – skialpový kopec nad Brennerským průsmykem

Brennerským průsmykem většina lidí projíždí, aniž by si moc všimli, že je po obou stranách obklopen krásnými vrcholy. Tato oblast Wipptal určitě stojí za návštěvu a mezi mnoha vrcholy je pěkným skialpovým cílem Vennspitze.

Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
7 km
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2390 m n. m.
Max. sklon svahu
37 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

z parkoviště na jih po louce se svratkovým vlekem do průseku nad potočním korytem – nad hranicí lesa se výstup se stáčí na JV až pod hřeben (2300 m) – po hřebenu pěšky nebo na lyžích na vrchol.

Podrobný popis

Brennerským průsmykem většina lidí projíždí, aniž by si moc všimli, že je po obou stranách obklopen krásnými vrcholy. Tato oblast Wipptal určitě stojí za návštěvu a mezi mnoha vrcholy je pěkným skialpovým cílem Vennspitze.

Výhledy zpátky jsou během výstupu impozantníVýhledy zpátky jsou během výstupu impozantní

Oblast Wipptal přímo na jih od Innsbrucku není příliš navštěvovamá turisty a lyžaři ze zahraničí, protože všichni se hrnou buď na západ (Ötztál, Stubai) nebo na východ (Tux, Zillertál), zatímco na jih se obvykle pouze projíždí přes Brennerský průsmyk do Itálie. Je to škoda, protože ve Wipptalu je spousta krásných kopců vhodných na skialpové aktivity různé délky a obtížnosti.

Cesta do Wipptalu je jednoduchá a každý, kdo někdy jel do Itálie, ji musel absolvovat. Z Innsbrucku se pokračuje na Brennerský průsmyk. Je vhodné sjet zavčasu z dálnice, aby se neplatilo mýto 9,50 EUR jen za průjezd částí Rakouska. Po sjeti z dálnice se pokračuje vzhůru údolím po staré brennerské silnici přes Matrei am Brenner do Stafflachu. Odtud se odbočí na St. Jodok am Brenner, aby se pokračovalo silnicí L230 do údolí Valser Tal.

Sjezd podél staršího laviniště z Padauner BergSjezd podél staršího laviniště z Padauner Berg

Místní horský vůdce ve sjezdu z VennspitzeMístní horský vůdce ve sjezdu z Vennspitze

Vrchol Vennspitze (2390 m)Vrchol Vennspitze (2390 m)

Ve Valsu se odbočí na Padaun (na ceduli je Alpengasthof Steckholzer) a následuje výjezd úzkou horskou silnicí do Padaun. O víkendu může být výjezd i sjezd autem na Padaun náročný, protože Rakušani obsadí svými auty všechny „výhybny“. Mímo víkend je příjezd bez problémů.

Z Padaun na Vennspitze (2390 m)

Od Alpentasthaus Stekholzer, případně z parkoviště na příjezdu, nastupujeme na lyžích nad silnici přímo na jih na louku se svratkovým vlekem. Přes louku se přejde do lesního průseku. Ten může být místy dost muldovatý, neboť se jedná o hlavní výstupovou i sjezdovou trasu z Vennspitze.

Výhled z Vennspitze na severVýhled z Vennspitze na sever

S ubývajícími stromy se otevírá krásný výhled na oblast od Padauner Berg (2230 m) po cílový vrchol Vennspitze (2390 m). Pohodovým terénem se rychle nabírá nadmořská výška do dolinky po hlavní hřeben. Tady přichází na řadu traverzy s otočkami v obvykle dobré výstupové stopě.

Po dosažení hřebene se na samotný vrchol jde přímo na východ podél zasypané ohrady s ostnatým drátem. V závislosti na sněhových podmínkách je zbývající část výstupu častěji pěšky než na lyžích. Oblast vrcholu může být „vylepšena“ o převěj směrem na západ a sever, takže po čerstvém sněžení může dojít k prokopávání na vrchol Vennspitze.

Od vrcholového kříže je parádní kruhový rozhled po širokém okolí s vylepšením o sledování provozu přes Brennerský průsmyk. Vrcholový kříž slouží také jako „symbolický cintorín“, neboť je na něm několik tabulek se jmény rakouských „planinarů“.

Pojedou nebo nepojedou?Pojedou nebo nepojedou?

Prašanování z VennspitzePrašanování z Vennspitze

Svahy jsme důkladně rozjezdiliSvahy jsme důkladně rozjezdili

Sjezdové možnosti z Vennspitze

V závislosti na sněhových podmínkách je možné sjíždět i přímo z vrcholu Vennspitze. Začátek je podél výstupové stopy a podle sněhových podmínek v SZ orientovaném svahu se do něj najíždí. Nejvíce rozježděné bývá okolí výstupové stopy, ale po obou stranách od výstupovky je možné najít spoustu nerozježděného prostoru ke sjezdu. Sklon většiny svahů je (až na výjimky) mírný.

Kudy pojedeme dál?Kudy pojedeme dál?

Níže v oblasti lesa najede většina lyžařů do rozbitého průseku, nicméně je možné se projet i v lese. Závěr sjezdu do Padaun je na pohodu po malé vysněžené sjezdovce.

Výstup na Vennspitze je značen modře, jeden z možných sjezdů červeněVýstup na Vennspitze je značen modře, jeden z možných sjezdů červeně

Přístup na začátek

Praha – Plzeň – Rozvadov – Regensburg - Mnichov – Raubling – Innsbruck – Steinach am Brenner (lépe sjet v Patsch – km 7, aby se neplatilo mýto)- St. Jodok am Brenner – L230 s odbočkou na horskou silnici na Padaun (1600 m) – parkování nad Alpengasthaus Steckholzer

Ubytování a jídlo

Další túry v okolí

Padauner Berg (2230 m)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: