Lysá Hora (1323 m) – výstup starou trasou k severní sjezdovce

Lysá Hora (1323 m) – výstup starou trasou k severní sjezdovce

Beskydská Lysá Hora je v posledních letech celoročně obrovským magnetem pro různé druhy aktivit v přírodě. V zimě se k tomu samozřejmě přidává i skialp. Pro skialp nabízí Lysá Hora řadu pěkných výstupů, mezi nimi i jeden méně tradiční z Řepčonky.

Česko

Země
Česko
Další země
Česko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1323 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ne
Spaní na chatách
ano
Počet lidí za rok
na vrcholu Lysé Hory desetitisíce

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Základní trasa: Řepčonka – silnice nad bývalou dolní stanicí vleku Velký sever – Malchor – Lysá Hora – (alternativa přes Butořanku)- Lukšinec – vrchol Lysé hory

Podrobný popis

Na nejvyšším vrcholu Beskyd se do roku 2000 dalo lyžovat na jedné z nejtěžších sjezdovek v České republice. Ekoteroristi se zasadili o likvidaci vleku Velký sever s kompletním odstraněním všeho, co by jej připomínalo. Dnes je na Lysé pouze malá jižní sjezdovka, která už několik lete není v provozu. Likvidace sjezdového lyžování na Lysé Hoře umožnila velký rozvoj skialpinistických aktivit.

Kromě tradičních výstupů po “skialpinistické dálnici” z Papežova či Zlatníku, a tradičního výstupu z Ostravice, vede na Lysou i řada dalších výstupových možností. Jednou z nich je trasa po stare přístupové cestě k dolní části bývalé sjezdovky Velký sever. V době, kdy se na Lysé lyžovalo na sjezdovkách, jsme tudy často stoupali od prosince do konce března. Po roce 2000 upadla tato skialpová výstupová trasa v zapomnění.

Vzhůru na Lysou jižními svahy Malchoru

Při příjezdu autem je nejbližší parkoviště na Papežově, odkud je to na Řepčanku necelé dva kilometry. Vhodnější možností je proto příjezd autobusem s výstupem na zastávce Krásná, Nižní Mohelnice, Řepčanka. Přímo od autobusové zastávky stoupá severozápadním směrem zpevněná lesní cesta se zákazem vjezdu. Na pásech stoupáme po cestě a rychle nabíráme výšku z necelých 600 metrů až do první zatáčky v 680 metrech. Po chvíli se cesta stáčí na západ a za stálého stoupání docházíme k další zatáčce o stoosmdesát stupňů ve výšce 900 metrů. Po dalších sto výškových metrech se cesta opět stáčí na jihozápad a docházíme po ní na dolní část bývalé sjezdovky Velký sever. Po bývalé sjezdovce vylepšené o oplocenky je možné stoupat traverzy západním směrem až k bočnímu hřebenu na Malchor. Odtud se výstup napojuje na žlutou turistickou značku vedoucí na sever, která je v létě tvořena širokou kamennou “turistickou dálnicí”. Docházíme na hranu svahu u vrcholu.

Stoupání po bývalé severní sjezdovce
Stoupání po bývalé severní sjezdovce

Vrchol Lysé Hory

Pro lyžaře pamatující si fungující vleky na Lysé se naskýtá žalostný pohled, kdy je místo chaty Velký sever oplocené staveniště. Vedlejší chata je obložena nějakým divným materiálem a budova horské služby se kompletně přestavuje. Jediné, co  zůstalo na Lysé Hoře zachováno, je meteorologická stanice a její okolí. Po nezbytném vyfocení na vrcholu se přesuneme za občerstvením do Bezručovy chaty. U chaty je v zimě kromě skialpových lyží a běžek, často i parkoviště fatbiků.

Vrcholové výhledy z Lysé hory
Vrcholové výhledy z Lysé hory

Sjezd z Lysé Hory

Pokud jsou horší sněhové podmínky a auto zaparkované na Papežově či Zlatníku, je vhodným sjezdem využití “skialpinistické dálnice” z Papežova. Za lepších sněhových podmínek je o hodně zajímavějším sjezdem využití volného terénu bývalé sjezdovky Velký sever. Členitost térenu na sjezdovce byla v poslední době významně zvýšena v horní části vybudováním kamenných traverzů pro pěší turisty. Dají se využít k odrazům pro menší skoky. Od konce bývalé sjezdovky (děkujeme ekoteroristům z OS Beskydčan) vjíždím severním směrem do lesa, kterým se mírně klesajícím traverzem napojíme na lesní cestu. Po této cestě dojedeme do údolí řeky Mohelnice v místní části obce Krásná – Řepčonka (600 m). Z Řepčanky dojedeme autobusem do Frýdku-Místku.

Cvičný sjezd po jižní sjezdovce v pěkné mlze
Cvičný sjezd po jižní sjezdovce v pěkné mlze

Přístup na začátek

Frýdek–Místek – Nošovice – Raškovice – Pražmo – Krásná, vhodné přijet autobusem

Rozpis po dnech

Řepčonka – silnice nad bývalou dolní stanicí vleku Velký sever – Malchor – Lysá Hora – (alternativa přes Butořanku)- Lukšinec – vrchol Lysé hory

Ubytování a jídlo

Bezručova chata

Další túry v okolí

řada beskydských vrcholů

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: