Na skialpech jihozápadním hřebenem na jesenický Mravenečník (1343 m)

Na skialpech jihozápadním hřebenem na jesenický Mravenečník (1343 m)

Mravenečník se svými sousedními vrcholy Dlouhé Stráně (1353 m) a Vřesník (1342 m) je v Jeseníkách výjimečný stupněm civilizovanosti, protože blízké Dlouhé Straně mají svůj vrchol “uříznutý” horní nádraží přečerpávací elektrárny.

Jeseníky – Česko

Země
Česko
Další země
Česko
Pohoří
Jeseníky
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
11 km
Vhodné měsíce
I, IV, XII
Obtížnost sjezdu
S1
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
1343 m n. m.
Max. sklon svahu
30 °
Převažující sklon svahu
20 °
Lavinové nebezpečí
ne
Spaní na chatách
ano
Ledovec
ne
Horolezecké úseky
nejsou
Převýšení
730 m

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Ski areál Brněnka – cyklostezka 6189 do obory Loučná – 200 m za zatáčkou o 180 stupňů odbočit na neznatelnou lesní cestu doleva –Vlčí sedlo (790 m) – Kozí hřbet (1040 m) – chata Margaretka – jasně patrnou stezkou přímo na vrchol Mravenečníku

Podrobný popis

Pokud jedete do Jeseníků s rodinkou za povánočním lyžováním, je vhodné navštívit i jiná místa než všeobecně známé lyžařské střediska. Jedním z nich může být lyžařský areál Brněnka v Sedmidvorech na konci Vernířovic. Přímo z lyžařského střediska můžete vyrazit na skialpech na vyhlídkový vrchol Mravenečník (1343 m) s převýšením 730 metrů.

Od lyžařského střediska oborou Loučná

Specifikum tohoto skialpového výletu je průstup oblastí ohraničenou 16 km dlouhým plotem, kde se podle informační cedule vyskytuje určitý počet jelenů, srnců a údajně jen a pouze 20 kusů spárkaté zvěře. Po nasazení lyží přímo u auta na parkovišti jdeme na tuleních pásech po silnici po levém břehu podél Kamenitého potoka ke vstupní bráně do obory Loučná. V pravé části brány je průchod pro pěší. V oboře mírně stoupáme pro projeté silnici až k prudké zatáčce vlevo. Rovně sice dál pokračuje silnice, ale ta zřejmě brzy končí. Pokračujeme v mírném stoupání po cyklostezce 6189 a po přibližně dvě stě metrech máme možnost se rozhodnout mezi dvěma trasami. Vyloženě fitnessová je pokračování po cyklostezce přímo na jih až do další vracečky. Ta je vhodná, pokud si chceme okruh prodloužit o necelý kilometr.

Skialpově lepší variatnou je odbočení doleva na starou lesáckou cestu, která viditelněji stoupá v porovnání s cyklostezkou. Tato cesta je místy přehrazená popadanými stromy, misty je zarostená, takže o zábavné momenty je oproti cyklostezce postaráno. Obě trasy se spojují ve Vlčím sedle (790 m) u bodu záchrany SU 104. Za chvíli zastavení tady stojí naučný panel seznamující s historií a osazenstvem obory Loučná. Obora o ploše 984 ha s plotem délky 16 km je jelení, takže převažuje 90 jelenů, k nim do počtu je potom 24 srnců a zajímavý je údaj o praseti divokém v počtu 20 kusů.

Stoupání nad poslední cyklostezkou k vrcholu Mravenečníku
Stoupání nad poslední cyklostezkou k vrcholu Mravenečníku

Z Vlčího sedla na vrchol Mravenečníku (1343 m)

Od Vlčího sedla pokračujeme doprava po cyklostezce 6255 k hranici obory Loučná. Hned za ní odbočuje na východ přímo po spádnici patrná stezka lesem na Kozí hřbet. Stoupáme ať už přímo nebo traverzy k lovecké chatě Margaretka. Kousek před chatou se stezka stácí na severozápad a překračuje cyklostezzky 6158 a 5263. Po spádnici stoupáme stale přímo vzhůru až nad hranici lesa. Ve vrcholové části se sklon snižuje a samotný vrchol Mravenečníku je plochý. Na vrcholu je sloupek z vrcholovou knihou. Za krásného počasí se z vrcholu nabízí krásný panoramatický výhled na velkou část Jeseníků. Může se stat, že na vrcholu bude vice skialpinistů, kteří přijdou od lyžařského střediska Kouty nad Desnou.

Pohled zpět na výstupovou trasu na Mravenečník v Jeseníkách
Pohled zpět na výstupovou trasu na Mravenečník v Jeseníkách

Sjezd z Mravenečníku

Nejjednodušší sjezd z Mraenečníku je po výstupové trase. V horní části  po loveckou chatu přechází volný terén v úzký lesní průsek. Níže se les zhušťuje a za nižšího stavu sněhu může být úsek mezi loveckou chatou a Vlčím sedlem nesjízdný. Z Vlčího sedla je možné pokračovat po výsutpové trase nebo dokončit okruh podle túry Skialpový fitness okruh nad Sedmidvory v Jeseníkách. Za příznivých sněhových podmínek je možný i sjezd podél obory Loučná svahem Za Myslivnou do údolí Kamenitého potoka a následně ke Ski areálu Brněnka.

Přístup na začátek

Mohelnice – Zábřeh – Šumperk – Sobotín – Vernířovice – Sedmidvory – parkoviště u ski areálu Brněnka

Rozpis po dnech

Ski areál Brněnka – cyklostezka 6189 do obory Loučná – 200 m za zatáčkou o 180 stupňů odbočit na neznatelnou lesní cestu doleva –Vlčí sedlo (790 m) – Kozí hřbet (1040 m) – chata Margaretka – jasně patrnou stezkou přímo na vrchol Mravenečníku

Ubytování a jídlo

Lyžařský areál Brněnka

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: