Govedarnik (2011 m) – tři sjezdy a tři výstupy na skialpech u Mavrova

Govedarnik (2011 m) – tři sjezdy a tři výstupy na skialpech u Mavrova

2011 metrů vysoký Govedarnik v Národním parku Mavrovo je oproti sousední o 150 metrů vyšší Medenicí opomíjen jak v létě, tak i v zimním období. Nabízí přitom krásnou kombinovanou skialpovou túru se třemi výstupy a třemi sjezdy.

Makedonie

Země
Makedonie
Další země
Makedonie
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
17 km
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2011 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano, široké travnaté svahy
Spaní na chatách
ano
Počet lidí za rok
v zimě víceméně nikdo

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Koncová stanice dvojsedačky z Mavrova – krátký sjezd na planinu mezi kotvové vleky – na tuleních pásech do 1900 m, sjezd na letní silnici do historické vesnice Galičník (1560 m) – výstup po hraně na Govedarnik (2011 m) – sjezd k silnici a přesun údolím – výstup do 1900 metrů a sjezd přes lyžařské středisko k Mavrovskému jezeru

Podrobný popis

Makedonie je pokrytá řadou pohoří, která nabízejí nepřeberné množství skialpinistických túr. Ideálním nástupním místem je největší makedonské lyžařské středísko Zare Lazarevski u Mavrovského jezera. Z náhorní planiny v horní části tohoto lyžařského střediska je na tuleních pásech dostupná řada vrcholů od 1900 metrů až po nejvyšší Medenicu (2163 m). Mezi nimi je i druhý nejvyšší vrchol Govedarnik (2011 m).

Skialpinisté stoupají na GovedarnikSkialpinisté stoupají na Govedarnik

Cesta k Mavrovskému jezeru

Většina cesty je shodná s cestou do nejsnáze dostupného makedonského pohoří Šar plani (Šar planina – Titov vrv). Z  Brna se přejede přes Maďarsko směrem na Bělehrad. Cestou ze Srbska se nezajede do hlavního makedonského města Skopje, ale po silnici E65 se pokračuje na Tetovo. Od Tetova pokračuje typická makedonská dálnice až ke Gostivaru. Dále už se postupně stoupá do hor. Z hlavního tahu na Ohrid se odbočí na horskou silnici směrem na Debar. Přejede se přes hřeben a při klesání do Mavrovi Anovi se otevře výhled na jezero Mavrovo (cca 1200 m podle aktuální výšky hladiny v jezeře).

Zároveň s výhledem na jezero Mavrovo jsou na jižním okraji jezera vidět hlavní strmější sjezdovky lyžařského střediska Zare Lazarevski. Už z tohoto pohledu je možné odhadnout, zda budou dobré sněhové podmínky i pod hranicí lesa, nebo bude vhodné se na skialpech pohybovat jenom nad lesem.

Z Mavrova nahoru na skialpech nebo lanovkou?

Zarytí skialpinisté určitě otázku z titulku řešit nebudou a budou šlapat rovnou na pásech. Na druhou stranu nechat se vyvézt za 250 MKD (v zimě 2019) přibližně 400 výškových metrů stojí za úvahu i pro ně. My jsme ve skupině zvolili výjezd lanovkou do výšky přibližně 1650 metrů, odkud jsem kousek přejeli a odbruslili k poslední kotvě orientované ve směru západ-východ.

Relaxace na prvním z vrcholů GovedarnikuRelaxace na prvním z vrcholů Govedarniku

Hřebenovka GovedarnikuHřebenovka Govedarniku

Na hřebenu GovedarnikuNa hřebenu Govedarniku

Z lyžařského střediska na Govedarnik

Po nasazení tuelních pásů se šlape víceméně po rovině ke dvěma souběžně vedeným kotvovým vlekům směřujícím na jihozápad. O dolní stanice delšího odbočujeme mimo upravenou sjezdovku k výstupu na hřeben nad posledním nefunkčním kotvovým vlekem. Hřebene dosahujeme ve výšce necelých 1900 metrů a po přechodu na západní stranu se před námi otevírá výhled na masív Medenice.

Z hřebene Govedarniku je parádní výhledZ hřebene Govedarniku je parádní výhled

Po sundání tuleních pásů sjíždíme k letní cestě (1560 m) vedoucí od jezera Mavrovo do historické obce Galičnik. Silnice je pod vysokou vrstvou sněhu, takže ji přejíždíme a nasazujeme tulení pásy. Před námi je přechod přes boční výběžky hřebínků a strmější výstup po hraně masívu Govedarniku. Výstupová trasa je naznačena ve fotce modrou barvou. Obtížnější úsek končí na hraně hřebne, odkud se pokračuje vyhlídkovým hřebenem kolem několika mužiků.

Vrcholové skladiště lyží na Govedarniku - G3, DOWN a K2Vrcholové skladiště lyží na Govedarniku – G3, DOWN a K2

Hřeben nabízí několik odpočinkových míst s krásným kruhovým rozhledem od masívu Korabu přes nejvyyší mavrovský vrchol Medenicu, až po menší vrcholy přímo u lyžařského střediska Mavrovo. Sněhu je dostatek, takže celý výstup je na tuleních pásech ať už na lyžích nebo na splitobardu.

Skialpová skupina na vrcholu GovedarnikuSkialpová skupina na vrcholu Govedarniku

Sjezd z Govedarniku

Východní svahy Govedarniku nabízejí nepřeberné sjezdové možnosti a volba vhodné trasy závisí pouze na aktuálních sněhových podmínkách. Na fotografii je naznačena sjezdová trasa přímo z vrcholu s nájezdem do terénního zářezu s možnými zbytky prašanu. Svah je široký a vhodně ukloněný, takže si každý může zvolit vlastní stopu a délku oblouku.

Sjezd z GovedarnikuSjezd z Govedarniku

Výhled na Govedarnik z údolíVýhled na Govedarnik z údolí

Poslední výstup nad lyžařské středisko MavrovoPoslední výstup nad lyžařské středisko Mavrovo

Po dojezdu do údolí opět nasazujeme tulení pásy a ve verzi fitness skialp šlapeme téměř po rovině až téměř k zakončení prvního sjezdu dnešního dne. Odbočujeme vpravo a začínáme stoupat vzhůru. Výstupem se dostáváme opětovně až do výšky 1900 metrů nad lyžařským střediskem Zare Lazarevski.

Výstup a sjezd z GovedarnikuVýstup a sjezd z Govedarniku

Návrat do Mavrova

Po dosažení hřebene sundáváme tulení pásy a následuje krásný dlouhý sjezd plání k dolním stanicím kotvových vleků. Kousek musíme nastoupat pěšky, abychom u koncové stanice sedačky z Mavrova mohli nasadit lyže na závěrečný sjezd s výhledem na Mavrovské jezero.

Veselá skupinka skialpinistů před posledním sjezdemVeselá skupinka skialpinistů před posledním sjezdem

Skialpinistický výlet na Govedarnik je možné za krásného počasí doporučit každému od úplných skialpinistických začátečníků až po pokročilé (ti budou alternovat sjezdovou trasu).

Přístup na začátek

Brno – Bratislava – Budapešť – Bělehrad – Niš - Kumanovo – Skopje – Tetovo – Gostivar - Mavrovo, z Brna necelých 1250 km

Rozpis po dnech

Koncová stanice dvojsedačky z Mavrova – krátký sjezd na planinu mezi kotvové vleky – na tuleních pásech do 1900 m, sjezd na letní silnici do historické vesnice Galičník (1560 m) – výstup po hraně na Govedarnik (2011 m) – sjezd k silnici a přesun údolím – výstup do 1900 metrů a sjezd přes lyžařské středisko k Mavrovskému jezeru

Ubytování a jídlo

u jezera Mavrovo je řada hotelů a ubytovacích kapacit

Další túry v okolí

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: