Na vrchol Bjelašnica (2067 m) z Babin Do na skialpech

Na vrchol Bjelašnica (2067 m) z Babin Do na skialpech

Bosna a Hercegovina nabízí nepřeberné možnosti pro skialpové aktivity jak v liduprázdných pohořích, tak v blízkosti lyžařských středisek. Jako první výlet skialpnistický výlet v Bosně může být i za zhoršeného počasí výstup v oblasti lyžařského střediska Bjelašnica na stejnojmenný vrchol.

Bosna a Hercegovina

Země
Bosna a Hercegovina
Další země
Bosna a Hercegovina
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
8 km
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2067 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano, za výjimečných okolností
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Babin Do – okrajem modré sjezdovky 5a do výšky 1400 m – pokračování zářezem až do sedle mezi Bjelašnicí (2067 m) a Lisičija glava (1678 m) – ze sedla přímo na východ traverzy na vrchol Bjelašnice – sjezd podél výstupové trasy

Podrobný popis

Po příjezdu na parkoviště do Babin Do se otevírá krásný výhled na celý masív severovýchodních svahů nejvyššího vrcholu Bjelašnice (2067 m) stejnojmenného pohoří. Lyžařské středisko nabízí olympijské sjezdovky z roku 1984, kdy se zde jely sjezdové disciplíny mužů. Následná válka v letech 1992 až 1995 měla negativní vliv na infrastrukturu střediska, ale na válečné pozůstatky už se dnes narazí jen výjimečně. Jedním z válečných následků je rozbitá stavba vedle meteostanice na samotném vrcholu. Druhým následkem, z pohledu skialpinisty podstatně důležitějším, je občasný výskyt červených cedulí s lebkou a nápisem PAZI MINE (pozor miny). Za tyto cedule není vhodné chodit mimo dobu s vysokou vrstvou sněhu.

Výhled z vrcholuVýhled z vrcholu

Z Babin Do na vrchol Bjelašnica (2067 m)

Po nasazení lyží přejdeme po rovinatých a mírných dojezdech sjezdovek na nejvýchodnější místo, odkud pokračujeme jihozápadním směrem orajem modré sjezdovky do výškiy 1400 metrů. Opouštíme sjezdovku a v původním JZ směru stoupáme přímo a traverzy do sedla mezi Lisičija glava (1678 m) a cílovým vrcholem Bjelašnica (2067 m). Ze sedla 1560 m se vypínají východní svahy Bjelašnice. Podle aktuálních sněhových podmínek (vlivem větru mohou být některé úseky vyfoukány) volíme výstupovou trasu buď v přímém směru ve spádnici k vrcholu, nebo zledovatělá a vyfoukaná místa vhodně obcházíme. Po nastoupání pěti set výškových metrů docházíme nejprve k velké budově vysílače, za níž se skrývá meteostanice.

Následky války z let 1992-1995Následky války z let 1992-1995

Meteostanice je bílá, vysílač barevnýMeteostanice je bílá, vysílač barevný

Vrcholové foto na BjelašniciVrcholové foto na Bjelašnici

Na vrcholu může být za krásného počasí větší množství lidí, neboť kromě dlouho fungujícího kotvového vleku byla v nedávné době obnovena i sedačková lanovka. Rozsáhlý plochý vrchol Bjelašnice je vhodné celý obejít pro krasné výhledy na horami posetou Bosnu. Z výrazných pohoří jsou dobře viditelné např. Jahorina, nebo nedaleká Visočica (viz skialpová túra na 1960 metrů vysoký vrchol Vito) a skalami posetá Treskavica.

Sjezd z Blelašnici zpátky do Babin Do

V závislosti na aktuálních sněhových podmínkách je na výběř řada sjezdů. Při nedostatku sněhu nebo zledovatělém podkladu je možná i varianta „fitness skialp“, tj. Sjezd po trase olympijského sjezdu mužů z roku 1984. Pokud jsou sněhové podmínky vhodnější, je parádním sjezdem s převýšením 800 metrů přibližné kopírování výstupové trasy.

Rozježděný svah z BjelašniceRozježděný svah z Bjelašnice

Sjezd z vrcholu BjelašniceSjezd z vrcholu Bjelašnice

Pokračování sjezdu do údolíPokračování sjezdu do údolí

Na prvních 500 výškových metrech jsou k dispozici široké pláně, nebo řídký lesní porost. Přes sedlo je podle dojezdu z vrcholu potřeba případně kousek přebruslit ke krásnému zářezu mezi lesy, kudy se dojede až k dolní části sjezdovky 5.

Dole je už vidět Babin DonDole je už vidět Babin Don

Přístup na začátek

Brno – Bratislava – Budapešť – M6 na Osijek – Slavonski Brod – Doboj – Zenica – Sarajevo (900 km / 10 h( - na jih do Krupace – R442a směr ski centar Bjelašnica Babin Do

Rozpis po dnech

Babin Do – okrajem modré sjezdovky 5a do výšky 1400 m – pokračování zářezem až do sedle mezi Bjelašnicí (2067 m) a Lisičija glava (1678 m) – ze sedla přímo na východ traverzy na vrchol Bjelašnice – sjezd podél výstupové trasy

Ubytování a jídlo

hotely a restaurace v lyžařském středisku Bjelašnica

Další túry v okolí

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: