Kompaktní a lehký systém lavinového batohu Ortovox Avabag

Kompaktní a lehký systém lavinového batohu Ortovox Avabag

Aktivní lavinový systém Ortovox AVABAG byl představen na německém veletrhu ISPO 2016. Ortovox u AVABAGu zdůrazňoval kompaktnost a jednoduchost systému, stejně jako jeho nejnižší hmostnost v porovnání s jinými systémy. Lavinový systém měl v první verzi hmotnost pouhých 640 gramů, ale aktuální verze má hmotnost zvýšenou o 50 gramů. V průběhu roku 2016 jsme měli možnost vyzkoušet Ortovox AVABAG v praxi jak na sněhu, tak při nácviku i mimo sníh. Zde jsou naše poznatky.

Údaje výrobce:

Výbava: Ascent 30 AVABAG
Barva: tmavě modrá s oranžovými doplňky a zipy
Objem batohu: 30 litrů
Objem nafouknutého lavinového vaku: 160 litrů
Úchytky: cepíny, snowboard, stoupací železa, přilba v čele batohu, lyže diagonálně nebo do kříže v čele batohu, sněžnice, lano, teleskopické hole
Hmotnost: systém AVABAG 690 g, systém AVABAG včetně karbonové kartuše 1000 g, batoh Ascent 30 AVABAG bez systému 1120 g, včetně systému a kartuše2120 g
Infocena: 19290 Kč
Výroba systému ve Švýcarsku, kompletace v Německu u Ortovoxu
Dodává: Summit Trade Distribution s.r.o.
Více info na https://www.ortovox.com/uk/avabag/

Konstrukční řešení, jednoduchost a kompaktnost lavinového nafukovacího systému byla na veletrhu ISPO 2016 oceněna jako výrobek roku v zimní lyžařské kategorii. Po několikaleté spolupráci s firmou ABS přišel Ortovox s vlastním principem lavinového batohu, u něhož kladl důraz na maximální zjednodušení odpalovacího mechanismu a co nejnižší hmotnost. Skialpinistickou verzi Ascent Avabag jsme na sněhu vyzkoušeli při druhém ročníku československého firnového memoriálu v Norsku. Během pěti skialpinistických dnů jsme s batohem našlapali několik tisíc výškových metrů jak na tuleních pásech, tak pěšky s lyžemi připevněnými na batoh.

Fotogalerie Ortovox Avabag >>

V Norsku jsme měli první verzi batohu, která byla světově propagována hmotností odpalovacího systému a vaku pouhých 640 gramů. Avabag systém na sezónu 2016-2017 je však o něco těžší, neboť díky úpravě norem na lavinové batohy bylo nutné zaměnit některé materiály, takže aktuální hmotnost odpalovacího systému s nafukovacím vakem je 690 gramů. Avabag je čistě mechanický systém umožňující i cvičně odpalování „nanečisto“ bez namontované bomby. Je odhadnutelné, že toto cvičné „odpalování“ se objevilo (nejenom u AVABAGu) v důsledku „elektrického“ lavinového batohu, kde je opakované cvičné odpalování možné včetně nafouknutí dvouset litrového vaku. Ortovox šel s tímto přístupem u AVABAGu určitě správným směrem, neboť uživatel si může během zimní sezóny opakovaně nacvičit „odpálení“, tj. nahmátnutí madla a sílu pro dostatečné zatažení. Úspěšný odpal uživatel pozná slyšitelným „přecvaknutím“ v odpalovacím mechanismu.

Lavinový nafukovací systém Ortovox AVABAG

Ortovox uvádí u AVABAGu objem 30 litrů včetně sbaleného vaku, který má 1,8 litru, takže litráž batohu bez systému je ještě o dva litry větší. Z našich zkušeností z reálného použití v Norsku plyne, že pokud není našroubován plynový zásobník, tak si uživatel batohu víceméně ani nevšimne, že by AVABAG nějak ovlivňoval úložný prostor v hlavní komoře batohu. Namontováním zásobníku do AVABAGu se vnitřní prostor samozřejmě nezanedbatelně zmenší. Toto zmenšení ale odpovídá velikostně malé termosce.

Ortovox AVABAG od palic na Vimeo.

Po zkušenostech s lavinovými batohy řady jiných firem jsme měli u AVABAGu pouze problém se zvyknutím si na fixaci plynového zásobníku uvnitř hlavní komory batohu pouze suchým zipem. Zásobník je zcela nekrytý, tj. chybí síťka či látka, která by jej plně oddělila od ostatního obsahu hlavní komory AVABAGu Ascent. Za krásného bezvětrného počasí si na toto řešení uživatel asi bez problémů zvykne, ale při špatném počasí, vichřici, je neoddělení plynového zásobníku poněkud nešťastné kvůli možnosti zachytávání věcí.

Odpalovací mechanismus Avabagu je čistě mechanický, velmi jednoduchý a pracuje na principu Venturiho efektu. Výrobce uvádí, že se celý systém skládá z pouhých dvacetí dílů, a to včetně šroubků. Konstrukce AVABAGu je izolován tak, aby byl odolný vůči prachu, vlhku a zamrzání. Zatažením za madlo dojde k uvolnění předem „natažené“ jehly, která prorazí plynový zásobník. Přes jehlu dojde k rychlému přemístění stlačeného plynu ze zásobníku do nafukovacího vaku, přičemž celé nafouknutí 160 litrového vaku trvá přibližně „standardní“ tři vteřiny. Vypuštění nafukovaného lavinového vaku z příslušného místa batohu je obvyklým způsobem. V místě inicializace je „rozjížděcí“ zip krytý légou se suchým zipem. Při aktivaci nafukující vak uvolní légu a poté se celý zip rozjede, takže lavinovému vaku nic nebrání v plném nafouknutí. Po nafouknutí zůstává bezešvý vak plně natlakován až do doby, než jej uživatel vědomě vypustí.

Aktivační madlo v levém ramenním popruhu je poměrně mohutné a svým tvarem uzpůsobené pro jakékoliv rukavice od tenkých prstových až po tlusté palcové. Oproti T-rukojetím umožňuje více způsobů chytání a je snadno ovladatelné jak pravou, tak i levou rukou. Samozřejmostí je, že aktivační část velikostně nastavitelná tak, aby vyhovovala lidem různého vzrůstu.

Bez aktivačního klíče na cvičné odpalování nechoď

Aktivační klíč je jedinou součástkou AVABAGu, která je od něj oddělená. Vzhledem ke své velikosti je aktivační klíč také dost náchylný na možnou ztrátu. Při reálném použití je aktivační klíč potřeba pouze před namontováním plynového zásobníku pro natažení jehly. Naopak, při nácviku odpalování se bez něj neobejdete, protože zašroubováním aktivačního klíče místo plynového zásobníku dochází k natažení jehly do aktivní pozice. Aktivačním klíčem se také snadno zkontroluje, zda je jehla plně natažená. Pokud není při natahování aktivační klíč zašroubován až po okraj, tak je aktivační jehla v odpálené poloze.

Balení prázdného vaku Ortovox AVABAG

Po odpálení AVABAGu je potřeba jej vyprázdnit a sbalit. Toto se skládá z několika kroků. Nejprve odšroubujeme prázdný plynový zásobník. V druhém kroku se uvolní pásek zakončený suchým zipem, který drží plastovou krytku výpustě AVABAGu ve správné poloze. Po uvolnění o vysunutí této krytky je možné zvenku zatlačit na vypouštěcí ventil – foto níže. Při stálém tlačení na vypouštěcí ventil postupně stlačujeme lavinový vak a vypouštíme z něj vzduch. Vypuštění vzduchu musí být co nejdůkladnější, aby bylo možné vak poskládat zpátky do AVABAGové kapsy v horní části batohu. S úplným vyprázdněním AVABAGu vrátíme krytku vypouštěcího ventilu na své místo a zajistíme ji suchým zipem.

Vypuštěný lavinový vak postupně poskládáme do harmoniky tak, jak je naznačeno ve fotogalerii. Začínáme z opačné strany než je aktivační mechanismus a celek poskládáme do úhledného balíčku. K plnohodnotné přípravě AVABAGu pro další odpal nebo jen cvičný odpal zbývá poslední krok. Tím je použití aktivačního klíče pro přesun jehly do správné polohy uvnitř závitové části pro plynový zásobník.

Batoh Ortovox AVABAG Ascent 30

AVABAG Ascent 30 je hlavním modelem lavinového batohu firmy Ortovox pro skialpinistické aktivity. Svým vnitřním objemem je určen pro jednodenní skialpinistické túry, případně pro skialpinistické přechody mezi alpskými chatami. Koncepce batohu je, jak je u Ortovoxu dobrým zvykem, výborně vyladěná pro skialpinistické aktivity. Na batohu jsou pro snadnější orientaci a manipulaci piktogramy, co kde a jak přijde. Např. pro umístění hadice vodního vaku, cepínů, lopaty, lavinové sondy, nebo také pro upevnění lyží na batoh dvěma způsoby.

Možnost diagonálního připevnění lyží o šířce pod vázáním až 155 mm (!) ukazuje na to, že předpokládané použití AVABAG Ascent 30 je i pro freeride. Kromě diagonálního připevnění lyží (D-skifix) na čele batohu, které je standardní pro všechny lavinového batohy, nabízí Ortovox upevnění lyží překřížené v čele batohu (X-skifix). Většina skialpinistů v praxi využije jen klasické diagonální připevnění lyží. Snowboard je možné připevnit pouze v čele batohu v jeho podélné ose.

Ascent 30 má v dnešní době klasické skialpinistické řešení – hlavní komora, oddělená bezpečnostní komora a kapsa na drobný materiál. Batoh má 3D zádový systém s prolisy na zádech pro usnadnění výměny vzduchu a zmenšení potivosti. Kromě výše uvedených piktogramů je batoh uvnitř vylepšen i o natištěné základní signály alpské záchrany od signalizace na vrtulník přes kontakty na některé horské služby až po způsob zvukové záchranné signalizace. Dlouhý obvodový zip dovoluje snadný přístup k obsahu hlavní komory batohu, která se tímto zipem otevírá ze tří stran. Menší komora pro lavinovou výbavu se otevírá jen v horní části a jsou v ní našity „tunely“ pro lavinovou sondu a násadu sněhové lopaty. Zipy kryjící komory jsou opatřeny plastovými výztuhami pro snadnou manipulaci i v rukavících. Bezpečnostní komora má zip oranžový, zatímco hlavní komora má táhlo v černé barvě. Ramenní popruhy, bederní i hrudní pás jsou řešené klasicky ergonomicky tak, jak je u Ortovoxu zvykem.

Shrnutí Ortovox AVABAG

V roce 2016 jsme měli několikrát příležitost vyzkoušet si AVABAG počínaje osaháním na ISPO 2016 přes několik skialpinistických výletů až po důkladné osahání si v místech s absencí sněhu. Ortovox rozšířil AVABAGem významnou měrou nabídku lavinových batohů. Na základě vlastních zkušeností je AVABAG výbroná a lehká koncepce lavinového batohu, u níž je škoda, že plynový zásobník není uvnitř batohu oddělený aspoň síťkou od obsahu hlavní komory batohu. AVABAG je možné doporučit pro každého, kdo hledá velmi lehký a jednoduchý lavinový batoh. Systém AVABAG je v prvním roce své výroby kompatibilní kromě čistě skialpového batohu Ascent 30 a menšího Ascent 28 S také s řadou batohů s označením AVABAG: Ascent 22, Freerider 22 a Freerider 20 S, kde S znamená menší délku zad.

Co nás zaujalo

  • Kompaktnost, jednoduchost a hmotnost Avabagu
  • Snadný nácvik cvičného odpalování
  • Netradiční konstrukce odpalovacího madla
  • Piktogramy usnadňující jakoukoliv manipulaci s batohem
https://www.youtube.com/watch?v=AJsBcnmVE9s

Značka ORTOVOX se na německém trhu objevila poprvé v roce 1980. Prosadila se především díky lavinovému vyhledávači Ortovox F2. To byl pouze začátek této značky a průběžně se dostal na špičku ve skialpu, freeridu, vysokohorské turistice a další. Ať už vybavením a bezpečnostními prvky tak i oblečením. Dodnes patří ORTOVOX ke značce, která klade bezpečnost na první místo a chce, abyste si vaší aktivitu co nejvíce užili. Na batozích spolupracovali s vývojáři fyzioterapeuti, aby zádové systémy byly co nejkomfortnější a nejpřívětivější k zádům. Kvalita materiálů, zpracování a technologie stále postupují a ORTOVOX nelení a zůstává v čele závodu triatlonu kvalita-funkčnost-bezpečnost. ORTOVOX používá jak tradiční, tak moderní materiály a jejich vzájemné kombinace. Použití nejkvalitnějších materiálů zajišťuje delší životnost, pohodlné užití, lepší funkčnost a dobrý pocit. ORTOVOX je pro ty, kteří se chtějí odlišovat a kteří chtějí jít svou cestou..

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: