Rolba uvolnila lavinu s výškou odtrhu 320 cm v indickém Gulmargu

Rolba uvolnila lavinu s výškou odtrhu 320 cm v indickém Gulmargu

V indickém freeridovém lyžařském středisku Gulmarg rozkládajícím se na svazích hory Apharwat (4215 m) popadala řada různě velkých lavin předposlední únorový víkend 2016. Mezi nimi byla i jedna s nepřehlédnutelnou maximální výškou odtrhu – 320 cm. Tato masa sněhu nám poněkud rozhodila morál.

Gulmarg je himalájské lyžařské středisko rozkládající se v Kašmíru v nadmořských výškách od dvou do čtyř tisíc metrů nad mořem. Kromě několika málo upravených sjezdovek nabízí nepřeberné možnosti pro freeride, skialp a heliski. Gulmarg se rozkládá na svazích hory

V Gulmargu je oproti jiným zimám výrazně méně sněhu a letos to vypadá už koncem února pomalu na konec sezóny. Obvykle se přitom lyžuje od poloviny prosince do konce března. V horní části střediska obsluhovaného gondolou Fáze 2 je upravená pouze jedna sjezdovka, vše ostatní je ponecháno k volnému použití na freeride. Laviny se aktivně kontrolují jenom v oblasti přiléhající ke kabinkové lanovce, kdy se v případě zvýšeného nebezpečí odstřelují. Všechno ostatní je ponecháno na vlastní úvaze a osobní znalosti lavinové problematiky a pohybu v zimním terénu samotných freeriderů, splitboardistů a skialpinistů.

Samovolná lavina s výškou odtrhu 155 cm

V noci na neděli 21. února se samovolně uvolnila lavina v oblasti backcountry Gulmargu. Výška odtrhu byla 155 cm a lavina proletěla celým kuloárem. Lavina byla spuštěna samovolně díky uvolnění větrem naváté desky v horní části kuloáru South Apharwat. Ubitá deska sletěla po ténké tvrdé přemrzlé vrstvě. Podobné laviny byly předpovídány v řadě lavinových předpovědí v této sezóně.

Lavina s výškou odtrhu od 200 co 320 cm

Další lavina byla uvolněna rolbou na úpravu svahu v pondělí 22. února 2016 hned vedle koncové stanice lanovky. Ratrak uvolnil rozsáhlou desku, když upravoval sjezdovku pro začátečníky a mírně pokročilé. Maximální výška odtrhu byla 320 cm a střední výška odtrhu 200 cm. Ve všech oblastech pro skialp a freeride jsou teď svahy značně nestabilní.

V Gulmargi se mi hodně líbilo i přes letošní menší množství sněhu a více lavin v závěru našeho pobytu.

Alena Dimitreva žije a pracuje v Petropavlovsku-Kamčatském. Mezi její hlavní záliby patří v létě surfování a v zimě pohyb na sněhu. Do konce zimní sezóny 2014-2015 dávala jednoznačně přednost splitboardu, ale od začátku zimy 2015 se přeorientovala na široké lyže, lehké vázání a tulení pásy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: