K2 Wayback 80 – ultralehké lyže i pro náročné použití

K2 Wayback 80 – ultralehké lyže i pro náročné použití

Americká firma K2 představila nové ultralehké lyže Wayback 80 vhodné pro pokročilé lyžaře pro univerzální použití v jakýchkoliv podmínkách od fitness skialpu až po náročné sjezdy a přechody na lyžích.

Údaje výrobce:

Délky: 163, 170 a 177 cm

Rádius: 20 m pro 170 cm – 113-80-100

Hmotnost: 968 g při délce 163 cm

Konstrukce: Balsa/Paulownia Tour Ultra Lite

All Terrain Rocker, Tapered tip / tail, Carbonové zapletení

Šrouby: 4.1 x 9.5mm

Carbon Overdrive

TI SpYne – T3 Construction Titanal Touring Technology pro zvýšení torzní tuhosti při sjezdu

Snowphobic Topsheet

Tapered Tip/Tail

Titanal Touring Technology

Cena: 17999 Kč

Dodává: Outdoor Sisters s.r.o.

Více info: www.K2skis.com

Lyže K2 Wayback v kostce

Nové ultralehké lyže K2 Wayback 80 vylepšené o titanalovou vrstvu nabízí nejvyšší možnou míru univerzálnosti mezi skialpovými lyžemi. Při šířce pod vázáním 80 mm to sice nejsou závodní „běžky“, ale v open kategorii se s nimi na skialpových závodech určitě neztratíte. Pro sjezdovkový fitness skialp, kdy chcete být maximálně rychlí při výstupu, ale zároveň si pořádně užití i sjezd, jsou nové Wayback 80 také ideální. Tradiční skialpinisty preferující vícedenní přechody s různě náročnými sjezdy nebo jen výstupy a sjezdy také osloví, neboť lyže je i přes svou téměř „závodní“ hmotnost díky titanalu dobře tuhá ve všech využitelných pohybech a ohybech.

Konstrukce lyží K2 Wayback 80

Nejužší model ze skialpové řady Wayback má šířku pod vázaním 80 mm, zatímco špička má 113 mm a pata 100 mm. Tyto parametry jsou totožné pro všechny tři nabízené délky lyží 163, 170 a 177 cm. Samozřejmostí je All Terrain Rocker, který je dnes u skialpinistických lyží považován za základ. U K2 Wayback 80 má rocker vepředu 43 cm a vzadu 18 cm. V konstrukci lyže využili vývojáři K2 veškeré současné technologie pro vytvoření co nejlehčí a nejtužší lyže. Základem je dřevěné jádro doplněné titanalovým Ti Spyne poprvé použitým u skialpových lyží K2. Ti Spyne výrazně pomáhá pro zvýšení stability a udržení hrany na tvrdších a tvrdých podkladech při sjezdu. Aby nebylo málo jenom použití titanalu, doplnila K2 v modelu Wayback 80 také svrchní karbonový oplet pro další zvýšení tuhosti lyže.

U povrchové úpravy skialpových lyží se K2 drží spíše přírodních barev. Nejinak je tomu i u Wayback 80, kde z tmavě laděného designu vybočují jen šikmé bíle pruhy na špičce a patě lyže. Stejně jako u předchozích modelů skialpové řady Wayback a dámské Talkback, je i u Wayback 80 svrchní vrstva Snowphobic pro minimalizaci přilnutí a nalepování se sněhu na lyži.

Uchycení pásů a praktické zkušenosti

Oproti širším Waybackům má tento nejužší model také jinak řešené uchycení tuleních pásů. Ve špičce ani patě lyže nejsou standardní kruhové díry. Místo nich má pata klasický výřez pro háček tuleního pásu. Špička je vyřešena „závodně“ zářezem pro ultralehké rychloupínací varianty tuleních pásů.

Na vyzkoušení na rakouských ledovcích jsme měli v září až listopadu nejdelší model 177 cm v kombinaci s vázáním Marker Alpinist a závodními pásy Pomoca. Při výstupu nebyla kombinace Waybacku s vázáním a pásy na noze vůbec cítit. Mírný pesimismus s takto lehkými lyžemi před prvním sjezdem na tvrdém hrbolatém ledovci pokrytém jenom tenkou vrstvou nového sněhu vzal rychle za své, když Waybacky 80 vyztužené ve svrchní vrstvě Titanalem perfektně držely v každém oblouku a hrbolatý podklad si bylo možné naplno užít.

Shrnutí

Nové K2 Wayback 80 naplno ocení každý, kdo se po sněhu chce pohybovat maximálně rychle po pozvolných pláních i ve strmých výstupech. Při sjezdu je lyže vhodná do jakéhokoliv druhu sněhu, jen bezedný prašan nebo krustu si na ní neužijete jako na širokých lyžích.

Co mě zaujalo:

  • Nízká hmotnost lyže v délce 177 cm při šířce 80 mm pod vázáním
  • Tuhost lyže, kdy je jedno, po jak tvrdém povrchu jedete
  • Závodní uchycení tuleních pásů

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: