25. Pelikánův seminář ve znamení lavinové problematiky

25. Pelikánův seminář ve znamení lavinové problematiky

Ve dnech 24. až 26. října 2014 se na zámku Bischofstein nad Teplicemi nad Metují uskutečnil jubilejní 25. Pelikánův seminář. Pořadatelé ze Společnosti horské medicíny a Lékařské komise Českého horolezeckého svazu připravili bohatý program přednášek a praktických ukázek zaměřených na problematiku horské medicíny.

Na Bischofsteinu se sešlo kolem padesáti aktivních a pasivních účastníků. Mezi nimi bohužel z důvodu nemoci chyběla legendární horoleyzkně Dina Štěrbová, která měla přednést příspěvek ohledně vybudování nemocnice v Himalájích. Osmnáct přednášejících předneslo 28 příspěvků, z nichž byly dvě původní výzkumné práce, tři cestovatelské přednášky a jedna praktická ukázka vybavení. V sobotním odpoledni navíc proběhly dva praktické workshopy na různé varianty transportu raněného v terénu a rozhodovací strategie při lavinové nehodě a manipulaci s nalezeným.

Seminář zahájili Martin Honzík (organizace) a MUDr. Jana Kubalová (program konerence). Následoval je MUDr. Ivan Rotman se vzpomínkou na zesnulé lékaře Petra Macholda, Julka Hasíka a Jana Rokytu. Z bohatého odborného programu bude vybráno jen to, co přímo souvisí s lavinovou problematiku. Dopolední blok Lavinová nehoda obsahoval několik prezentací.

Se svými zážitky z lavinových nehod na tádžickém Piku Komunisma a na rakouské Nockspitze přítomné seznámili při přednášce Laviny na vlastní kůži lyžníci z Beton Ski Teamu Karel Svoboda a Martin Štourač – Lavinu neodpružíš – zvlášť ne tu základovou jako na Nockspitze. Jejich rozbor byl poutavý a velmi poučný.

Iva Sikulová-Filová přednesla rozbor Lavinová nehoda: nové statistiky – upgrade křivky přežití, kdy na základě aktualizovaných statistik poupravila standardní křivku přežití při zasypání sněhem.

V přednášce Novinky v oblasti lavinové prevence a následků lavin uvedl Jan Pala tři novinky roku 2014: mobilní aplikace UEPAA!, inteligentní sondu AvaTech SP1 (Inteligentní sonda AvaTech SP1 – převrat v lavinové prevenci?) a nový elektricky plněný lavinový batoh Pieps JetForce.

Martin Honzík podrobně rozebral statistiku použití lavinových batohů Zvyšuje použití ABS přežití? – nová data, kde po loňských prvních rozborech zanalyzoval více lavinových nehod s lavinovými batohy a možné šance na přežití zúčastněných.

V teoretické části přecházející do praxe ve formě workshopu k lavinám představila Jana Kubalová Avalanche victim resuscitation checklist, který by se měl stát v brzké době standardem pro postižené lavinovými nehodami.

Ve večerním sobotním programu se Jan Pala zabýval bezpečností při skialpinismu a freeridu v bulharských pohořích Pirin a Rila a přístupem místních lyžařských instruktorů k bezpečnosti pohybu ve volném terénu v okolí lyžařského střediska Bansko.

V nedělním poledni Jana Kubalová a Jan Pala rozebírali hromadná neštěstí v horách a kazuistiky nejenom z letošního roku. Mimo jarní pád séraku na normálce na Mt. Everest byly uvedeny podrobnosti k tragickým lavinovým nehodám na Shisha Pangmě, v Chile a Argentině, a nakonec v základním táboře pod Dhaulagiri.

Všechny přednášky byly velmi povedené a za vyzdvihnutí z hlediska každodenního praktického použití určitě stála přednáška Měření teploty u hypotermie – termistorová a infračervená čidla a další metody od Ladislava Siegera, který předststavil základní typy měření teploty – pomocí termistoru a infračerveného záření. Teoreticky i experimentálně bylo potvrzeno, jak nepřesná mohou být současná měření různými moderními teploměry. Při praktických workshopech byla vyzkoušena řada způsobů provizorního transportu raněných a představena činnost Skalní záchranné služby.

Zpráva MUDr. Jany Kubalové o průvěhu 25. Pelikánova semináře: 25. Pelikánův seminář – Bischofstein 25. – 26. 10. 2014 (Jana Kubalová)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: