Parádní skialpinistický tréninkový areál Skialp nad Hrobem v Krušných horách

Parádní skialpinistický tréninkový areál Skialp nad Hrobem v Krušných horách

Prvním a nejrozsáhlejším skialpinistickým areálem v České republice je oblast vrcholu Bouřňák (869 m) v Krušných horách. Díky poloze Bouřňáku nad obcí Hrob byl zvolen snadno zapamatovatelný název Skialp nad Hrobem.  Skialpinistický areál je ideálním tréninkovým místem jak pro pokročilé, tak i pro začátečníky.

Fotogalerie Skialp nad Hrobem >>

Výhodou Skialpu nad Hrobem je to, že za příznivých podmínek je možné na skialpech trénovat i za svitu čelovek. Všechny výstupové trasy a část sjezdových vede mimo upravované sjezdové tratě, takže nijak nezasahují do upravovaných sjezdovek. Provozovatel lyžařského areálu se tak nemusí obávat toho, že by někdo jezdil po upravovaných sjezdovkách v době mimo otevírací dobu. Ve skialpinistickém areálu se pravidelně koná skialpinistický závod zařazený do Českého poháru ve skialpinismu. V roce 2017 se závod uskutečnil 11. února, kdy hlavní trať měla délku 13,78 km a převýšení 1200 metrů. Na dopoledne jsem se zajel provětrat do Skialpu nad Hrobem v polovině února.

Stupnice hodnocení

Pro hodnocení obtížnosti výstupu a sjezdů je použita klasická sedmistupňová S stupnice se stupni S1 až S7. První dva stupně jsou vyhrazeny lehkým výstupům a sjezdům, zatímco S3 a S4 zahrnují dlouhá otevřená úbočí do sklonu 35 stupňů (S3) a sklony do 45 stupňů při malé expozici (S4). Nejobtížnější stupně S5 až S7 se v areálu Skialp nad Hrobem nevyskytují.

Představení Skialpu nad Hrobem

Skialp nad Hrobem vzniknul před několika lety z popudu MUDr. Petra Macholda, který byl duchovním otcem areálu. Bohužel velký propagátor skialpinismu MUDr. Petr Machold zahynul společně se svým kolegou ve sněhové bouři při pokusu o prvovýstup na Baruntse.

Areál je rozdělen do dvou částí Bouřňák a Pramenáč. Na Bouřňáku je sedm výstupových tras a jedna sjezdová – Plívošův pytel – sjezd (S3-S4). Druhou sjezdovou tratí je zároveň výstupová trasa Stará (S3-S4), což je původní stará červeně značená sjezdovka číslo 2. Na Bouřňáku je také novější trasa Serpentiny pro Machlda na počest iniciátora vzniku areálu MUDr. Petra Macholda. Na Pramenáči jsou dvě výstupové a dvě sjezdové trasy (Křížová a Hönigovka) s obtížností S2 s výjimkou výstupu Hönigovka, který je ohodnocen S2-S3. Výstupy a sjezdy mají různorodý sklon, takže se dají nacvičit všechny možné situace, s nimiž se potom může skialpinista potkat v náročnějším terénu. Partnery skialpinistického areálu Skialp nad Hrobem jsou Rock Point, Dynafit, Horská služba a ČHS.

Naučná skialpinistická stezka

Při zakládání areálu byly v terénu instalovány naučné tabule vysvětlující různorodou skialpinistickou problematiku v českém a německém jazyce. Většina z osmi tabulí je ve výborném stavu, ale na některých se už podepsal zub času. Je škoda, že tabule nejsou očíslované, stejně jako není na mapkách uvedených na webu Skialp nad Hrobem vyznačeno, kde se nacházejí.

Necelé tři hodiny doplněné o focení a kochání bohatě dostačují např. k tomuto programu:

  • Výstup Mikulovská Rock Point (S3-S4) – sjezd po černé sjezdovce 261 m
  • Výstup Stará (S3-S4) – sjezd po neudržované červené sjezdovce č. 2, výstup po dvojce
  • Výstup Pilousova (S2-S3 – výstup hřebínkem u trojky na čtyřku) – sjezd Plívošův pytel (S3-S4) 173 m
  • Výstup Plívošův pytel (S2-S3) – sjezd po černé sjezdovce

Pilousova skialpinistická trasa

Pilousova je celkově hodnocena jako lehká, ale je to zřejmě jediná výstupová trasa v areálu, kde je na jednom místě pod cestou řada krátkých traverzů pro rychlé nabrání výšky v úzkém profilu. Níže je potom v jednom malém potočním zářezu asi jediný umělý doplněk výstupových tras – malé dřevěné zpevnění. Po dosažení cesty se dostáme na druhou stranu a nad potom stoupáme vzhůru. Pokračujeme kousek v ose potoka, a následně se dlouhými mírnými traverzy dostáváme na vrchol.

Stará skialpinistická trasa

Z větší části vede tato skialpinistická trasa strmou starou sjezdovkou, která je nerovná, takže je ideálním tréninkovým terénem jak pro výstup, tak následný sjezd. Velké vyježděné muldy byly pozůstatkem skialpinistických závodů z předchozího víkendu.

Jak se tam dostat?

Pro ty, co bydlí nedaleko, je vhodným způsobem dopravy vlak nebo autobus. V případě vlaku  obci Mikulov je vlaková zastávka Mikulov v Krušných horách, do níž vlak začínající v Ústí nad Labem nastoupá z obce Hrob za necelou půl hodinu. Podobně je možné použít i autobus.

Nejsnadněji se do Skialpinistického areálu Skialp nad Hrobem je možné dostat autem, kdy díky dálnici D8 trvá cesta ze severního okraje Prahy i méně než hodinu.

Skialp nad Hrobem je ideálním tréninkovým místem pro každého, který je v dostupné vzdálenosti. Na dopoledne, nebo naopak na pozdní odpoledne je možné sem zajet i během týdne, když cesta z Prahy trvá přibližně hodinu. Všem zájemcům o skialp je možné Skialp nad Hrobem vřele doporučit.

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: