První ročník SKIALPtlonu v rámci Setkání skialpinistů 2017

První ročník SKIALPtlonu v rámci Setkání skialpinistů 2017

Biatlonové hvězdy pobírají horentní sumy od sponzorů, různých svazů a cpou se paštikami, proč my, skialpinisté bychom měli paběrkovat? Takže jsme založili tradici Skialptlonových závodů a nového skialpového sportu tak, abychom se dostali do hlavních vysílacích časů TV stanic a mohli se cpát paštikama i my – skialpinisté!

Pojďme taky vzít flintu na hrb a na závodní skialptlonové trati se zkusme trefit do špalíčku. Je to přece tak cool a tak sexy! Po prvním závodě si myslíme, že se partneři jenom pohrnou. První ročník skialptlonových závodů proběhnul v rámci Setkání skialpinistů 2017 na Brádlerových boudách v Krkonoších.

Jak to tedy probíhalo během Skialpového srazu 2017?

Vzhledem k nedostatku flint, byly vzduchovky přímo na dvou stanovištích. Během výstupu se střílela  ležka, protože závodníci měli volné paty a mohli zalehnout  a hodit nohy do praku. Během sjezdu byla střelba ze stoje – stojka. Tu však někteří závodníci pojali po svém a vypadalo to spíše na dřepku. Rozhodoval tak ten nejrychlejší čas a nejlepší střelec v jedné osobě.
Samozřejmostí bylo trestné kolečko, které se běhalo na botech od cíle k rozcestníku u Brádlerových bud. Původně zamýšleného i trestného ruma jsme vyřadili a nechali na Aprés skialptlonovou párty.

Parametry

Převýšení: bylo cca do 100 výškových metrů, délka trati: cca 1 km.
Traťoví rozhodčí: Vojtěch Watt Dvořák a Petr Barna
Hlavní partner závodu: K2

Rozestupy jsme nastavili vzhledem k počtu závodníku (spíše závodnic) na 3 minuty.

Trať

START od Bradlersbaude sjezdem směr strž, slalom a skok, hockey stop a střelba ze stoje, pak pokračování ve sjezdu až do strže, tam sundání lyží, výstup na pásech a dále chrtí tempo ke střelbe z leže a na závěr pašerácký slalom mezi tyčovým značením do CÍLE k boudě. Tam případně trestné kolečko.

Střelba

Vzhledem k účasti mladších závodníků a závodnic, které už nepotkala branná výchova, bylo nutné při nabíjení a střelbě asistovat. Střílelo se na tři dřevěné terče – siluety medvěda, bobra a tetřívka z leže a ve stoje na kovové sklápěcí terče. Tři terče a 4 náboje. Čili se mohlo jednou dobíjet. Za každý nesestřelený terč bylo jedno trestné kolečko v cíli.  A muselo se střílet! Nebylo možno toto stanoviště minout, tzn. bylo nutno vystřelit 4 rány na stanovišti.

Kompletní fotogalerie Skialptlonových závodů 2017 (40)

V případě stížností či protestu byla nastavena nevratná kauce 10000 Kč nebo velká bečka! A nikdo si na nic nestěžoval.

Výsledky

Na start se postavilo 15 závodníků z toho 12 dívek a žen. Vězte, že některé dámy na skialpech stály poprvé, ale o to větší zápal do trati vložily. Střelba proběhla u většiny na kompletní sestřelení terčů. I když střelecké styly a držení vzduchovky bylo někdy hodně zajímavé.

Jak to tedy dopadlo?

Dívky
1. Barbora Veselá + Kája (v kočárku na lyžích)! 21:38
2. Jana Hrbáčková 23:00
3. Markéta Kubitová 23:05

Muži
1. Tomáš Bartulec 17:50
2. Tomáš Byrtus 24:50
3. Daniel Štěpán 40:03

Co dodat?

Rádi bychom letos uspořádali ještě jeden takový závod. Hledáme tedy lokalitu a kromě K2 i další silné partnery. Automobilky, softwarové firmy, potravinové řetězce a outdoorové obchody či výrobce. Klidně nám pište do redakce Světa outdooru. Nabízíme samolepky na pažbách našich vzduchovek, místo na svalnatých pažích našich závodníků a prostor okolo trati.

Hlavní partner skialptlonových závodů

K2K2 se „narodila“ před 45 lety jako Americká lyžařská značka na Vashon Island, stát Washington. V roce 2003 se přejmenovala na K2 sports. V dnešní době má mezinárodní portfolio 16ti světových značek a přes 40 kategorií. Design, výroba, prodej a marketing jsou celosvětově proslulé u našich značek a obchodů. Poháněný inovacemi a vášní pro sportovní nadšence, kteří hledají jedinečného a opravdového. K2 sports prezentuje snowboardy, lyže včetně skialpových, sněžnice, kola, in-line brusle (kolečkové brusle), touring, telemark/nordic lyžařské vybavení, příslušenství a oblečení. K2 sports je to, co se stane, když se zábava potká s vědou a technologií.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: