Tipy na skialpové a splitboardové aktivity v Norsku

Tipy na skialpové a splitboardové aktivity v Norsku

Norsko a obecně Skandinávie je zaslíbenou oblastí pro všechny možné druhy lyžařských a snowboardových aktivit. V případě skialpu nebo splitboardu je k dispozici neuvěřitelné množství vrcholů a sedel s různě obtížnými výstupy a sjezdy. Vybrat si tak může každý zájemce o pohyb na sněhu ať už v prašanu nebo na jarním firnu. Mnohé výstupy přitom mohou být i ledovcové.

Klasika všech klasik – Jotunheimen a Hurrungane

Nejvyšší pohoří severní Evropy Jotunheimen kontinuálně navazuje na sousedící Hurrungane. V obou těchto pohořích je řada vhodných nástupních míst a přístupových silnic. Za nejklasičtější ze všech výstupů v této oblasti je možné považovat 2170 metrů vysoký Loftet. Výstup na něj začíná od silničního sedla ve výšce 1000 metrů nedaleko chaty na Jotunheimen fjellstue. Výstup je orientačně nenáročný, a je možné jej absolvovat i za zhoršené viditelnosti.

Ledovcová klasika na Store Ringsting (2124 m)

Na ledovcový vrchol Store Ringsting (2124 m) se nastupuje kus nad chatou Turtagrø. Rovinatým terénem se dochází pod ledovec, na nějž se nastoupilo z levé strany. Podle podmínek je v traverzu vhodné použít stoupací železa na skialpové vázání nebo jít pěšky. Obdobně to je take v závěrečném strmějším výstupu na vrchol.

Z vrcholu může být nutné krátké sesunutí bokem místo pokusů o oblouk na hrbolatém betonový svahu. V dolní části je standardní sjezdová trasa podél výstupové trasy, ale za dobrých sněhových podmínek je sjezd možný podél ledopádu. Po dojezdu na dno údolí následovalo lyžování po mírném sklonu vystřídané bruslením až k parkovišti.

Vyhlídkový vrchol Store Dyrhaugstindane (2150 m)

Dalším krásným vrcholem s nástupem u chaty Turtagrø je Store Dyrhaugstindane (2150 m). Výstup je delší a pohodový. Skidepot je kousek před hlavním vrcholem. Na samotný vrchol se potom pokračuje se stoupacími železy a cepínem (nebo hůlkami) pěšky ukloněným svahem s krásnými výhledy na ledovce a vrchol Store Ringsting (2124 m).

Parádní ledovcový skialpový výlet na Storebjørn (2222 m)

Vrchol Storebjørn (2222 m), Haribo anebo Velký medvěd má názvy i přezdívky podle toho, jak vypadá při pohledu z dálky. Nástup je od silnice pod chatou Krossbu. Přístup je rovinatý s mírným stoupáním po plochém ledovci Leirbrean vysušení. Ledovcová pláň s minimálním sklonem na psychické pohodě úplně nepřidává. Spásné je sedlo Bjørnskardet, v němž často fouká.

Za sedlem následuje krátký sjezd po ledovci pod převěj. Odtud začíná traverz pod Velkého medvěda. Pod svahem někteří dávají lyže rovnou na batoh, zatímco ostatní se snaží jít na tuleních pásech na velmi tvrdém hrbolatém podkladu co nejvyše. Na samotný vrchol to jde na pásech jen za ideálních sněhových podmnínek. Část skialpinistů sjíždí přímo z vrcholu, někteří z první pláně pod vrcholem.

Skialpování nad fjordy v Sunnmørsalpane

Fjordově vyhlídkový Dukhornet (1412 m) se přibližuje po zaplacení mýta na horskou silnici, kdy je možné se takto posunout blíže ke sněhu. V pozdním jaru to nemusí stačit, a je potřeba si s lyžemi na zádech troche šlápnout do kopce. Během výstupu a sjezdu se jedná o klasické “fjordové” activity. Od hranice sněhu je ovšem nutné sestoupit pěšky k autu.

Druhým populárním vrcholem v Sunnmørsalpane je skalnatá špice Slogen (1564 m). Slogen je potřeba celý obejít, aby se na něj dalo vylézt na tuleních pásech. Slunce může do svahu pražit o sto šest, takže výstup i sjezd mohou být saunovací a opalovací. Výhledy z vrcholu nemá smysl popisovat, je potřeba je osobně zažít. Sjezd byl výborný a kromě úvodní pasáže bylo možné najít další strmější o něco níže.

Stranda – freeriding jako relax ke skialpu

V lyžařském a freeridovém středisku Stranda se můžete dokonale rozlyžovat ve volném terénu, než nastoupíte na skialpové túry, nebo se naopak dolyžovat, pokud vám denní porce nastoupaných a nasjížděných výškových metrů při skialpech nebude stačit. Stranda je vyhlášeným prašanovým střediskem vhodným pro návštěvu uprostřed zimy, kdy je největší šance pro dostatečný přísun prašanu k využití širokých fošen na sjezdy. Jedete-li do Strandy poprvé, hodí se mít s sebou průvodce, který vás důkladně protáhne všemi zajímavými místy.

Outdoortrip

Heslo projektu „Dobrodružství je vaše. Blíž, než si myslíte!“ celý nápad skvěle vystihuje a ukazuje na to, že vzniká globální web, který nemá konkurenci.

Více už na www.outdoortrip.com/cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: