Setkání skialpinistů 2017 bylo v prašanu a rekordní

Setkání skialpinistů 2017 bylo v prašanu a rekordní

Ve dnech 8. až 10. prosince 2017 se na Brádlerových boudách v Krkonoších uskutečnilo Setkání skialpinistů pořádáné Komisí tradičního skialpinismu ČHS, MountainSki.cz, Tulenipasy.cz ve spolupráci se zimně orientovanými uskupeními Švihálekski, Beton Ski Team, Proti větru a Winter Carrots. Podle odhadu chataře bylo na Brádlerkách v sobotu 140 aktivních a pasivních účastníků.

Fotogalerie Setkání skialpinistů 2017 >>

Letošní Setkání skialpinistů bylo vylepšeno o dokonalé sněhové podmínky, když v první polovině prosince napadlo v Krkonoších neobvykle velké množství sněhu. Navíc, od pátku do neděle připadlo i v nižších polohách do 25 cm sněhu. Do Krkonoš jsme přijeli v pátek odpoledne, abychom s pomocí skútru vytáhli všechen materiál a spoustu cen do tomboly na chatu. Na Brádlerových boudách jsme se stihli rychle občerstvit a zapůjčit si novou skialpovou výstroj z chatové půjčovny. V podvečer jsme vyrazili na krátký provětrávací okruh na tuleních pásech pro vhodné rozhýbání se na večerní program. Rozhýbali jsme se dokonale, k čemuž nám dopomohl i zpáteční sjezd k chatě jen za svitu hvězd.

Na chatě se nás sešlo velké množství už v pátek, takže zábava se mohla rozproudit naplno. Mezi jinými byl upřesněn i start a propozice prvního ročníku K2 skialptlonového závodu se začátkem v deset hodin v sobotu. Následné páteční skialpové diskuze plynule přešly do nočního tanečního programu.

V sobotu ráno byla otevřena registrace prvního ročníku skialptlonového závodu. Očekávaný velký zájem mužů se nekonal a naprostá většina zúčastněných byly ženy. Organizátoři K2 skialptlonového závodu Vojta Watt Dvořák a Petr Barna připravili trať, na níž se pouze vyloučil pro hluboký sníh výstup na botech. Účastníky čekal sjezd k první střelecké pozici ve stoje. Poté se pokračovalo sjezdem na začátek lesa, odkud se pokračovalo traverzem k nasazení pásů. Na pásech se vyšlo či vyběhlo pod vlekem. Nad vlekem čekala druhá střelnice, na níž se střílelo vleže. Potom následoval už jenom sjezd k chatě.

V odpoledních hodinách jsme vyrazili na hromadný výlet na skialpech. Sníh byl parádní, ale čím výše u hřebene, tím horší byla viditelnost a také se zvyšovala rychlost větru. Nahoře jsme se tak zdrželi jen minimálně a zajezdili jsme si v nižších partiích s nevyfoukaným prašanem.

Sobotní večerní program

Jan Pala, Úvod do Setkání skialpinistů 2017

METODIKA A TECHNIKA

Jan Pala, Některé lavinové nehody ve skialpinismu

Lenka Horáková,Kineziotejping pro skialpinisty – workshop

Jiří Švihálek, Kurzy a vzdělávání ve skialpu pod vedením horských vůdců

VYSOKÉ TATRY

Jan Pala, Prašanové orgie ve Vysokých Tatrách na konci roku 2016

Karel Svoboda, Rosťa Tomanec, Narovnání jihozápadní stěny Kežmarského štítu do Cmitera

Rosťa Tomanec, Život na hranách: Kouzlo velkých stěn na lyžích

Karel Svoboda, Simon Kolaja, Tatarkův vysokotatranský skialpový přechod za 25 hodin

Jiří Švihálek, Ondra Švihálek, Vysokotatranský skialpový přechod New Age

NORSKO

Jan Pala, Martin KulíšekTřetí ročník československého firnového memoriálu v Norsku 2017 – video

GRUZIE

Michal Kužela, Ivo Kolařík, Karel Svoboda, Film z gruzínských strmých sjezdů v lednu 2017

Karel Svoboda, Simon Kolaja, Strmé sjezdy v Gruzii

EVROPA

René Bulíř,Na skialpech z Marmolady 2017 – video

Klára Janoušková,Winter Carrots -Švýcarsko a závody

Jan KloučekSkialp na Krétě: No problem!

MIMOEVROPSKÉ

Jan Pala, Matúš Kuchyňa,Sushi Ski Trip 2017 – Skialp na japonském ostrově Honšú – video

Petra Pogányová,Denali – výstup na najchladnejšiu horu sveta

Jiří Švihálek, Ondra Švihálek,Ski Bolívia 2017

Monika Nováková,Skialp a freeride v Chile

Lukáš Picmaus, Tomáš Laburda, Kyrgyzstán 2017 – skialpinismus v Tien-Shanu

René Bulíř, Výstup na Denali – video z roku 1994

  • Pieps – mj. třetí cena v tombole – skialpový batoh Pieps
  • Boatpark, G3 – mj. druhá cena v tombole – lavinová sonda G3
  • Gnarly Owl – mj. hlavní cena v tombole, brýle
  • Ortovox a black crows
  • Climbing Technology
  • Namche
  • RUMA sport
  • Petr Barna
  • K2 SNOW CZ – skialptlonové závody

Setkání skialpinistů 2017 sponzorsky podpořily tyto firmy

  • Pieps – mj. třetí cena v tombole – skialpový batoh Pieps
  • Boatpark, G3 – mj. druhá cena v tombole – lavinová sonda G3
  • Gnarly Owl – mj. hlavní cena v tombole, brýle
  • Ortovox a black crows
  • Climbing Technology
  • Namche
  • RUMA sport
  • Petr Barna
  • K2 SNOW CZ – skialptlonové závody

Jediným praktickým workshopem byl tentokrát kineziotaping pro skialpinisty, kde se po úvodní přednášce Lenka Horáková věnovala zájemcům o zatejpování kolen, ramen, krku a zad. Někteří přednášející své přednášky kvůli pozdnímu přijezdu nestihli, což ale nevadí, protože témata byla nadčasová, takže je zájemci uvidí příští rok. Část z těchto nestihnutých přednášek byla probrána individuálně u stolů v rámci večerního programu – např. Radek Zavadil se současnými materiály a konstrukcí lyží.

Personál chaty výborně zvládnul výdej večeří, kdy pro ty (primárně organizační tým), na něž se nedostal hlavní chod, promptně připravili několik porcí. Následný večerní promítací program se protáhl, když se místo očekávaných jedenácti hodin večer končilo o půl jedné ráno. Po úklidu místnosti se pokračovalo pod vedením DJs Kužy a Škubánka do pozdních ranních hodin. Mezitím šla řada účastníků spát, někteří přitom raději spali venku ve švýcarské kombinaci Polarmond – bivak se spacákem a stanem v jednom.

V noci ze soboty na neděli opět připadla prašan, takže většina z přítomných vyrazila po snídani na různé výlety po blízkém i dalekém okolí. V hřebenových oblastech dost foukalo a prašan byl odfouknut níže. To nikomu nevadilo a každý se na začátek nové lyžařské sezóny důkladně vylyžoval. V nedlěním odpoledni se ještě uskutečnila schůze Komise tradičního skialpinismu ČHS.

Hodnocení některých účastníků Setkání skialpinistů

Ondra Švihálek, aspirant na horského vůdce UIAGM:

„Je vidět, že skialp v Česku kvete, protože akce nabývá na čím dál větší popularitě.  Je to každý rok parádní místo setkání, kde je možnost vyměnit si zkušenosti a potkat i jiné generace skialpinistů. Tato setkání jsou vždy velice příjemné a poučné.“

Dita:

„Páteční příjezd na Brádlerovy boudy byl hned zpříjemněný, když nás Palič obeznámil se sobotním programem a to dopolední 1. ročník skialptlonu a odpolední výlet na skialpech směrem na krkonošský hřeben. Ač většina startujících byla lehce společensky unavena, namotivovaní s vidinou zlata jsme ráno nastoupili na start. I když na skialpech někteří stáli poprvé, všichni se zdárně dostali do cíle. Někteří dokonce v čase 1 hod 20 min. Během odpolední skialpové túry nás zastihly celkem dramatické změny počasí, ale to k tomu už patří.

Večerní program v podobě zážitků z treků doplňovaly fantasticky sestříhaná videa, která (doufám) budou ke stažení. Když už jsem nevyhrála zlato ve skialptlonu, tak v tombole se zadařilo a designové polarizační brýle od Gnarly Owl jsou doma – top. Nechyběla ani závěrečná tancovačka do ranních hodin, takže za mě skvělý víkend, který ve mně probudil nadšení pro tento, pro mě dosud neprozkoumaný, sport a těším se na další skialpové akce. Jinak určitě nechci zapomenout na poděkování Paličovi za skvělou organizaci, takže díky.“

Klára Janoušková Winter Carrots

„Velmi povedená akce ve stylu: “Kdo bude chybět jako kdyby nebyl”. V mém okolí strhlo naprosté šílenství a snad úplně všichni chtěli jet na Brádlerky (i ti co na skialpech v životě nestáli). A měli pravdu: zajímavé přednášky, ještě zajímavější večírek a jako bonus skvělá prašanová podmínka. Obdiv organizátorovi a obsluze Brádlerových boud, za zvládnutí té vysoce nadkapacitní situace!“

Zuzka:

„Jako pro skialpinistu začátečníka byla pro mě celá akce ohromnou motivací, kterou mi nemělo šanci vzít ani nepříznivé počasí, které nás bohužel po celý čas provázelo. Nicméně alespoň sněhu bylo opravdu požehnaně a stejně tak i učastníků setkání, z nichž se velká část neváhala aktivně podělit o své dechberoucí zážitky v podobě skvělých prezentací a videí! Celý prosincový víkend se nesl v příjemné atmosféře a považuji ho za velmi vydařený!  A ačkoli šlo o mou první zkušenost se skialpinismem, mohu s jistotou prohlásit, že jistě nebyla poslední!“

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Zkušenosti čtenářů

Deníček skialpové princezny: zápisky z velikonočního Slovinska a Chorvatska | Tulení pásy

[…] Há stála poprvé na skialpech v polovině prosince 2017, když si na Setkání skialpinistů 2017 s sebou přivezla své oblíbené mlhavé počasí. První výstup těsně před setměním a […]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: