Beskydské Setkání skialpinistů 2018 bylo nabité přednáškami i praktickými workshopy

Beskydské Setkání skialpinistů 2018 bylo nabité přednáškami i praktickými workshopy

Program letošního Setkání skialpinistů pořádaného Komisí tradičního skialpinismu ČHS praskal ve švech a již v pátek 7. prosince 2018 se v prostorách hotelu Bauer přímo v centru lyžařského areálu začalo sjíždět početné množství účastníků na zahajovací páteční přednášky a promítání.

Fotogalerie Setkání skialpinistů 2018 >>

Na sobotu byl připraven rozmanitý program

Od časného rána školení, workshopy, závod, lyžovačka…každý si mohl vybrat dle libosti. Lavinový workshop Pieps, První pomoc v zimních horách, metodické workshopy na bezpečné skákání na lyžích nebo obecně na zlepšování sjezdových technik.

V areálu SKI Bílá  byl na odpoledne také naplánován zahajovací závod ze série Skialp Beskydy, a to Sachasport Skialp Sprint. Všichni účastníci Setkání skilpinistů mohli na tento závod využit slevněné startovné a take v návaznosti na tuto akci bylo připraveno i několik stánků s testováním skialpinistického vybavení od Sachasport.

Ski areál zároveň tento den oficiálně zahájil sezónu a take početné množství lyžařů využilo 50% slev na celodenní skipas. Ač to bylo k nevíře a já ještě dopoledne vyjížděla z Rožnova za deště s myšlenkami, proč si vlastně beru lyže, na Bílé mě doslova šokovali. Nejen, že jela lanovka, ale jedna sjezdovka byla zasněžena úpně a další dvě částečně.

Skialpinisté mohli řádit na zelené sjezdovce

Pro lyžaře byla otevřená červená sjezdovka podél sedačkové lanovky, pro skialpinisty a odpolední závod byla vymezena pravá část, tzv. zelená sjezdovka, po které se už od rána placatili účastníci kurzů a testéři skialpového vybavení. Neváhám, vyskakuju z auta a obouvám nové závodní ski. Smolím si to hore sjezdovkou po sněhu, alias rozjeté nudli sněhu, která mi začala připomínat těsto na vanilkové rohlíčky a včerejší strávený večer u trouby místo na prvních přednáškách Setkání skialpinistů. Ale prostě hlavní je, že ta rozjetá nudle byla dostatečně široká jak pro směr nahoru, tak pro směr dolů. Technický sníh podržel.

V trávě u lesa probíhala první část lavinového školení než došlo k přesunu k hromadám technického sněhu. Mezitím dolů po skupinkách sjíždí účastníci zlepšování sjezdových technika a skákání. Chvilku váhám, protože by se mi taky hodila, načež to hned z hlavy vyženu, jelikož mé závodní ambice jakoukoliv techniku v průběhu závodu zprzní.

Závody Skialp Sprint Bílá

V 15:15 startuje závod Sacha Skialp Sprint a otvírá tak v Beskydech novou závodní sezonu. Asi 80 skialpinistů vyrazilo vzhůru po zelené sjezdovce. Řadím se přibližně do první poloviny startovního pole. U horní stanice lanovky sundáváme pásy a míříme dolů po červené sjezdovce, na které se přes den vyřádilo množství lyžařů. Přesto nebyl povrch nejhorší a mezi muldami s ledovými plotnami se dalo solidně sjíždět.

Druhé kolo nahoru a už se pomalu smráká, naštěstí stačím sjet ještě bez čelovky a v cíli dýchám na záda druhé ženě. První Julie nám nadělila něco přes minutu. Neztrácím čas, a i s lyžemi letím zpět do hotelu Bauer, kde se už chystá odpolední cyklus přednášek a projekcí včetně mých 15 minutových vět s pár obrázky ze závodů (asi ve 20% prezentace mi Palič suše oznámí že mám poslední 2 minuty), tak posílám do publika naomak nové závodní ski od Movementu doufajíc, že přiletí zpět.

Maratón přednášek a videí

Předávám slovo Jiříkovi Kočarovi a jeho projekci z přechodu Vysokých Tater. První část byla zakončena uvedením novinek od Piepsu a Dynafitu a je přerušena v 18 hodin večeří a žízní po pivu. Stíhám vše a sál tentokrát zaplní závoďáci s vyhlášením výsledků odpoledního závodu.

Po vydatné večeři a pivsonech i ostatních účastníků, se už společenská místnost opět solidně plní dalšími návštěvníky. Prodejní lístky tomboly ubývají stejně jako místa k sezení, přichází zlaté hřeby večera.

Ruma Sport barevně oživí místnost módní přehlídkou krásných sportovních kombinací jak pro chlapy, tak pro něžné pohlaví. Následuje přednáška Rostíka Tomance a Karla Svobody a jejich Trilogie v Tatrách, na památku Horemu. Nadšení vyvolal snímek přerovských Protivětráků a Klárky Janouškové Na žně k Turkovi z jarního skialpu v tureckém pohoří Kačkar. Další sousled přednášek je závislý buď na tom, kdo si kdy zajde pro pivo nebo pro kafe a kolik přitom cestou potká známých.

Slzy mi tečou při přednášce Libora Duška ze skialpového prvosjezdu vrcholu Karla Marxe. Obdiv vzbudila Katka Mandulová dobrodružnými výpravami do ještě odvážnějších horských lokalit a před závěrečnou tombolou se ještě stihlo zabrousit i do skialpinistické historie díky archivním snímkům z 80. a 90. let.

Skialpinistická tombola plná hodnotných cen

Program nabíral víc než akademický skluz a tombola probíhala už ve velmi rozverné náladě. Nabídka začínala od kancelářských drobností, šátků, čepic, triček a různých skialpinistických vychytávek až po takové poklady jako lopata Pieps, skialpový sedák CT, helmy CT, Singing Rock, skialpový cepín, brýle Gnarly Owl i batoh Deuter Guide. Hlavní cenou přitom bylo skialpinistické vázání Dynafit.

Některé ohlasy na Setkání skialpinistů 2018:

„Skvělé, prospěšné, klidně by workshopům mohlo být věnováno více prostoru.“

„Bylo to super, jen škoda že nešlo stihnout těch workshopů víc.“

„Vše v poho až na malou místnost na přednášky.“

„Strašně dlouhý sobotní program, příště více rozdělit do dvou dnů nebo prostě okleštit. Dále prostory hotelu Bauer byly, jak to říct?, takové dost oddělené. Ale jinak dobrý.“

Já musela vydržet na předposlední cenu a vzhledem k pokročilému veselí i mému abstinenčnímu nepochopení odjíždím z Bílé zpátky do Rožnova ještě před oficiálním koncem. Večírek byl zřejmě ještě bujarý do rána a ti co ho přežili, ještě ráno vyrazili i v husté mlze na Lysou Horu, tedy naši královnu Beskyd.

Foto: Jan Pala, Jiří Kočara, Jiří Šrenk a Skialp Sprint Bílá

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: