Jak na pojištění pro adrenalinové sporty v zahraničí?

Jak na pojištění pro adrenalinové sporty v zahraničí?

Podmínky pro provozování adrenalinových sportů jsou v zahraničí nezřídka výrazně lepší, než je tomu v České republice.

Při plánování cesty za dobrodružstvím byste měli počítat s kvalitním cestovním pojištěním a jeho podmínkami, které se vyplatí předem prostudovat. Víte, jak na to?

Od životní vlny ke zlomenině

Surfování, potápění, sjezdy na longboardu, horolezectví… to vše jsou sporty, které dokáží nejen zrychlit tep, ale zároveň stát za celou řadou nepříjemných úrazů. Ty se přihodí během sekundy a bohužel se nevyhýbají ani zkušeným sportovcům. Právě proto by se měl každý milovník nebezpečí před cestou do zahraničí pojistit na adrenalinové sporty. Ani nemyslete na to, že byste vyrazili bez něj. Pokud se ptáte proč, stačí se podívat na ceník lékařských zákroků. Účet za banální zlomeninu se v Rakousku, Francii, Norsku a dalších zemích Evropy dokáže vyšplhat až k desítkám tisíc korun. Pobyt na lůžku také něco stojí. O exotických destinacích typu Bali, Havaj nebo Srí Lanka ani nemluvě.

A co průkaz?

Při zmíněných cestách po Evropské unii rozhodně nespoléhejte na Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten vám garantuje bezplatné ošetření pouze v případech nezbytné zdravotní péče, a to navíc s přihlédnutím k očekávané délce pobytu. Nechcete-li trpět bolestí a kazit si dovolenou, v praxi si bez cestovního pojištění budete muset nezřídka připlatit. Investice do pojištění v řádu několika desítek korun denně je v kontextu takových událostí velmi rozumná.

Naklikejte si vše podle vašich představ

Tuzemské pojišťovny vychází v několika posledních letech klientům vstříc. Není tak velký problém zařídit si opravdu levné cestovko a k němu si naklikat připojištění adrenalinových sportů. Něco to pochopitelně stojí, ale vzhledem k výše zmíněnému má takový krok smysl. Pečlivě zkontrolujte, jaké sporty má pojišťovna na seznamu. Jejich výpis se liší dle instituce.

U těch největších extrémů budete mít bohužel smůlu. Na skoky padákem, lezení po skalách bez lana a lov aligátorů pojišťovny zpravidla nemyslí. Když už budete kontrolovat podmínky, zaměřte se také na výluky. Ty představují škody a události, které jsou vyňaty z pojistného krytí. Pojišťovna vám je tedy neuhradí. U sportů se jedná například o zranění v momentech, během kterých jste nepoužívali adekvátní ochranné pomůcky. Do kufru si tak určitě přibalte helmu.

Adrenalinové sporty nejsou překážkou

Chcete vyrazit surfovat do Austrálie? Nebo za kitesurfingem na Kanárské ostrovy? Pro pojišťovnu to není žádný problém, když na to při uzavírání smlouvy budete myslet. V případě neštěstí se stačí ozvat na asistenční linku, kde vám poradí, jak přesně postupovat a jaké zdravotnické zařízení je ideální navštívit. Linka je dostupná nonstop. To však nic nemění na tom, že byste při provozování všech sportovních aktivit měli být opatrní a zraněním se vyhnout.

Zkušenosti čtenářů

Bára

Ahoj, kde konkrétně se pojišťujete do zahraničí na skialp? Zjistila jsem že některé pojišťovny ho mají jako nepojistitelný sport…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: