Zimní pražské Sport Expo 2015 ve znamení novinek na skialp a freeride

Zimní pražské Sport Expo 2015 ve znamení novinek na skialp a freeride

Ve dnech 18. a 19. února 2015 pětatřicet vystavovatelů představiolo jak stávající produkcí, tak hlavně horké novinky této a příští zimní sezóny. V pražském hotelu DUO byly k prasknutí zaplněny nejenom přízemní prostory a přilehlé sály, ale také salónky a pokoje. Mezi představenými zimními potřebami nechyběla i řada novinek poprvé oficiálně uvedených na nedávném hlavním zimním veletrhu – mnichovském ISPO.

Ze zimního pohledu byl hlavní důraz u většiny vystavovatelů kladen na klasické disciplíny typu sjezdové a běžecké lyžování od lyží a vázání, přes boty až po komplet oblečení. Nedílnou součástí zimního Sport Expo bylo i mazání lyží a starost o ně. Oproti obrovským veletrhům jako mnichovské ISPO, které bylo primárně zaměřeno na pohyb ve volném terénu, na Sport Expo dominovaly stále klasické lyžařské disciplíny. Ovšem téměř u všech vystavovatelů lyží byly k vidění i modely na freeride, skialp a skialpinistické závody. V krátkém přehledu je uvedena část toho, co bylo k vidění k pohybu ve volném terénu.

Boatpark je plně zaměřen jen a pouze na freeride, skialp, telemark a splitboard, což dokazovala i jeho prezentace na Sport Expo, kde byl představen téměř kompletní sortiment kanadské firmy G3.  Kanaďani jsou známi jako výrobci velmi dobrých lyží nejenom do bezednéhoh prašanu, jako například orockerované G3 Synapse 109, neboť nedávno se zaměřili také na splitboardy, jejichž dva modely byly v Praze k vidění. Kromě lyží klade G3 velký důraz na vázání, kdy svou původní orientaci čistě na telemark rozšířila i na skialpinistická vázání. Současnou „vlajkovou“ lodí mezi skialpinistickými vázání jsou tři modely G3 ION. K vybavení do volného terénu dále patří stoupací pásy ať už na lyže nebo splitboardy, teleskopické hole a lavinové sondy – vše bylo k vidění na místě.

Camping Gaz CS vystavoval ucelený sortiment pro pohyb ve volném terénu od firem K2, BCA a dalších. Z mimolyžařského sortimentu za pozornost stály sněžnice včetně celoplastových dětských. Představené lyže  odpovídaly tomu, na co je K2 zaměřená – dominovaly freeridové modely včetně Pinacle na sezónu 2015-2016 a u skialpových ucelená kolekce Wayback. Ze skialpinistických vázání tady měla premiéru v České republice aktuální novinka Marker Kingpin (k vidění byl také v expozici Völkl, více na Přehled skialpinistických a freeridových vázání vycházejících z původního principu Dynafit TLT, kdy jej bylo možné vyzkoušet s freeridovými botami K2 Pinnacle 130.  Camping Gaz zastupuje také americkou firmu BCA, od níž byla k vidění řada lavinových batohů BCA Float, stejně jako lavinové vyhledávače od nejstaršího BCA Tracker až po horkou novinku BCA Tracker 3.

Český výrobce lyží Sporten je hodně orientován na pohyb mimo sjezdovky a upravené běžecké stopy. V jeho nabídce je řada lyží pro backcountry, kdy kromě šupin jako na modelu Sporten Expedition 90 se nabízí i varianta s oddělatelným stoupacím pásem v rozsahu menším než je mazací komora – Sporten Explorer 64. U Sportenu jsou zajímavé i „šlapací“ lyže Hunter a Freewalk s integrovaným stoupacím pásem. Zatímco Freewalk je dodáván s univerzálním vázáním na jakoukoliv botu, u Hunteru oživil Sporten předchůdce Kandaháru. Ze skialpu to byly závodní Guru a univerzální Free Guru.

Českobudějovický Sport und Freizeit představil „horkou“ novinku z veletrhu ISPO právem oceněnou ISPO Awards – plastové stoupací pásy Fischer Profoil. Fischer oslavil v loňském roce devadesát let od svého založení a bral to asi jako popud k masivnímu nástupu do oblasti skialpu a freeridu. Povrchová truktura plastových pásů odpovídá na první pohled klasickým „šupinám“ jak jsou známy u některých modelů běžek. Mezi významné výhody plastových pásů může patřit díky šupinatému tvrdému povrchu netečnost vůči namrzání, nabalování sněhu a podkluzování. Uživatelé klasických pásů s nimi mohou mít při prvním setkání trochu problém, protože pásy se mohoou skládat jen v naznačených místech. Tomu odpovídá i plastový obal místo obvyklého textilního pytlíku. Fischer se domluvil s firmou Dynafit na spolupráci v oblasti vázání, a proto je velká část kolekce vázání ve variantě s třemi černými trojúhelníčky na žlutém podkladu.

Helia Trade zastupuje lyže Nordica, které jsou známy svými výbornými vlastnostmi pro pohyb ve volném terénu – k vidění bylo šest modelů lyží. Francouzský Dynastar ukázal freeridové „fošny“ z kolekce Cham v šířkách pod botou 87, 97, 107 a 117 mm a k tomu dva modely závodních lyží. Vstup do salónku Winner sportu byl doslova „obklopen“ volným terénem, kdy po pravé ruce byly top freeridové modely lyží Völkl V-werks BMT, a po levé ruce skialpinistické lyže jako Inuk, Amak, kdy z celé kolekce chyběly snad jen oblíbené Nunataq (během lednovo-únorového freeridového a skialipového výletu do Japonska měli Nunataqy tři z osmi účastníků).

Slovinská firma Elan představila tři skialpinistické modely – Lhotse a Karakorum pro tradiční pojetí skialpu a závodní lehké speciály s krásným zeleným designem. Elan jako jedna z mála firem klade důraz na backcountry lyžování, k čemuž nabízí řadu modelů bot se špičkou adaptovanou na zacvaknutí do vázání.

U skialpových a freeridových skeletů byla k vidění řada modelů, která není v ČR dosud moc rozšířena. Na stánku Boatparku to byly vysoké freeridové Roxa X-Face (samostatná recenze se připravuje na základě testování v japonském prašanu), zatímco u Sportenu to byly závodní Roxa RX1.0. Winner sport zastupující značku Dalbello představil skialpinistické skelety Dalbello Lupo TL, kde kromě možného přepnutí nártové přesky na chůzi, bylo zajímavě vyřešeno přepínání boty mezi chůzí a lyžováním – viz foto.

Sport Expo není svým rozsahem porovnatelné s obrovskými veletrhy typu ISPO, ale přesto poskytuje velmi dobrý přehled o aktuálních trendech při pohybu v zimním terénu ať už daleko od civilizace, nebo na upravených sjezdových a běžkařských tratích.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: