Listopadové testování nových lyží K2 při freeridu a na sjezdovkách v rakouském Söldenu

Listopadové testování nových lyží K2 při freeridu a na sjezdovkách v rakouském Söldenu

V druhé polovině listopadu 2018 se tradičně koná předsezónní testování lyží a bot K2 v ötztálském lyžařském středisku Sölden.  Předpověď počasí slibovala slunce, a proto jsme přijeli do Ötztálu o den dříve, abychom si užili sníh a klid hor při skialpové túře.

Fotogalerie Testování K2 v Söldenu 2018 >>

Ani vyhlášený söldenský ledovec ale letos na podzim ještě neměl moc sněhu, což nás jemně limitovalo při výběru trasy. Pro první výlet sezóny jsme nakonec zvolili vyhlídkový skialpový okruh přes Hohe Mut

K2 při svých testovacích akcích nezanedbává osvětu a společenskou složku programu, večer jsme tedy vyslechli úvodní přednášku, následovanou filmem o skialpování na Islandu od Ivy Sikulové. Zasvěcený komentář přímo na místě poskytl  jeden z účastníků, Vojta Dvořák.

Následující dva dny jsme pak věnovali tomu, kvůli čemu jsme na Sölden přijeli, testování lyží a lyžařských bot, které K2 připravila jako novinky pro sezonu 2018/2019.. K2 je značkou pokrývající celé spektrum lyží, od tradičních slalomek přes all mountain ski až ke skialpinistikému vybavení. Vyzkoušeli jsme postupně všechny typy, na sjezdovce modely  SuperCharger, SpeedCharger, iKonock 84Ti, dámské K2 Luv, do volného terénu jsme se vybavili freeridovými Pinnacle (88 až 118) a skialpovými Wayback. Na skialpových lyžích si každý mohl rovněž vyzkoušet nové lehké pinové vázání Marker Alpinist. S tímto vázáním jsem měl již velkou zkušenost z jarního dvacetidenního testování pro Svetoutdooru.cz, takže se vůbec nedivím, že  v Söldenu šel Alpinist z ruky do ruky. A také z nohy na nohu.

K2 představila nejenom nové lyže, ale také skelety. Já jsem jezdil na K2 Recon s flexí 120 a elektrickým vyhříváním vnitřní botičky. Za daných povětrnostních podmínek nebylo možné dostatečně vyzkoušet novou vychytávku K2 – vyhřívané vnitřní botičky ve skeletech. Boty skvěle seděly a poskytovaly flexibilitu a oporu i v náročnějších terénech a vyšší rychlosti.  Za mne mohu říct, že otestované modely K2 pro novou sezónu jsou skvělé a poskytly přesně to, co jsem od nich čekal. Pokud se vám podaří zvolit ideální typ lyže pro náležitý terén, což příležitost testování velkoryse umožňuje, nemůžete být zklamaní.  Ostatní účastníci v naší skupince na tom byli podobně:

Pavlína Cermanová

První den jsem jezdila na sjezdovkových K2 Luv, které jsou vhodné na pohodové ježdění na sjezdovce bez nároku na razantní jízdu. Nicméně, kopírovaly příjemně terén sjezdovky, v oblouhu byly velmi poddajné. Ideální lyže pro ženu, která si chce zajezdit do příjemné únavy a nepodnikat na sjezdovce žádné velké vylomeniny. Lyžování, kávička, opalovačka.

K2 Thrilluvit 85 v délce 163 cm s All-Terrain Rockerem a jádrem BioKonic v dámské verzi. Freeridovky jsou i svou hmotností 1590 gramů na jednu lyži v délce 163 cm příjemným překvapením.

Další lyže jsem měla naprosto skvělé. Na sjezdovce to samozřejmě nejsou slalomky, ale drží v oblouku a i na zledovatělém podkladu se na ně dá plně spolehnout. V terénu hezky a plynule proplouvaly sněhem, byly snadno ovladatelné i s vynaložením „ženské“ síly. Nemám ale moc srovnání, neboť čistě freeridové lyže jsem na nohou nikdy neměla, jen skialpové, což je přeci jen trochu rozdíl. První zkušenost je velmi pozitivní.

Vojta Dvořák

Lyže iKonic 84Ti jsou rekreační lyže. Kdo chce bušit a vymáčknout z lyže maximum a je více než rekreační lyžař, měl by se poohlédnout po Turbo nebo Speed Chargerech. Do volného terénu jsem si vzal klasiku největší – Pinnacle 105. projede všechno a podrží vás kromě prašanu i v komplikovaném terénu. Pinnacle 88 jsou hubené sestřičky a šířce odpovídá i menší vztlak. Přestože všichni strašili, že je málo sněhu, Jirka Bydžovský nám dokázal, že při dobrém stylu jízdy to může jít až přes hlavu! Snow s tebou!

Jiří Bydžovský

V průběhu dvou dnů jsem měl možnost vyvenčit dvoje lyže od K2. Moje volba padla na skialpové K2 Wayback 96 a freeridové K2 Pinnacle 105. U Wayback 96 mne mile překvapila jejich hmotnost, a to i přes využití titanalu v konstrukci lyže. Díky němu a celkové konstrukci lyže se výborně chovají jak v prašanu, tak i na tvrdším podkladu. Druhý den došlo na velmi univerzální lyže Pinnacle 105. Výrazný Rocker napovídá, jaký terén s nimi budete prioritně vyhledávat.  Ve volném terénu, ať už je nebo není rozbitý předchozími jízdami, lyže krásně drží stopu a snadno se ovládá. Co se sjezdovky týče, ani tam nebyl s jízdou žádný problém a to i přes její šířku 105 mm, i když přechod z hrany na hranu byl už trošku znát. V obou případech mi lyže naprosto sedly a krásně jsem se svezl, aniž bych měl pocit, že s nimi bojuji. Zkrátka dle očekávání.

Petr Vojta

První den jsem jezdil K2 Turbo Charger v délce 165 cm. Jde o lyži určenou na krátké oblouky a upravenou sjezdovku. Především mne překvapila dobrá stabilita lyže v carvingovém oblouku ve vyšších rychlostech, i když šlo spíše o lyži měkkou a lehkou, určenou především pro hravé a svižné ježdění s krátkými oblouky. Má dobrou stabilitu i v rozbitém terénu a hodí se i pro kratší přejezdy v hlubším terénu. To vše vypovídá o výborné odolnosti lyže v torzi/krutu dosažené použitím odolných materiálů jako titanal. Ten mě překvapil možným rozsahem nastavení a svou nízkou hmotností. Neměl jsem možnost jej vyzkoušet v nízkých teplotách, ale o dobrých izolačních vlastnostech celkové konstrukce nepochybuji.

K2 Pinacle 95 Ti – lyže se velmi dobře ovládá i přes mírně vyšší hmotnost, díky své tvrdosti má výborné vlastnosti na náročném terénu mimo sjezdovku jako jsou žlaby a ledový povrch. Díky vázání jsem ji mohl použít na své stávající botě Dynafit one PX.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: