Vyhlídková skialpová túra na vysokotatranský Svišťový štít (2382 m)

Vyhlídková skialpová túra na vysokotatranský Svišťový štít (2382 m)

Svišťový štít nepatří se svou výškou pod 2400 metrů mezi nejvyšší vysokotatranské vrcholy, ale přesto nabízí krásné panoramatické výhledy na slovenskou i polskou část Vysokých Tater. Skialpový výstup na Svišťový štít je také historicky jednou ze základních skialpových túr na vysokotatranský vrchol.

Slovensko

Země
Slovensko
Další země
Slovensko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
2
Vhodné měsíce
I, II, III, IV, XII
Obtížnost sjezdu
S3
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2383 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Lavinové nebezpečí
svahy Svišťového štítu mohou být lavinové - před výletem zkontrolujte lavinovou předpověď na stránce Horské záchranné služby Slovenska
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Zbojnická chata (1960 m) - Svišťový štít (2382 m) 1,5 h, z Hrebienku 4 h

Podrobný popis

V lyžařsko-skialpinistickém průvodci Dr. V. Adamce Lyžiarské terény na Slovensku z roku 1956 (vydavaťelstvo Osveta Martin, 1956) se ke Svišťovému štítu píše: “Štít je nádherným vyhliadkovým bodom a zjazd najmä na firnovom snehu je najpútavejším magnetom Veĺkej Studenej doliny”. Oproti tomu Stanislav Klaučo ve své knize Výber skialpinistických a lyžiarských túr (Horský internetový klub, n.o., Bratislava, 2002)uvádí “Vrchol Svišťového štítu poskytuje vzhĺadom na svoju polohu v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier veĺmi zaujímavé výhĺady najmä do severných dolin a stien (napr. Ĺadový štít, Zlobivá, Ganek, Železná brána, Kačacia dolina, Rysy, apod.)”

Ze Starého Smokovca na Zbojnickou chatu

Výstup na Svišťový štít má dvě východiska – v případě jednodenní túry se začíná ve Starém Smokovci (cca 1000 výškových metrů), zatímco při vícedenním pobytu na Zbojnické chatě (1960 m) je nástup příjemně krátký. Od železniční stanice ve Starém Smokovci projdeme pěšky nebo po sněhu k dolní stanici zubačky na Hrebienok. Pokud jsou dobré sněhové podmínky, tak můžeme stoupat vlevo od zubačky nejprve po modré turistické značce a poté přímo po spádnici s šikmým traverzem od přibližně 1200 metrů na Hrebienok.

Častější variantou při jakýchkoliv sněhových podmínkách je využití sáňkařské dráhy Starý Smokovec – Hrebienok. Z ní je možné případně odbočit na zelenou turistickou značku kopírující zubačku. Samotný Hrebienok je nejnejbezpečnějším místem celého výletu, protože je obvykle zcela přeplněný davy lidí. Z Hrebienka pokračujeme kousek po červeně značené vysokotatranské magistrále, z niž před Studeným potokem odbočíme do Velké Studené doliny. Stoupáme Velkou Studenou dolinou nad hranici lesa, kde se podle aktuálních podmínek může lišit letní turistické trasa od zimní cesty. Obě trasy se potkávájí pod Vareškovým plesem, od něhož je to ke Zbojnické chatě už jenom kousek.

Ze Zbojnické chaty na Svišťový štít

Od chaty pokračujeme na tuleních pásech (pokud není okolí chaty vyfoukáno na kámen) po modře značeném letním turistickém chodníku do Divé kotliny. Pod sedlem Prielom (2373 m) stoupáme dolinou do Kotliny pod Divým sedlem, kterou uzavírá široká pláň spadající ze Svišťového štítu. Stoupáme v traverzech vpravo od spádnice z vrcholu. Za ideálních podmínek je možné vystoupit až na vrchol na tuleních pásech. Na začátku zimy se může stát, že závěrečný výstup na JV hřeben ze Svišťového štítu bude na botech s lyžemi na batohu.

Ze Svišťového štítu spadá do Kotliny pod Divým sedlem zužující se široký svah s lyžařsky příjemným sklonem do 35 stupňů. Samozřejmě, že za ideálních podmínek by z vrcholu Svišťového štítu vedla jedna sjezdová stopa vedle druhé. Aniž by se stopy křížily. To se ovšem v praxi stane málokdy, protože tento štít je velmi populárním skialpovým cílem ve Velké Studené doliny. Sjezd je jednoduchý až k plesům pod Zbojnickou chatou, odkud se musí kousek nastoupat.

Jak uvádí Stanislav Klaučo ve své knize Výber skialpinistických a lyžiarských túr: “Lyžuje se obyčajne po širokých snehových poliach, ktoré sme pri výstupe videli vĺavo od vrcholu. Zideme nimi až na dno Divej kotliny, odkiaĺ lyžujeme dalej v smere výstupu až na Zbojnicku chatu.”

Ze Zbojnické chaty je několik variant sjezdu Velkou Studenou dolinou. Základní je sjezd přibližně kopírující výstupovou trasu dolinou a dalším může být třeba přechod k začátku Generála a sjezd jím. Od napojení na čerenou turistickou značku v ústí Velké Studené doliny je potom na několika místech směrem k Hrebienku nutné bruslit… a opatrně se vyhýbat obvyklým davům lidí. Z Hrebienku do Starého Smokovca je sjezd rychlý v trase sáňkařské dráhy.

Přístup na začátek

Starý Smokovec

Rozpis po dnech

1. den – Starý Smokovec – Zbojnická chata

2. den – Svišťový štít a návrat do S. Smokovce

Ubytování a jídlo

Další túry v okolí

Baranec (2184 m) – impozantní skialpový sjezd

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: