Skialpový výlet na arménskou třitísícovku Khustup (3206 m)

Skialpový výlet na arménskou třitísícovku Khustup (3206 m)

Na jihovýchodě Arménie nedaleko hranic s Íránem a Ázerbajdžánem je národní park Shahumyan v provincii Syunik. V tomto národním parku, a v jeho blízkém okolí, je řada krásných vrcholů kolem tří tisíc metrů, které jsou vhodné pro různě obtížné skialpinistické výlety. Jedním z nich je 3206 metrů vysoký Khustup.

Arménie

Země
Arménie
Další země
Arménie
Počet dní
1
Délka
22 km
Vhodné měsíce
I, II, III
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
3206 m n. m.
Spaní na chatách
ne

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

vesnici Shishkert (1760 m) - Khustup (3206 m)

Podrobný popis

Khustup je krásně viditelný z města Kapan, stejně tak cestou z tohoto města např. přes jezero Shahumyan (860 m). Možností výstupů na něj je celá řada, my jsme si zvolili přibližně jedenáct kilometrů dlouhou trasu začínající ve vesnici Shishkert (1760 m). Příjezd po horské silnici M17 z Kapanu přes Shikahogh a Tsav s koncovou zastávkou v Shiskertu. Měl nás čekat jedenáct kilometrů dlouhý výstup s převýšením přibližně 1500 metrů.

V jihovýchodní Arménii byl v únoru trochu nedostatek sněhu, takže jsme cestou do Shiskertu lehce znervózněli, když pouze na slinici byl dostatek sněhu. V Shiskertu jsme nasadili tulení pásy a začali stoupat po silnici vedoucí údolím řeky Tsav. Stoupání na lyžích bylo pohodové, jen občas se muselo trochu přes potok. Do sedla pod Khustup to bylo téměře tisíc výškových metrů.

V sedle pod Khustupem

V sedle se nám otevřel výhled na hřebenovku na Khustup vedoucí přes předvrchol přesahující 2900 metrů. Na druhou stranu sedla bylo zároveň vidět, že sněhová čára je hodně vysoko. K vrcholu se s lyžemi na zádech vydala puze dvojice z naší skupiny. My dva jsme to vzali po hřebenu na druhou stranu na zřejmě bezejmenný vrchol vysoký 2835 metrů. Svah ze sedla na něj byl díky převládajícímu směru větru vylepšen o hodně nafoukaného sněhu.

Z výšky 2835 metrů byla krásně vidět velká část jihovýchodní Arménie, a mj. také tři naši skialpinisti stoupající pěšky na Khustup. I z dálky bylo vidět, že ve vrcholové části je sníh zcela odvát větrem. Za standardních sněhových podmínek by byla hřebenovka na tuleních pásech úplně parádní, když se střídají strmé svahy s mírnějšímim pláněmi (viz trasa zakreslená do fotky).

Z menšího vrcholu 2835 metrů byl díky množství sněhu sjezd parádní, a občas jsme si i poposkočili. V sedle jsme se rozdělili, když větší skupina jela podél výstupové trasy zpátky do Shiskertu. Dvojice chtěla využít sněhu nafoukaného do zářezu vymodelovaného potokem a sjeli do výšky přibližně 2300 metrů. Poté ovšem zjistili, že dostat se zpátky k sjízdné trase nebude úplně jednoduché.

Za dobrých sněhových podmínek nabízí oblast nad Shiskertem nejenom Khustup, ale řadu dalších vrcholů se skalnatými a travnatými svahy pro sjezdy od jednoduchých až po dost strmé.

Nejlepším doba k výletu na Khustup je od konce ledna do začátku března.

Přístup na začátek

Příjezd po horské silnici M17 z Kapanu přes Shikahogh a Tsav s koncovou zastávkou v Shiskertu

Ubytování a jídlo

vesnici Shishkert

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: