Skialpinistická túra v Libanonu přes Dóme du Mzaar na Sannine (2564 m)

Skialpinistická túra v Libanonu přes Dóme du Mzaar na Sannine (2564 m)

Libanon obklopený Sýrií a Izraelem je jedinou zemí na východním Středomoří, která nemá poušť, ale naopak má vysoké hory s nejvyšším 3088 metrů vysokým Karnat as-Saudá.

Libanon

Země
Libanon
Další země
Libanon
Počet dní
1
Vhodné měsíce
I, II, III
Obtížnost sjezdu
S3
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2564 m n. m.
Max. sklon svahu
45 °
Převažující sklon svahu
35 °
Spaní na chatách
ne

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Qanat Bakish - Dóme du Mzaar - Sannine - vesnice Sannine

Podrobný popis

Pro první skialpinistický výlet v Libanonu jsme si vybrali nižší vrchol Sannine (2564 m) na dohled od hlavního města Bejrútu. Motivací byl obrázek kuloáru Grande Coulee s převýšením přes 900 metrů do vesnice Sannine.

Podnebí v Libanonu umožňuje i v únoru kombinaci koupání ve Středozemním moři s lyžovaním na dvoutisícových vrcholech. Přímo z mořského pobřeží Středozemního moře v Bejrútu tak člověk naložený ve vodě může vidět zasněžené vrcholy dosahující nadmořské výšky přes 2500 metrů. Sněhová čára je odhadem ve výšce 1200 metrů. Z Bejrútu je to sice k zasněženým kopcům vzdušnou čarou kousek, ale po silnicích se to natáhne na přibližně 50 km. Napřed se jede po hlavní silnici na Tripolis, odkud se v Antelias odbočuje na Bickfaya.  Od pobřeží se přes Bickfaya nabírá nadmořská výška přes Baskintu do lyžařského střediska Faraya Mzaar. Ve Farayi je nejhodnější se ubytovat v případě vícedenního pobytu v kombinaci skialp a freeride.

Zledovatělý výstup na Dóme du Mzaar (2456 m)

Z Mzaar je to autem kus po horské silnici západně od hlavního hřebene do malého lyžařského střediska Qanat Bakish v výšce cca 1840 metrů nad mořem.  To, že jsme v křesťanské části Libanonu je na první pohled jasné z velkých křížů, které jsou kousek od nás. Odtud nasazujeme tulení pásy a na lyžích se přibližujeme po rovinatých pláních ke strmějším svahům vedoucím na Dóme du Mzaar (2465 m). Sníh je tvrdý jako beton, takže hrany lyží nezanechávají na sněhu žádnou stopu. Stoupáme co nejvýše na lyžích i za použití stoupacích želez na skialpinistickém vázání. Nad přibližně 2050 metrů je už strmost svahu natolik vysoká, že lyže připínáme na lavinové batohy Snowpulse a k vrcholu Dóme du Mzaar (2465 m) docházíme na stoupacích železech.

Na vrchol Dóme du Mzaar (2465 m) vede z druhé strany sedačková lanovka patřící do areálu lyžařského střediska Faraya Mzaar. Konstrukce stanice lanovky názorně ukazuje na to, co je tady na hřebenu hlavní problém – velmi silný vítr. Ačkoliv se jedná o sedačkovou lanovku, stanice je otevřená jenom ve směru lanovky do údolí, zatímco ze všech ostatních stran je mohutně obestavěna. Na přijíždějící lyžaře a snowboardisty působíme jako exoti, a nechápou, odkud jsme se tam vzali.

Hřebenem na Sannine (2564 m)

Po krátké diskuzi s nimi pokračujeme mírně zvlněným hřebenem přes El Mraffi a Joural el Mraffe na hlavní vrchol oblasti – 2564 metrů vysoký Sannine. Fouká nepředpisově silně, takže ke slovu kromě lyžařských brýlí přichází i kukly. Teda jen u těch, co je mají. Hřebenovka má jen něco přes tři kilometry, což na důkladné vymrznutí stačilo. Na vrcholu Sannine je velký kříž, na který Matúš hned vylézá, aby se pořádně porozhlédnul po okolí.

K vrcholu z druhé strany přichází místní skialpinista v klasických horolezeckých skeletech. Říká, že skialpinisté v Libanonu by se dali spočítat na prstech rukou, a že před pěti dny byly sněhové podmínky úplně vynikající. Věříme mu, neboť aktuální podklad je směsí přemrzlého sněhu v kombinaci s pískem přineseným větrem z dalekých pouští.

Z vrcholu je pod námi západně orientovaný kuloár Grande Coulee s převýšením přes 900 výškových metrů do vesnice Sannine. Podle skialpinistického průvodce Ski de Randonnee au Liban se jedná o velkolepý strmý libanonský sjezd. Realita je trochu odlišná. Stabilní sklon v kuloáru je kolem 35 stupňů s tím, že z vrcholu je možný výběr z více tras se sklonem přesahujícím i 45 stupňů. Klasický nájezd do Grande Coulee z hřebene má ovšem zmiňovaných 35 stupňů. Dva z naší skupiny jedou klasicky, zatímco hlavní část to bere přímo z vrcholu kolem skal nejstrmější částí. Kromě prvních pár desítek výškových metrů se zledovatělým podkladem ve strmém úseku je zbytek sjezdu parádní – délka oblouků a rychlost lyžování na individuálním rozhodnutí. Jediné, čeho můžeme trochu litovat, je to, že se sníh nenachází v podobném stavu, jak zmiňoval libanonský skialpinista.

Na lyžích dojíždíme na začátek Sannine do výšky přibližně 1650 metrů. Původní plán vystoupat zpátky nahoru bere za své a autem se přesunujeme do Mzaar.¨

Přístup na začátek

Z Bejrútu se napřed jede po hlavní silnici na Tripolis, odkud se v Antelias odbočuje na Bickfaya. Od pobřeží se přes Bickfaya nabírá nadmořská výška přes Baskintu do lyžařského střediska Faraya Mzaar. Dále do Qanat Bakish.

Ubytování a jídlo

Faraya Mzaar

Další túry v okolí

Skialpový výlet na arménskou třitísícovku Khustup (3206 m)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: