S telemarkovými lyžemi na svazích Mt. Shasta (4317 m) v Kalifornii

S telemarkovými lyžemi na svazích Mt. Shasta (4317 m) v Kalifornii

Mt. Shasta je se svými 4317 metry nejvyšší sopkou v Kalifornii, což z tohoto vrcholu v severní Kalifornii dělá velmi populární místo s množstvím různorodých terénů pro všechny druhy lyžování a snowboardingu ve volném terénu od začátečníků až po vyznavače velmi strmých sjezdů. My máme v oblibě telemarkové lyžování.

USA

Země
USA
Další země
USA
Počet dní
2
Délka
20 km
Vhodné měsíce
III, IV, V
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
3200 m n. m.
Spaní na chatách
ne

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Bunny Flat - jezero Helen - Sun Bowl

Podrobný popis

V zimě 2015 je v Kalifornii extrémně málo sněhu, takže Mt. Shasta je jedním z mála míst vhodných pro jarní lyžování. Do oblasti Mt. Shasta jsme s telemarkovými lyžemi vyjeli dvakrát v této zimní sezóně. Při našem prvním pokusu jsme se museli obrátit už asi po hodině šlapání na pásech – déšť se sněhem a hustá mlha s viditelností do deseti metrů nás vrátila. Věděli jsme, že předpověď uvádí možnost špatného počasí, ale chtěli jsme to vyzkoušet s tím, že se předpověď nemusí celá vyplnit. Vyplnila. Bylo to špatné rozhodnutí, ještě když z našeho bydliště je to k nástupu na lyže pět hodin cesty autem.

Po dvou týdnech jsme se vrátili na to samé místo pro další lyžařský pokus. Z Palo Alto jsme vyjeli v pátek kolem sedmé hodiny odpoledne a do Bunny Flat jsme přijeli o půlnoci. Hlavní parkoviště bylo téměř úplně zaplněné – stany a auta byly všude (samozřejmě, předpověď počasí byla dobrá). Nakonec jsme našli malé místo pro naše auto a stan.

Vstali jsme kolem deváté ráno a kolem nás byly spousty lidí – nasazovali stoupací pásy, obouvali si sněžnice, startovali skútry, případně zrovna přijíždějící hledali místo k zaparkování. Po rychlé snídani a krátkém rozhovoru s lidmi ze Santa Cruz, jsme vyrazili na pásech pod pálícím sluncem jezeru Helen (které už není jezerem), které je pod nejoblíbenější a nejjednodušší cestou na vrchol – Avalanch Gulch. Stoupání je velmi jednoduché – sledujeme spousty lyžařských stop do doliny mezi dvěma hřebeny – Green Butte napravo a Casaval Ridge nalevo.

Trvalo nám téměř pět hodin, než jsme se dostali kousek nad jezero Helen – po asi 1200 výškových metrech od parkoviště dostali (přibližně 3300 metrů nad mořem). Sněhové podmínky byly různorodé: většinou dobrý kalifornský firn se střídal s rozbředlým sněhem – byli jsme tady trochu pozdě na aktuální počasí. Nebylo to ale na stěžování. Sjezd byl výborný a pěkně jsme si ho užili, přičemž jsme odbočili trochu doprava od výstupové trasy. Výlet jsme si tak vylepšili o rovinatý lyžařský přesun skrz lesy k našemu aut.

Tuto noc jsme nechali naše boty a stoupací pásy vyschnout v levném motelu v městě Weed asi půl hodiny autem od parkoviště pod kopcem. Další den jsme se museli vybrat kratší výlet, abychom se stihli vrátit domů. Volba padla na Sun Bowl. Stoupání bylo mnohem lepší než předchozí den se začátke v lese napravo od parkoviště. Terén byl příjemný a rychle jsme se dostali nad hranici lesa na “broadway”. Po další hodině stoupání na pásech jsme se dostali na začátek vrcholové cesty na Green Butte, kde se nabízí několik možností: pokračovat po hřebenu s lyžemi připevněnými na batoh a dostat se do Avalanche Gulch, nebo Old Ski Bowl (napravo) a hned klesnout do Sun Bowl, Powder Bowl, dolní část Old Ski Bowl nebo Avalanche Bowl, sjet na lyžích na pláně a najít cestu skrz les.

Pásy jsme sundali kolem jedné hodiny odpoledne, sjeli jsme pár set metrů a odbočili do Sun Bowl. Firn byl neuvěřitelný. Až do konce Sun Bowlu, kde už byl sníh i mokrý. Po dalších dvaceti minutách jsme sjeli k zasněžené dálnici Everett, načež následovalo oblíbené běžkování na telemarkových lyžích po dálnici zpátky k autu.

Na druhý pokus na svazích Mt. Shasta nám počasí i sněhové podmínky vyšly dokonale, takže jsme si mohli výborně zajezdit na telemarkových lyžích.

Výlet k jezeru Helen

  • Délka: 11 km dlouhý okruh
  • Nadmořská výška: 3200 m
  • Převýšení: 1100 m
  • Obtížnost: lehká až mírně obtížná

Výlet z Broadway k Sun Bowl

  • Délka: 8 km dlouhý okruh
  • Nadmořská výška: 2800 m
  • Převýšení: 700 m
  • Obtížnost: lehká až mírně obtížná

Přístup na začátek

Z Palo Alto jsme vyjeli v pátek kolem sedmé hodiny odpoledne a do Bunny Flat jsme přijeli o půlnoci.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: